niko_4991 2 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Cześć, ostatnio zauważyłem w moim menedżerze zadań nowy proces COM Surrogate jakoś wcześniej tego nie zauważyłem i od razu pomyślałem, że to wirus więc przeskanowałem komputer antywirusem i nic nie wykryło, poszperałem po forach i na jednych pisało, że to wirus a na innych, że to zwykły proces systemowy. Wie ktoś może co to dokładnie za proces i za co odpowiada? Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Jest to biblioteka Windows znajdująca się w folderze C:\Windows\System32\dllhost.exe – COM SurrogateKażda inna ścieżka/lokacja to będzie złośliwy kod robaka prawdopodobnie odmiany BlasterProces COM Surrogate uaktywnia się podczas np. przeglądania plików wideo, zdjęć ewentualnie innych plików multimedialnych Edytowane 9 Lutego 2016 przez Fix00ser 2 Cytuj Link to post Share on other sites
niko_4991 2 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Dokładnie wygląda to tak: COM Surrogate dllhost.exe C:\Windows\System32 - ten chwilami wyświetla się potrójnie oraz COM Surrogate (32 bity) dllhost.exe C:\Windows\SysWOW64 - ten wyświetla się podwójnie W lokalizacji SysWOW64 też jest ok? Czy to już jakiś robak? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
WEXEL 16 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A próbowałeś przeskanować Adwcleanerem tudzież Malawarebytes Antimalware? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Dokładnie wygląda to tak: COM Surrogate dllhost.exe C:\Windows\System32- ten chwilami wyświetla się potrójnie oraz COM Surrogate (32 bity) dllhost.exe C:\Windows\SysWOW64- ten wyświetla się podwójnie W lokalizacji SysWOW64 też jest ok? Czy to już jakiś robak? Wg mnie podana lokalizacja jest także prawidłowaC:\Windows\SysWOW64 ponieważ jest to lokacja dla systemów Windows 64bit Zawsze można odszukać sklonowane procesy za pomoca SysLock http://traxter-online.net/systemlook-opis-polecen/ Pomocny w audycie systemu jest także ProcessHacker http://processhacker.sourceforge.net/ plus CCE https://forums.comodo.com/polski-polish/comodo-cleaning-essentials-poradnik-t79935.0.html;wap2= Najlepiej z pakietu Comodo Cleaning Essential (CCE) użyj modułu Autorun Analyzer i na buttonie <Everything> przeanalizuj wszystkie procesy Edytowane 9 Lutego 2016 przez Fix00ser 3 Cytuj Link to post Share on other sites
niko_4991 2 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Sprawdziłem i przeskanowałem i wychodzi na to, że są to jednak pliki systemowe. Dzięki za pomoc. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Alex_ 0 Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ja mam problem z tym. Spowalnia komputer, pojawia się w menadżerze od 2 do 4 razy naraz, utrudnia zapisanie plików itd... Ktoś pomoże? Cytuj Link to post Share on other sites
xGatki 28 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Cytuj Link to post Share on other sites
Alex_ 0 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 ? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 8 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) ja też się z tym bujam, win 7 Często nie ładują się miniatury plików jpg/avi/mpg po ubiciu dowolnego procesu dllhost sytuacja się naprawia do czasu procesów dllhost jest zazwyczaj od jednego do 3 Skanowanie adwcleaner antivirusami ccleanerem nic nie daje Ręczna podmiana pliku w system32 (pod linuxem) pomogła na tydzień Edytowane 8 Listopada 2017 przez elvismt Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts