Wajha 0 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Wiem, że tematów są setki, ale i tak muszę założyć nowy - jestem totalnym laikiem, jeżeli chodzi o sprzęt komputerowy, więc też potrzebuje, żeby ktoś czarno na białym podał mi co dokładnie mam kupić.Póki co jedyny trop jaki mam to ten zestaw ze stycznia 2015r: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2015?page=0,20 Na początku podam kilka faktów:+komputer będzie służył wyłącznie do gier+możliwe, że w przyszłości będę chciał wymieniać części na lepsze/dokupić ramu+sprzęt nie będzie nigdy podkręcany - na podkręcaniu znam się jak chomik na prowadzeniu samochodu+monitor jaki posiadam: http://www.lg.com/pl/monitory/lg-23MA53D+jeżeli cena przekroczy ~200zł to nic się nie stanie+system operacyjny widows chciałem wliczyć w cenę komputera, tylko znowu nie wiem jaki wybrać+napędu dvd prawie, że nie używam +fajnie by było, gdyby strona z której będę zamawiał części miała w opcjach złożenie wszystkiego u siebie w bazie+komputer zamierzam kupić w tym miesiącuAktualny komputer:Płyta główna - GA-G41MT-ES2LProcesor - Intel Core Quad 9650Ram - 4GBKarta graficzna - Asus GeForce GTX 750OC, 1GBZasilacz - XFX 450W+ jakiś tam napęd dvd Edytowane 11 Lutego 2016 przez Wajha Cytuj Link to post Share on other sites
Ationx 129 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 DVD masz na złączu SATA? Jeśli tak to możesz je śmiało przełożyć do nowego sprzętu. Zawsze zaoszczędzone 50 złotych skoro i tak prawie z tego nie skorzystasz. No i jedno zasadnicze pytanie. Chcesz wydać pieniądze rozsądnie (wtedy zestaw zmieści się gdzieś w okolicach 5000, może nawet taniej) czy chcesz wydać całość? Cytuj Link to post Share on other sites
Wajha 0 Napisano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Niestety DVD nie posiada złącza SATA, więc chyba jednak trzeba będzie kupić. Pieniądze na drzewach nie rosną, więc raczej wolałbym rozsądnie tą gotówkę wykorzystać. Jeżeli tylko nowości będą śmigały na full detalach i nie będę musiał się martwić rozbudową kompa przez kolejne 3/4 lata, to zadowolę się komputerem za 5tyś Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Możesz zostawić sobie zasilacz z obecnego zestawu ? Nie było z nim żadnych przygód ? Cytuj Link to post Share on other sites
Wajha 0 Napisano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Zasilacz jak najbardziej mogę zostawić, z tego co mi wiadomo nic się z nim nie działo, zresztą aż tak stary to nie jest + jeszcze chyba jest na gwarancji Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Składamy coś droższego na lepszych podzespołach czy coś bardziej opłacalnego ? Wygląd / kultura pracy ? Cytuj Link to post Share on other sites
Wajha 0 Napisano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Hm... po prostu budżet mam do 6000zł - jeżeli w takim przedziale cenowym zmieszczą się "lepsze" podzespoły to możemy iść w coś droższegoWygląd nic nie znaczy, ma po prostu dobrze działać. Na tym czy będzie cichy też mi jakoś specjalnie nie zależy Edytowane 11 Lutego 2016 przez Wajha Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 1 x SilentiumPC Pax M70 Pure Black (b/z) 1 x SilentiumPC Fortis 3 HE1425 1 x Crucial BX100 250GB (535/370MB/s) 1 x Asus Radeon R9 390 StriX DCIII OC Gaming 8GB DDR5 512bit (1070/6000) 1 x Intel Core i5-6500 /3.2GHz, 6MB, LGA1151, BOX/ 1 x MSI B150 PC Mate /intel B150, DDR4, LGA1151/ 1 x Kingston 8GB 2133MHz CL14 HyperX Fury Black 1 x Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular 4384 zł + Kod na darmowe złożenie i wysyłkę w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Bez naciągania, to by było na tyle. Mocny procesor z czterema rdzeniami da radę. Dopłata do i7 nie ma najmniejszego sensu. Wyciskając ostatnie MHz, bierzesz Intel Core i5-6600 Do tematu CPU wrócimy jeszcze później Płyta główna na B150 z chłodzoną sekcją zasilania w pełnym ATX. Tutaj raczej nic więcej nie potrzebujesz. Dysk SSD 250 GB na system oraz soft i najczęściej grane gry. Sprawdzona i dobra konstrukcja. Za wydajność w grach odpowiadać będzie R9 390 od ASUSA. Jak nie zamierzasz kręcić, to jest to dobry wybór. Wydajność na poziomie GTX 970 z 8 GB DDR5 http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_sapphire_r9_380_r9_390_r9_fury_nitro_radeony_lepszego_sortu?page=0,15 8 GB DDR4 spokojnie Ci wystarczy w zestawie do gier. Jak coś nagrywasz czy też streamujesz z masą aplikacji w tle, to możesz myśleć o dołożeniu drugiej kości. Tutaj wiedz, że pamięć zawsze możesz dołożyć sobie z czasem. Całość zamknięta w dość przyzwoicie wykonanej obudowie z fabrycznym wyciszeniem. Zasilacz jednak