Skocz do zawartości

monitor 24 calowy do 800 zł

Recommended Posts

Witam

Jestem tutaj zupełnie nowy, pozdrawiam zatem wszystkich serdecznie.

Temat dotyczy zakupu nowego monitora, reszta podzespołów poniżej:

ASRock P67 Pro3, intel pentium g860 3Ghz, GeForce 210, windows 7.

Komputer służy tylko do filmów i zwiedzania internetu. Poszperałem trochę w sieci i zainteresowałem się takimi modelami:

http://www.morele.net/monitor-iiyama-x2483hsu-b2-593921/

oraz

http://www.morele.net/monitor-dell-p2414h-3lata-gwarancji-next-business-day-606671/

Niestety nie mam możliwości w moim mieście obejrzeć monitorów w sklepach, bo takiego sprzętu nie mają, a sprawa zakupu powinna być załatwiona w miarę szybko.

Pytanie, czy warto kupić taki sprzęt, czy decydować się na inny sprzęt z nurtu bardziej popularnych jak np.:

http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/samsung-t24e390ew.bhtml

Aha, okulary noszę cały dzień, i siedzę przed kompem po 10-12 godzin, więc dobrze gdyby monitor nie męczył bardzo oczu.

Pozdrawiam!

Witam ja bym zamawiał sprzęt w innym dużym sklepie na "a" i pięć liter - z doświadczenia wiem że nie robią żadnych problemów z zwrotem towarów w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. Osobie fizycznej przysługuje prawo do odstąpienia w ciągu 14 dni bez podania przyczyny w przypadku umów zawieranych na odległość.

Odnośnie propozycji najlepiej z podanych wypada Dell, dzięki funkcji Pivot, za którą warto dopłacić...

Edytowane przez xernos2
  • Popieram 1

Jak rozumiem należy Dellowi przyglądać się ze względu na IPS czy nie występuje kiepskie podświetlenie itp?

Czy ten sam problem występuje przy wymienionej przeze mnie iiyamie, mimo że ma inny typ matrycy??

Proszę wybaczyć, ale pochodzę z pokolenia Polaków, którzy sprzęt kupowali, włączali go i byli zadowoleni, dopiero teraz zależy mi na jakości i ergonomii.

Ja kupiłem tego della, ale poszedł do zwrotu. Wziąłem w zamian  X2483HSU i nie żałuje. Dell ma bardzo słabą czerń, obraz pod kątem srebrzy, kąty są również dość słabe. IIYAMA ma głębszą czerń, lepsze kąty. Dell dość ostro daje białym poświetlaniem. Jak nie wiesz jaki wybrać, to kup dwa i jeden zwrócisz.

Edytowane przez tom3636

tom3636

tak, jestem świadomy tego, że są to porównywalne modele, jednak podkreśliłem wyraźnie, że nie gram w gry i polecono mi della, byłem dziś w sklepie i rozmawiałem ze sprzedawcą - nic nie wiedział o takim monitorze, o wyjaśnieniu różnic między typem matryc nie wspominam, bo sam jestem laikiem i drugiego laika nie będę krytykował

na tym monitorze zamierzałem "jako pierwszy film" wrzucić najnowszego makbeta

i pod tym kątem dobieram sprzęt - pod filmy, bo gry u mnie to już przeszłość 

Edytowane przez yag12

Ja też nie gram. U mnie gry gościły jakąś dekadę temu. Dell szczególnie w nocy ostro świeci na biało. W dzień tego tak nie widać gdy pracujesz w Excelu czy przeglądarce. Wszystkie programy po prostu mają jasne tło. W domu mam Win 10 z czarnym interfejsem i to białe podświetlanie i słabe kąty są bardzo widoczne na czarnych elementach i w paskach podczas oglądania filmów. Aż sam się zdziwiłem. Jakbym miał dwa różne monitory. W pracy inny niż ten w domu. Do gier to nawet Dell byłby lepszy, bo podobno ma szybszą matrycę. Ja nie wiem ile ma mój monitor i nawet mnie to nie interesuje. P2414H nie jest taki zły, dlatego do domu kupiłem taki sam, ale go zwróciłem i zmieniłem na Iiyamę.

Edytowane przez tom3636