Fatumboba 0 Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Witam serdecznie forumowiczów, robimy prezent kuzynowi i chcieliśmy złożyć dla niego komputer. Mały dotychczas pykał na laptopie od rodziców, więc ma tylko myszkę Tak jak napisałem w temacie chcemy zamknąć się w 5000zł jeśli chodzi o budę, monitor, klawiaturę i słuchawki. Ma to starczyć na przynajmniej 4-5 lat Zastosowanie komputera : gry, gry i gry. Maksymalna kwota : 5000zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : luty/marzec Których części potrzebuję : cała jednostka centralna, monitor, klawiaturę i słuchawki Czy będę podkręcać sprzęt? : nie Rozdzielczość mojego monitora i model : brak Specjalne wymagania : słuchawki dobre, wytrzymałe i proste w obsłudze Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak Inne : możliwość przyszłej rozbudowy. Bluetooth Młody by chciał monitor z 3D,ale proszę o szczerą opinię. Po kiego grzyba? Nie widzę sensu inwestowania pieniędzy w monitor z 3D. Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Z peryferiami to najlepiej leć do odpowiedniego działu, a tutaj zajmiemy się samą budą. Monitor o jakiejś konkretnej przekątnej ? 3D się nie będzie opłacać, bo zje budżet. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fatumboba 0 Napisano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) Z peryferiami to najlepiej leć do odpowiedniego działu, a tutaj zajmiemy się samą budą. Monitor o jakiejś konkretnej przekątnej ? 3D się nie będzie opłacać, bo zje budżet. Ahh wybacz, faktycznie zapomniałem o przekątnej monitora. Myślę, że 23" spokojnie wystarczą. I tak jak myślałem, potwierdziłeś opinię odnośnie 3D. Trzeba tylko młodemu delikatnie wytłumaczyć hah I jasne o słuchawki i klawiaturkę napiszę gdzie indziej. Edytowane 3 Lutego 2016 przez Fatumboba Cytuj Link to post Share on other sites
Gitarkafcb 0 Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) Witam serdecznie forumowiczów, robimy prezent kuzynowi i chcieliśmy złożyć dla niego komputer. Mały dotychczas pykał na laptopie od rodziców, więc ma tylko myszkę Tak jak napisałem w temacie chcemy zamknąć się w 5000zł jeśli chodzi o budę, monitor, klawiaturę i słuchawki. Ma to starczyć na przynajmniej 4-5 lat Zastosowanie komputera : gry, gry i gry. Maksymalna kwota : 5000zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : luty/marzec Których części potrzebuję : cała jednostka centralna, monitor, klawiaturę i słuchawki Czy będę podkręcać sprzęt? : nie Rozdzielczość mojego monitora i model : brak Specjalne wymagania : słuchawki dobre, wytrzymałe i proste w obsłudze Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak Inne : możliwość przyszłej rozbudowy. Bluetooth Młody by chciał monitor z 3D,ale proszę o szczerą opinię. Po kiego grzyba? Nie widzę sensu inwestowania pieniędzy w monitor z 3D. Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc http://www.morele.net/inventory/info/dDgYpK/propozycja mojego zestawu zestaw na skylake (przyszłościowy) , monitor 144hz (fullhd) , słuchawki bardzo dobre, jedyna rzecz to nie zmieścił się dysk SSD, lecz można go dokupić w późniejszym czasie Edytowane 3 Lutego 2016 przez Gitarkafcb Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) http://www.morele.ne...ry/info/dDgYpK/propozycjamojego zestawu Fajny zestaw - szkoda, że zero argumentacji i MOBO pod DDR3 z kościami DDR4 Dajesz... Realna i działająca konfiguracja ode mnie: Intel Core i5-6500 / MSI B150M PRO-VDH / Crucial 8GB (2x4GB) MSI GeForce GTX 970 OC 4GB DDR5 256Bit (1241/7010) Seagate 1 TB / Crucial BX100 250GB Thermaltake Smart SE 530W / Zalman Z3 Razem: 3922zł Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Procesor najnowszej generacji skylake, dobrze wyposażone MOBO z 4 bankami na RAM, RAM 8 GB w dwóch kościach pod dual channel, grafika GTX 970 w wydaniu MSI - kulturalne chłodzenie i bardzo dobra wydajność w FHD, standardowe HDD, pojemne i szybkie SSD na kościach MLC o stosunkowo dużej żywotności, pół modularny zasilacz o dobrej konstrukcji z wystarczającym zapasem mocy, buda z trzema wentylami w zestawie od zalmana. Co do modułu bluetooth to radziłbym coś pod USB, bo w budżetowych modelach nie znajdziemy go - raczej w płytach, które kosztują dwa razy tyle. Do zagospodarowania na monitor i peryferia zostało 1100 zł - myślę, że wystarczy. zestaw na skylake (przyszłościowy) , monitor 144hz (fullhd) , słuchawki bardzo dobre, jedyna rzecz to nie zmieścił się dysk SSD, lecz można go dokupić w późniejszym czasie Ciekawe w co chcesz pograć na monitorze 144 Hz z Radeonem R9 390 - ledwo na wysokich w FHD się wyrabia w okolicy 40 klatek. Edytowane 3 Lutego 2016 przez nos_tro 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fatumboba 0 Napisano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Bardzo dziękuję za propozycje i argumentację Mam obawy co do zasilacza. 530W wystarczy do GTX970? I jeszcze pytanko czy inwestować w dodatkowe chłodzenie na procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Na pewno będzie bardziej kulturalne w działaniu względem boxowego. Nie musisz od razu kupować możesz później kupić np. SPC fera 2. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ationx 129 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Zasilacz do tej karty ma jeszcze spory zapas. W chłodzenie możesz zainwestować jeśli zależy Ci na większej ciszy zestawu bądź też komputer będzie pracował w pokoju, gdzie panują stale ekstremalnie wysokie temperatury. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts