Skocz do zawartości

Router do domu

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez meld102,

Recommended Posts

Muszę zmienić mój router (D-link DSL-2740B) bo starość go dopadła i co chwile rozłącza internet.
Co polecacie przy internecie orange? (na linii TP)
Mam neta 10mb, ale za rok/2 lata będą u mnie kłaść światłowody (firma interkar) z transferem do 300mb. Więc chyba będzie dobre wejście XDSL??? (Aktualnie mam ADSL).

Urządzenia, które obsługują sieć w tym samym czasie to 5/6.
Tylko komputer jest podłączony przez kabel LAN.
Najważniejsze dla mnie to dobra współpraca z linią TP,stabilność i zasięg wi-fi.
Fajnie by było gdyby router posiadał gniazdo USB pozwalające na podłączenie dysku multimedialnego.

Myślę nad wyborem fritzbox 7490.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny, szczególnie tym ogarniającym temat internetu/WiFi. 

• Rozwiązanie

Dobrze było by wiedzieć na jakim chipie działa centrala, jest to raczej najważniejszy czynnik wpływający na stabilność ostatniej mili, o ile kabel nigdzie nie będzie trachnięty. Wtedy mogę polecić coś naprawdę dobrego. Po za tym moja sugestia netgear DGN3500/3700, asus DSL-N55U D1, TP Link W8980.

• Popieram 1

Mógłbyś dokładnie opisać o co chodzi z tym chipem centrali? A co z tym urządzeniem? fritzbox 3490. Nada się? Najgorsze jest to, że jestem laikiem i się na tym nie znam dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w dokonaniu wyboru lub wskazaniu czegoś lepszego.

Edytowane przez mitos345

Router TP-Link TS-W8980 spełnił moje oczekiwania. Możliwość korzystania z dwóch pasm przy znacznej ilości klientów bezprzewodowych, rewelacja. Sieć gościnna z określeniem dostępu do zasobów lokalnych, jak również możliwość ustalenia harmonogramu dostępu do sieci, rewelacja. Wbudowane porty USB świetnie sprawdzają się jako print serwer i serwer plików. Stosunek ceny do jakości również wypada znakomicie, choć podobno router rozwija pełne możliwości na zmienionym firmware (OpenWRT). Jedyna wada jaka przychodzi mi do głowy to rozmiar routera i zastosowany plastik - błyszczący - widać każdy odcisk. Kosztuje teraz tylko 250 zł: http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/8725073#from35101

Mógłbyś dokładnie opisać o co chodzi z tym chipem centrali? A co z tym urządzeniem? fritzbox 3490. Nada się? Najgorsze jest to, że jestem laikiem i się na tym nie znam dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w dokonaniu wyboru lub wskazaniu czegoś lepszego.

A więc tak. Każda centrala TP posiada swój sprzęt wiadomo karty, szafe, DSLAM itd. I tutaj chodzi o DSLAM, może to być produkcji Alcatel, Globespan itd. I każdy z nich posiada inny chipset, coś ala płyta główna w chipsecie. Jeżeli router posiada ten sam chip co DSLAM, wtedy najlepiej się "dogadują", bo bywają przypadki, że zerwie synchronizacje, zaczyna walić błędami na linii, w przypadku tych samych chipów ryzyko na takie zjawiska jest minimalne. Jeżeli chodzi o fritzboxa działa on na chipsecie latinq. Nie jest, aż nadto znany mi ten chip, jednak sądząc po firmie, szmelcu raczej nie puszczają w obrót. Należałoby sprawdzić na jakim chipe jest twoja centrala, w konsoli telnet routera, powinieneś mieć opcje sprawdzenia tego, zazwyczaj zwane Vendor ID. 

Po ogarnięciu całego tematu wybrałem dwa interesujące mnie routery. Który wybrać? Asus DSL-N55U D1 czy TP Link W8980? Posiadając internet od orange na lini TP SA to jaki wziąć model tego Asusa? Bo widzę,że w komputroniku są 2 modele, z Anexem A oraz Anexem B. Czytałem recenzje obydwu tych routerów i z tego co wywnioskowałem, lepszy jest ten Asus chyba.