Skocz do zawartości

Mysz dla grafika do 120zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez SonAndros,

Recommended Posts

Cześć, zajmuję się głównie grafiką 3d, sporadycznie 2d (PS, illustrator) i potrzebuję pomocy w doborze myszki bezprzewodowej (korzystam z laptopa, często w różnych miejscach). Wiem, że zaraz ktoś powie, że do grafiki to tablet, a do 3d trackball albo jeszcze coś innego, ale mi zależy na funkcjonalnej myszce, która również od czasu do czasu sprawdzi się w kilku grach.

Budżet: 120 zł

Jakiej myszki obecnie używasz: A4TECH x7 R4

Jaką masz obecnie podkładkę: Steelseries QCK

Z jakich wartości DPI korzystasz: 1200 - 1600

W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): RPG rzadziej FPS (Wiedźmin, Fallout, Skyrim)

Ile przycisków używasz w myszce: Koniecznie przycisk pod rolką

Chwyt: finger grip

Jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1+2+2

Wielkość dłoni (od czubka palca środkowego do kciuka: 15cm

Dlaczego chcesz zmienić mysz: Moja x7 miała nieporządany konakt z podłożem i uszkodził się przycisk pod rolką. Dodatkowo krótko trzyma bateria.

Uwagi (wygląd, liczba przycisków, waga, materiał myszy): Mysz pełnowymiarowa, bezprzewodowa (nie bluetooth) najlepiej z wychylaniem rolki na boki, zmienna wartość dpi

W tej cenie z dobrym sensorem jest tylko A4tech R3(avago 3050) preferowane DPI na tym sesorze jest do 1000dpi.

Jeśli chcesz dobra myszkę zainwestuj w przewodową np. CM Storm Alcor, Func MS-2 (powinien Ci pasować do dłoni i chwytu do tego ma sensor który przy tych wartościach sprawuje się dobrze czyli Avago 3090)

Edytowane przez kebab84

Właśnie sęk w tym, że koniecznie chcę bezprzewodową. wynika to z tego, że często muszę przenosić sprzęt i nie chcę się użerać z kablami... co innego gdyby mysz miała być cały czas w jednym miejscu - przy biurku. Ja już od kilku dni i próbuję znaleźć coś odpowiedniego dla siebie... W jakimś osiedlowym komputerowym gość polecił mi jakiegoś Rapoo 7800p ( http://www.morele.net/mysz-rapoo-5g-7800p-czarna-589769/) Wygląda ciekawie, ale nie znam tej firmy i nie chcę się wpakować w jakieś g.... Sam na oku mam kilka innych modeli - Logitecha M560, Logitecha M705, jakiegoś Gigabyte ECO600... ale w każdym znajdzie się coś, co nie do końca mnie do nich przekonuje. Nad A4TECH też się zastanawiałem, ale raczej nad modelem Bloody R7 lub R8... Zraził mnie tylko krótki czas działania baterii...

Edytowane przez artofthorn
  • Rozwiązanie

Też cały czas szukam. Zerknij jeszcze na:

-Natec genesis gv44 (omrony, ale sensor avago a3000-nie wiem co to za wynalazek ;p)

-Hama uRAGE Unleashed (omrony, avago 3050, sporo testów w internecie)

-Dell WM514

-Delux 526 (avago 5050, cena 30zł). Posiadam wersje na kablu i poza tandetnym scrollem i wysokim LOD mycha jest ok

m705 w tej cenie to Refurbished, nie wiem czy warto...

Edytowane przez SonAndros

R3 na pewno bedzie wygodniejsza od R7 i R8 ...

Ta hama uRage wygląda ciekawie i z tego co widzę jest na akumulatorki więc ożna wsadzić enloopy i jazda.

ale bedzie ciężka przez to, ciekawy jestem jakości oraz tego jak ją można ustawiać(dpi, Hz, LOD itp)

Avago 5050/A3000 .. w zasadzie nie warto brać... to już lepiej kupić myszke za 10 zł od chinczyków.

Edytowane przez kebab84

Do tej pory w swoim A4techu x7 też miałem 2 akumulatorki, więc ciężar myszy mi nie przeszkadza. Też dzisiaj własnie dotarłem do jej HAMY i wygląda naprawdę ciekawie... brakuje chyba wychylnej na boki rolki, no ale coś za coś ;) Na sensorach nie znam się ani trochę, dlatego też zwracam się do Was o pomoc. A o tych RAPOO ktoś z Was coś słyszał? 

Może źle się wyraziłem... powinienem raczej napisać: dla studenta, który para się grafiką na tyle, aby zaliczyć kolejny semestr :D ale "dla grafika" było krócej ;) 

Mimo wszystko dzięki za odpowiedzi... szukam dalej, a gdyby ktoś coś ciekawego znalazł, to mam nadzieję, że się podzieli :)

Ostatecznie zamówiłem tą HAMA uRage Unleashed. Najprawdopodobniej jutro już ją będę miał. Jak już się nią pobawię, to napiszę co myślę ;)