Skocz do zawartości

Recommended Posts

Więc jako iż moja Xperia Z powoli się zaczyna psuć, próbowałem wymienić telefon jakiś miesiąc temu, ale nie wyszło. Teraz już raczej muszę więc szukam coś tak w granicach 1k zł.

Od dłuższego czasu moją uwagę bardzo przyciąga OnePlus. Po porównaniu parametrów do tego co ja oczekuję (czasami gry, często filmy / seriale, dużo internetu) wyszło na to, że w sumie to One / Two są niemal identyczne więc chyba kupowanie Two nie ma większego sensu. A teraz X - no tu mnie najbardziej kusi, szczególnie wyświetlacz. Jest mniejszy o te 0.5 cala, jednak jest to AMOLED, dodatkowo można użyć karty pamięci. Jedyne czego się w nim obawiam to bateria (2525) gdzie przy Two / One jest to ponad 3000 :/

Jak myślicie? Który byłby najlepszy?

Jest jeszcze opcja żeby kupić np. taką Moto X Play

Edytowane przez MrGohut

O :) Nawet jeszcze lepiej. Dziękuję Ci bardzo! :) Jedyne co gryzie to ten MediaTek. Nie wiem czemu, ale jakoś tak snapdragon mi bardziej podchodzi.

Ale nie mam pojęcia czym się różni PRO od zwykłego, nie mogę tego znaleźć.

#Edit

Nadal skłaniam się ku 1+X dlatego, że ma lepszy support ludzików z xda

Jeszcze jest możliwość że uda mi się wyczaić LG G3 za ok. 1k

Edytowane przez MrGohut

Witam.

Uzytkuje OPX od 2 miesiecy i jesli chodzi o baterie to tragedii nie ma, wytrzymuje na luzie 1,5-2 dni przy dosc intensywnym uzywaniu (20-30min rozmowy, kilka smsow, LTE przez ok 12h i Wifi przez 12h - FB, Tweeter, WhatsUp, Viber + 2h netu...), ale tez rewelacyjna nie jest... Raczej mozesz liczyc na standard w tej klasie.

Osobiscie nie gram i nie jestem w stanie powiedziec/zaprzeczyc, ale miej na uwadze ze ludzie narzekaja na wydajnosc w grach, wiec radze doczytac na forum OnePlus i XDA 'co i jak' w tej kwestii... Podobno problemy sprawia slabo zoptymalizowany kernel.

Jesli chodzi o modyfikacje to spolecznosc daje rade - root, TWRP, custom romy, kernele, Xposed... wszystko jest dostepne i swietnie opisane. Sam nie uzywam custom romow - wersja Androida od OP jest bardzo spoko (prawie czysty Android), a wiekszosc bugow mozna latwo rozwiazac poprzez male modyfikacje i moduly Xposed.

Ogolnie, jesli chodzi o parametry, telefon nie jest najlepszy w swojej klasie cenowej, ale z drugiej strony ciezko sie do czegos przyczepic... Nadrabia za to wykonaniem i prezencja.

Nie wiem jaki jest przelicznik EUR-PLN, ale taniej w europejskiej walucie dostaniesz go na Gearbest.com, wyslany z europejskiego magazynu (bez dodatkowych oplat importowych) - EUR269 vs. EUR241.

Pozdrawiam

Co do tej wydajności to i tak prawdopodobnie bym nie działał na systemie od OnePlus tylko customie jakimś.

Z tego co widzę to już przy granicy 1k praktycznie wszystkie mają zbliżone i to nawet bardzo parametry. Zazwyczaj snap 800-805 lub 615, 2 do 3 GB ram rozdzielczość i jakość ekranu te same.

Widziałem też OnePlus One wersje 16GB za tysiaka właśnie, ale z tego co widzę to jest praktyczne to samo co 1+X tyle że X ma jeszcze SD oraz AMOLED więc tu +

Niby jest jeszcze Flex 2, ale strasznie słabo w temacie XDA.

A co by było najlepszego w granicach 1000zł? Po przeglądnięciu informacji na temat tych "chińczyków" to raczej nie chce się w to pchać.

Edit

Dobra więc teraz ostatecznie do wyboru pomiędzy:

OnePlus X

OnePlus One (16GB) - jednak odpada, zapomniałem że nie ma możliwości rozbudowy pamięci.

Motorola Moto X Play

Edytowane przez MrGohut

Dobra więc teraz ostatecznie do wyboru pomiędzy:

OnePlus X

OnePlus One (16GB)

Motorola Moto X Play

Jak dla mnie telefony bardzo porownywalne w kwestii wydajnosci. Roznica najwieksza to wielkosc ekranu i dizajn, ale to juz co kto lubi, wiec nie pomoge ci zdecydowac... Pamietaj ze OPO nie ma mozliwosci wsadzenia karty SD, wiec wersja 16GB moze byc slaba opcja, a 64GB jest juz drozsza.

PS: Popatrz tutej, porownanie Moto z OPX:

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=7454&idPhone2=7630

Edytowane przez bartus_s
  • 3 tygodnie później...

Halo to znowu ja :)

Moja Z się już zupełnie zepsuła (nie wiem jak, ale szybka w środku pękła o.O) :D Muszę przyśpieszyć mój zakup.

Ostatnio ceny z Moto się ruszyły i np. 3 gen 2/16 można wyrwać za 800zł na x-kom, jednak z drugiej strony znalazłem HTC ONE M8 i chyba w tej cenie to by się opłacało bardziej, szczególnie że ma dokładnie to co potrzebuje - świetny dźwięk + stereo, świetny wyświetlacz, bardzo ładnie wygląda, bardzo dobre podzespoły, aparat jedynie kuleje, ale i tak w sumie nie używam.

OPX jednak odpada bo nie ma NFC a potrzebuję mieć.

Telefon na stat potrzebuje, więc muszę teraz już wybrać. Najbardziej się kłaniam do X Play i HTC M8 i chyba między tymi chce wybierać. Opinie?

Jako niedawny użytkownik M8 mogę śmiało polecić. Telefon wydajny, wciąż wspierany przez producenta, dźwięk na głośnikach jest rewelacyjny, a i audio ze słuchawek to też ścisła czołówka. Jeśli nie zależy Ci na aparacie to nie widzę powodu żeby rezygnować z M8.

Snap 615 w Motce może i zapewnia płynne działanie, ale jesli chodzi o wydajność to Snap 801 w One M8 jest układem znacznie wydajniejszym, szczególnie GPU. Może i Moto X Play to nowsza konstrukcja, ale (oczywiście moim zdaniem) nie jest to absolutnie argument przemawiający na jej korzyść, bo HTC nadal wspiera M8. Wspomne jeszcze, ze M8 jest świetnie wykonana i wygląda wciąż premium.

Edytowane przez Brokula