nowy. 408W na +12V spokojnie tutaj wystarczą ale jak pójdziesz w mocniejsze obciążenie GPU (syntetyczne), to możesz trochę katować PSU. Tutaj masz znacznie mocniejszą +12V z DC-DC i bdb kulturą pracy. Przy sprzedaży obecnego zestawu będzie Ci łatwiej znaleźć kupca. Dodatkowo w takim budżecie warto kupić cooler na CPU co by znacznie poprawić kulturę pracy względem chłodzenia boxowego. Trzymając się rozsądku, jest to wg bardzo dobra propozycja. +system operacyjny widows chciałem wliczyć w cenę komputera, tylko znowu nie wiem jaki wybrać Wcześniej czy później i tak wylądujesz na Win10. sprzęt nie będzie nigdy podkręcany - na podkręcaniu znam się jak chomik na prowadzeniu samochodu Nikt nie zabrania Ci nauki jazdy samochodem czy też zgłębiania wiedzy w zakresie podkręcania. Tutaj musisz wiedzieć jedno. Biorąc pod uwagę takie założenia jak ... nie będę musiał się martwić rozbudową kompa przez kolejne 3/4 lata, ... wymagają mocnego procesora. W takim budżecie spokojnie możesz dopłacić do opcji OC CPU. Oczywiście nikt nie karze Ci kręcić na początku. Możesz to sobie zrobić za rok czy dwa. Jak masz teraz przepłacać za nie wiadomo co, za coś czego nie wykorzystasz, to lepiej zostaw sobie otwartą furtkę do OC Tutaj małe zmiany na: MSI Z170A-G43 Plus /intel Z170, DDR4, LGA1151/ + Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/ Dopłata wcale nie jest taka duża. Dodatkowo dla Twojej informacji, Idąc w stronę OC, taki GTX 970 z sporym potencjałem będzie wydajniejszy niżeli R9 390 w FullHD Asus GeForce GTX 970 Strix DirectCU II 4GB DDR5 256Bit (1178/7010) Za kilka złotych więcej masz też mocniejszy PSU w postaci Cooler Master G650M 650W 80+ Bronze 120mm modular Inna opcja, to dopłata do GTX 980. Dopłacisz jakieś 700 - 800 zł za ~ 13% wydajności więcej względem GTX 970. Dość mało sensowna opcja nawet jak na taki budżet. Lepiej schować te pieniądze do kieszeni, za rok czy dwa sprzedać GTX 970 i kupić coś świeżego, coś nowego. Tak jak wspomniałem wcześniej. Mając w zestawie 6600K pod OC, które za rok czy dwa zrobisz, martwisz się tylko wydajnością GPU. Ogranicza się to tylko do zmiany karty graficznej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wajha 0 Napisano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Za rok/dwa moje podejście do podkręcania faktycznie może się zmienić, więc idąc za twoimi wskazówkami dla bezpieczeństwa wezmę procek 6600K + płytę główna i zasilacz 650W, co by później przy zmianie karty graficznej, czy jakiegoś podkręcania nie martwić się na zapas o moc. Kartę graficzną jednak wezmę R9, no bo chyba póki nie będę podkręcał, to w zupełności wystarczy? A jak już mi się zachce coś tam kręcić to po prostu ją wymienię na lepszy model, tak jak mówisz.Wziąłem 16GB bo faktycznie lubię nie zamykać aplikacji i mieć wszystko pootwierane, a o jakimś amatorskim streamingu też myślałem.Jeszcze pomyślałem, że przy tych zakupach przydała by mi się nowa listwa zasilająca 7gniazdowa, ale to chyba mały detal i nie ma nad czym się rozwodzić i po prostu wziąć pierwszą lepszą? Edytowane 11 Lutego 2016 przez Wajha Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Kartę graficzną jednak wezmę R9, no bo chyba póki nie będę podkręcał, to w zupełności wystarczy? A jak już mi się zachce coś tam kręcić to po prostu ją wymienię na lepszy model, tak jak mówisz. Może być R9 390 i cieszy mnie to, że wychodzisz na start z założeniem modernizacji w przyszłości. Bdb Wziąłem 16GB bo faktycznie lubię nie zamykać aplikacji i mieć wszystko pootwierane, a o jakimś amatorskim streamingu też myślałem. Ok Jeszcze pomyślałem, że przy tych zakupach przydała by mi się nowa listwa zasilająca 7gniazdowa, ale to chyba mały detal i nie ma nad czym się rozwodzić i po prostu wziąć pierwszą lepszą? Ever Premium Pro 3.0m (7-gniazd) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Kartę graficzną jednak wezmę R9, no bo chyba póki nie będę podkręcał, to w zupełności wystarczy? A jak już mi się zachce coś tam kręcić to po prostu ją wymienię na lepszy model, tak jak mówisz. Sapphire Radeon R9 390 Nitro TRI-X 8GB DDR5 512bit kulturalniejszy układ chłodzenia jednak kosztem rok krótszej gwarancji. XFX TS 550W 120mm 80+ Gold jeszcze lepszy pod względem elektrycznym, platforma Seasonica G550, również 5 lat gwarancji. Brak modularnego okablowania przy PAX M70 nie jest problemem . Cytuj Link to post Share on other sites
Wajha 0 Napisano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Wielki dzięki za pomoc, komputer w poniedziałek zamówię. Przyjdzie to podzielę się pierwszymi wrażeniami Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts