wilk669 39 Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Znajomy poprosił mnie o pomoc w złożeniu kompa za 20K, bo nie jest pewien jakie podzespoły powinien dobrać. Zestaw ma służyć do nagrywania i renderowania filmów (standardowo do 1080p60, ale tez żeby dawał radę z 4K), w planach mam podłączyć go pod 3 monitory. Fundusze za jakie chciałby kupić komputer to max 20K, ale może być nieco mniej. W cenę wliczmy podzespoły + system + obudowęMyśleliśmy nad czymś takim:Procesor: Intel i7-5930K Karta graficzna: GTX980Ti Gaming G1 (dodam też że w przyszłości myślę nad SLI )Pamięć RAM: DDR4 16-32 GB Płyta główna: ASUS RAMPAGE V EXTREME ROG/U3.1 (X99 5xPCI-E DDR4) (albo jakaś tańsza, wspierająca SLI i CF, przydałoby się też móc podkręcić nieco procesor)Dyski: SSD 250GB (system) / HDD 1TB (2x, bo podobno 2TB się psują)Zasilacz: Corsair RM Series 850i W Modular 80+ GOLD System: Windows 10 Dodatkowy tuning:Chłodzenie: Dark Rock 3 ProKilka dodatkowych wentylatorów w zależności od obudowy Obudowa: ?Mam nadzieję że niczego nie pominąłem. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Można zejść na 5820K. Ile faktycznie będzie tego renderu. Dyski SSD / HDD leża i kwiczą pod taki konfig. Jaki soft będzie używany do renderowania ? Na kiedy planowany jest zakup kompa ? Cytuj Link to post Share on other sites
MatiXxl99 0 Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) Witam, ja jestem owym znajomym Ilość renderu to różnie od 2- do 7 filmów na tydzień Program do renderingu Sony Vegas Pro 13 / Adobe Premiere Jaku polecasz układ dysków? Skoro SSD i HDD Ci nie pasują? Zakup kompa odbędzie się kiedy będę miał już w 100% pewności co do podzespołów i konfiguracji. Edytowane 3 Lutego 2016 przez MatiXxl99 Cytuj Link to post Share on other sites
kabaret10 0 Napisano 3 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Lipton z morele.net ostatnio składał komp za 20k dla kogoś.. Napisz u niego na forum to z pewnością dobrze podpowie ;p . Techlipton.pl Cytuj Link to post Share on other sites
wilk669 39 Napisano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 To właśnie on. Pyta też tu by mieć porównanie. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Na odczyt i zapis dajesz minimum 4 x HDD pod RAID 10. Do tego szybki SSD pod swap w postaci chociażby 950 Pro pod M2. Podobnie można dać i też na system oraz soft. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts