Skocz do zawartości

Dziwny problem z o/c HD4850 :/

Recommended Posts

Witam,

Mam dosyć dziwny problem z podkręcaniem karty graficznej. Otóż wczoraj stopniowo doszedłem do maksymalnych ustawień w CCC - 700/1200. Program Video Card Stability Test chodził prawie 30 minut bez problemów, zrobiłem sobie nawet Vaildacje:

http://www.techpowerup.com/gpuz/76742.

Wcześniej działało nawet na 725MHz (za pomocą Riva Tuner).

Dzisiaj po uruchomieniu komputera ustawiłem takie same nastawy, i po 2 minutach kolorowe paski na ekranie. Dopiero przy 675/1125 program działał normalnie, 3DMark 06 także. Działo się to na Windows 7 RC x64 (build 7100). Na 32-bitowym XP'ku działa na 700/1125.

Wie ktoś dlaczego wczoraj działało na 700/1200, a dzisiaj już definitywnie nie chce ;)

wydaje mi się, ze moze miec na to wpływ "wygrzanie się karty..

tak samo jak tranzystory we wzmacniaczach wysokiej klasy- muszą sie wygrzać aby "grały" ładnie- tak tutaj karta musi sie rozgrzac.

moze rozpędzaj ją powoli, stopniowo podnosząc zegary.

z drugiej strony tak nie musi być ;) są to moje dywagacje :D

EDIT:

ja załatwiłem w taki sposób swojego Radka 9600PRO..

paski sie pokawiły ale permanentnie. niestety.

uwazaj więc z podkręcaniem

U mnie działa stabilnie na 750/1050... pamięci zawsze przy 1075 pokazują artefakty w Video Card Stability Test. Ale robię to trochę inaczej, najpierw na 1h zapuszczam test a potem przełączam się na benchmark gdzie od razu je widać (atefakty) - nie wiem dlaczego tak mam.

Nie wiem jaka to karta, ale stawiał bym na niedostateczne chłodzenie ramów. Sprawdź czy masz na nich radiatorki, i jak nie to może zamontuj jakieś.

To do mnie? Jak tak to mój radeon to http://www.gigabyte.pl/products/vga/spe ... c-1gh.html w tej chwili chłodzony przez wentyl w obudowie i dodatkowo na nim zamontowany jeszcze jeden. I tak ustawiłem go na 700/1000 bo to takie ładne wartości :cry: i dłużej pożyje...

A to może tak być? Że nawet przy relatywnie niskiej temperaturze pamięci, dalsze OC nie jest możliwe podkręcanie? Bo kości GDDR3 na mojej grafice są kośćmi 2000MHz, których taktowanie zostało zmniejszone do ok. 1800. Podkręcając do 1950 wszystko jest ok, gdy dałem trochę więcej już nie działa. Takie radiatorki dużo pomogą w tej kwestii? Na starej grafie miałem takie radiatory :cry:

A to może tak być? Że nawet przy relatywnie niskiej temperaturze pamięci, dalsze OC nie jest możliwe podkręcanie?

Niestety tak. To jest urządzenie elektroniczne i ma ono swoje granice, tolerancję napięć, granice itd. I tej granicy (niestety płynnej dla kazdego egzemplarza) nie da się przekroczyć. Dalej już może być tylko art na arcie, fart 1:1000 albo swąd spalenizny..

wydaje mi się, ze moze miec na to wpływ "wygrzanie się karty... (...) moze rozpędzaj ją powoli, stopniowo podnosząc zegary.

Tak robiłem wczoraj, po ~3h doszedłem do 700/1200 podnosząc zegary co ~25MHz i na wentylatorze 50%.

Nie wiem jaka to karta, ale stawiał bym na niedostateczne chłodzenie ramów. Sprawdź czy masz na nich radiatorki, i jak nie to może zamontuj jakieś.

RAM ma max. ~70°C i na razie stabilnie działa tylko na 1100MHz. Chłodzony jest powietrzem owiewanym przez chłodzenie a'la ORB.

Najciekawsze jest to, że nie pojawiają się żadne artefakty, tylko:

1) Traci się sygnał do monitora.

2) Albo wysypuje się sterownik ATi.

3) Albo pojawiają się pionowe, kolorowe paski, ewentualnie BSOD.

I to jest dla mnie największą zagadką :|

Najciekawsze jest to, że nie pojawiają się żadne artefakty, tylko:

1) Traci się sygnał do monitora.

2) Albo wysypuje się sterownik ATi.

3) Albo pojawiają się pionowe, kolorowe paski, ewentualnie BSOD.

I to jest dla mnie największą zagadką :|

Zasilacz za słaby :cry:

Zasilacz za słaby :cry:

Raczej nie, ma 360W na +12V, a 4870 pobiera więcej prądu od takiego 4850 po o/c.

A stabilne ustawienia zaraz po uruchomieniu to 700/1100 i takie uznam za max. o/c w recenzji - testy po o/c na takich ustawieniach :cry:

Co do kręcenia 4850 powyżej 700Mhz , to powiem wam tyle że to trudna sprawa. Sam już na tym zęby zjadłem. Wszystko przez sterowniki jest. Mi bardzo długo karta chodziła na 725Mhz , ale potem od tak sobie znikła opcja w rivie z OC i została tylko regulacja obrotów. To sterownik CCC wywal wszystko co jest powyżej 700MHz. Czasem jest tak że uda się ustawić w riva runer powyżej tej wartości, ale po jakimś czasie sterownik CCC przestaje to tolerować i blokuje OC. Serio nie z gruchy ni z pietruchy po miesiącu wywaliło opcję OC w rivie ... i to nie raz. Czasem było też tak , że jeśli ustawiłem ponad 700MHz w rivie , to w karcie przestawał działać wentylator w trybie 3D i dochodziło do przegrzania się. Efektem tego były freezy. Wtedy trzeba było zamknąć grę. Po wejściu do rivy okazywało się , że zagary same się przestawiły na domyślne , a wentylatory były wyłączone.

Michaś zrób tak ... odinastaluj rive i usuń po niej wszystko co zostało. To samo zrób ze sterownikami. Zainstaluj wszystko od nowa. Możesz też spróbować zainstalować same steroniki ATI bez CCC.

Michaś zrób tak ... odinastaluj rive i usuń po niej wszystko co zostało. To samo zrób ze sterownikami. Zainstaluj wszystko od nowa. Możesz też spróbować zainstalować same sterowniki ATI bez CCC.

Zauważyłem, że jak kręciłem Rivą, to było gorzej :| Ale teraz już tego nie sprawdzę - kartę już odesłałem :D Mimo wszystko dzięki za radę - na pewno przyda się do mojego Radka 4870 :)

Pozdrawiam,