Skocz do zawartości

Płyta główna- możliwości OC

Recommended Posts

Witam.

Mam płytę główną Gigabyte GA-EP31-DS3L i chciałbym kręcić na niej procesor Intel Core 2 Quad Q8200. Jak ta płyta główna sprosta temu wyzwaniu, czy jest dobra do podkręcania?

PS: Jak będzie spisywał się GTX 460 1GB od Gigabyte na tym procesorze podkręconym lub niepodkręconym?

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-ep31-ds3l_10.html

Cześć

Twoja płyta nie jest bardzo kiepska do OC, ale nie spodziewaj się bicia rekordów OC, gdyż jest to okrojona wersja płyty 'L', poza tym masz słaby chipset.

Możesz próbować kręcić, ale dużo nie wykręcisz. Przed tym zaopatrz się w dobry cooler i upewnij się, że Twój zasilacz podoła takiemu zabiegowi (najlepiej podaj na forum model zasilacza, a my Ci powiemy czy się nadaje, a jeśli nie to podasz budżet, a my coś dobrego dobierzemy).

Pozdrawiam, Y0ddh4

Chce podkręcać tego Quada ze względu na to, że niedługo wymianiam karte graficzną na GTX 460. Mój zasilacz to CHIEFTEC CTG-600-80P (600W)

1. Jak wysoko mogę kręcić bez coolera?

2. O ile wyżej będę mógł wykręcić z coolerem?

3. Co się może stać z płytą główną jeżeli za wysoko podkręcę?

Płyty głównej nie zamierzam wymienić.

1. Myślę, że bezpieczna granica to do ~2.5-2.6 GHz

2. Nie wiadomo. To zależy od wielu czynników jak egzemplarz procesora, możliwości płyty głównej i pamięci RAM. To trudno oszacować - po prostu musisz sprawdzić do ilu dojdzie FSB (obniż mnożnik i kręć FSB).

3. Nic, po prostu się wyłączy. Nie kręcisz na tyle wysoko aby coś się z nią mogło stać.

Zasilacz masz w porządku (za mocny do tej konfiguracji).

Obniżyć mnożnik w celu sprawdzenia maksymalnego możliwego FSB jakie może osiągnąć płyta główna.

Jeśli chodzi o chłodzenie to zależy jaki masz na to budżet i jaką masz obudowę (szerokość) :?: Mogę Ci polecić przyszłościowo Noctua NH-D14, albo Scythe Mugen II rev. B. Tańsze rozwiązanie to SPC Fortis.