Skocz do zawartości

Komputer, monitor, klawiatura i słuchawki do 5000zł dla młodego.

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów,

robimy prezent kuzynowi i chcieliśmy złożyć dla niego komputer. Mały dotychczas pykał na laptopie od rodziców, więc ma tylko myszkę ;) Tak jak napisałem w temacie chcemy zamknąć się w 5000zł jeśli chodzi o budę, monitor, klawiaturę i słuchawki. Ma to starczyć na przynajmniej 4-5 lat :)

• Zastosowanie komputera : gry, gry i gry. 
  • Maksymalna kwota : 5000zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : luty/marzec
  • Których części potrzebuję : cała jednostka centralna, monitor, klawiaturę i słuchawki
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : brak
  • Specjalne wymagania : słuchawki dobre, wytrzymałe i proste w obsłudze
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
  • Inne : możliwość przyszłej rozbudowy. Bluetooth

Młody by chciał monitor z 3D,ale proszę o szczerą opinię. Po kiego grzyba? Nie widzę sensu inwestowania pieniędzy w monitor z 3D. 

Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc :)

Z peryferiami to najlepiej leć do odpowiedniego działu, a tutaj zajmiemy się samą budą. Monitor o jakiejś konkretnej przekątnej ? 3D się nie będzie opłacać, bo zje budżet.

Ahh wybacz, faktycznie zapomniałem o przekątnej monitora. Myślę, że 23" spokojnie wystarczą. I tak jak myślałem, potwierdziłeś opinię odnośnie 3D. Trzeba tylko młodemu delikatnie wytłumaczyć hah ;)

I jasne o słuchawki i klawiaturkę napiszę gdzie indziej. 

Edytowane przez Fatumboba

Witam serdecznie forumowiczów,

robimy prezent kuzynowi i chcieliśmy złożyć dla niego komputer. Mały dotychczas pykał na laptopie od rodziców, więc ma tylko myszkę ;) Tak jak napisałem w temacie chcemy zamknąć się w 5000zł jeśli chodzi o budę, monitor, klawiaturę i słuchawki. Ma to starczyć na przynajmniej 4-5 lat :)

• Zastosowanie komputera : gry, gry i gry. 
  • Maksymalna kwota : 5000zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : luty/marzec
  • Których części potrzebuję : cała jednostka centralna, monitor, klawiaturę i słuchawki
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : brak
  • Specjalne wymagania : słuchawki dobre, wytrzymałe i proste w obsłudze
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
  • Inne : możliwość przyszłej rozbudowy. Bluetooth

Młody by chciał monitor z 3D,ale proszę o szczerą opinię. Po kiego grzyba? Nie widzę sensu inwestowania pieniędzy w monitor z 3D. 

Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc :)

http://www.morele.net/inventory/info/dDgYpK/propozycja mojego zestawu :)

zestaw na skylake (przyszłościowy) , monitor 144hz (fullhd) , słuchawki bardzo dobre, jedyna rzecz to nie zmieścił się dysk SSD, lecz można go dokupić w późniejszym czasie :)

Edytowane przez Gitarkafcb

Fajny zestaw - szkoda, że zero argumentacji i MOBO pod DDR3 z kościami DDR4 Dajesz...

Realna i działająca konfiguracja ode mnie:

Intel Core i5-6500 MSI B150M PRO-VDH Crucial 8GB (2x4GB)

MSI GeForce GTX 970 OC 4GB DDR5 256Bit (1241/7010)

Seagate 1 TB Crucial BX100 250GB

Thermaltake Smart SE 530W Zalman Z3

Razem: 3922zł

Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Procesor najnowszej generacji skylake, dobrze wyposażone MOBO z 4 bankami na RAM, RAM 8 GB w dwóch kościach pod dual channel, grafika GTX 970 w wydaniu MSI - kulturalne chłodzenie i bardzo dobra wydajność w FHD, standardowe HDD, pojemne i szybkie SSD na kościach MLC o stosunkowo dużej żywotności, pół modularny zasilacz o dobrej konstrukcji z wystarczającym zapasem mocy, buda z trzema wentylami w zestawie od zalmana.
Co do modułu bluetooth to radziłbym coś pod USB, bo w budżetowych modelach nie znajdziemy go - raczej w płytach, które kosztują dwa razy tyle.

Do zagospodarowania na monitor i peryferia zostało 1100 zł - myślę, że wystarczy.

zestaw na skylake (przyszłościowy) , monitor 144hz (fullhd) , słuchawki bardzo dobre, jedyna rzecz to nie zmieścił się dysk SSD, lecz można go dokupić w późniejszym czasie

Ciekawe w co chcesz pograć na monitorze 144 Hz z Radeonem R9 390 - ledwo na wysokich w FHD się wyrabia w okolicy 40 klatek. 

Edytowane przez nos_tro
  • Popieram 1

Zasilacz do tej karty ma jeszcze spory zapas. W chłodzenie możesz zainwestować jeśli zależy Ci na większej ciszy zestawu bądź też komputer będzie pracował w pokoju, gdzie panują stale ekstremalnie wysokie temperatury.

• Popieram 1