Skocz do zawartości

lepszy procek czy lepszy ram i płyta

Recommended Posts

Witam,

lada dzień kupuję: MSI GTX460 1GB Cyclone, zasilacz OCZ StealthXStream 2 600W

problem mam tylko z tym co wybrać lepiej do tego:

Wariant 1:

-procesor AMD Athlon II x4 640

-ram DDR3 OCZ 2x2GB Low Voltage 1333Mhz

-płyta Asrock 870 Extreme3

Wariant 2:

-procesor AMD Phenom II x4 955 BOX Black Edition

-ram GoodRam DDR3 2X 2GB 1333MHz CL9

-płyta Asrock 770 Extreme3

Cenowo wypadają bardzo podobnie oba te warianty zastanawiam się tylko czy lepsza płyta i ram czy lepszy procek :D

Prosiłbym o pomoc w podjęciu wyboru.

Czekam na odpowiedzi.

długo się zastanawiałem czy AMD(ATI?) czy Nvidia czyli czy 6850 czy GTX460 wybrałem jednak tego drugiego z tego co czytałem lepsza tessalacja (czy tesselacja? :D ) i lepsza fizyka a coraz więcej nowych gier obsługuje fizykę, a różnicy aż takiej piorunującej nie ma między jedną kartą a drugą żeby przemawiało to na korzyść 6850 ... 6870 to już inna bajka ale wtedy procesor słabszy ... 3 rdzenie? jakoś mnie to nie przekonuje taki brak symetrii :)

brak synmetrii - jakiej symetrii? ceniowej? chyba nie ceną sie liczy wydajnosc :)

to jeszcze za mocny (oc) procek a wciaz za slaba karta:p

zobacz symetrie w marku ile punktow w gpu a ile w cpu - to zdebiejesz jak dalece jeszcze gpu odstaje od cpu :D

ati w teselacji jest mocniejsze - skad te dane ze niby slabsze - metro 2033 pokazuje co innego

symetrii w sensie rdzeniowej. architektura jakoś mnie nie przekonuje... wierzę w potęgi liczby 2 one są sprawdzone tak samo ram kupuję 2x2GB a nie 2x3GB tak rdzeni bym wolał mieć 4 :D

i to samo metro kiedy włączysz physX pokazuje że już ta karta nie jest taka cudna... ok ale jeśli 6870 to podaj jaki konkretnie model bo nie orientowałem się w tej karcie za bardzo

patrzę ceny na esc.pl

AMD Athlon II X3 450 /3.2GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ 279zł (najlepszy z x3 jaki jest dostępny)

AsRock 770 Extreme3 /AMD 770/ AsRock 770 Extreme3 /AMD 770/ 279zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 180zł

MSI Radeon HD6870 Twin Frozr II 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP 1049zł

OCZ StealthXStream2 500W OCZ StealthXStream2 500W 249zł

co i tak w sumie daje 2036zł dodać do tego koszty wysyłki to wyjdzie jakieś 2056 lub więcej... za dużo! :D

dałem do tego:

-ram http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?pid=C9851656 183zł

co dało mi niewielki zapas kasy dzięki czemu mimo wszystko zamieniłem procesor na:

4 jajowca http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?pid=C6000373 371zł

co w sumie daje 1 946,20 zł

+ koszty przesyłki... zmieszczę się

ram dobry? :D wiadomo jakiś super hiper to nie jest ale za te pieniądze będzie?

jeszcze pytanie... czy np. ten sapphire: http://www.comp4you.eu/karty-graficzne/ ... p-c9201383

ma chłodzenie referencyjne czy też nie? jak to odróżnić? czy może ma nie referencyjne ale jest jakoś gorsza? Pytam ponieważ jest tańsza od tej powercolor i jakoś może mylnie wydaje mi się że jeśli chodzi o karty grafiki to sapphire lepiej stoi niż powercolor