Mateusz1q 0 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witam. Mam płytę główną Gigabyte GA-EP31-DS3L i chciałbym kręcić na niej procesor Intel Core 2 Quad Q8200. Jak ta płyta główna sprosta temu wyzwaniu, czy jest dobra do podkręcania? PS: Jak będzie spisywał się GTX 460 1GB od Gigabyte na tym procesorze podkręconym lub niepodkręconym? http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-ep31-ds3l_10.html Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 ta płyta która podałeś jest kiepska pod OC jaki masz zasilacz i budżet na płytę dodatkowo przy wysokim OC trzeba pomyśleć o chłodzeniu na cepa Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Cześć Twoja płyta nie jest bardzo kiepska do OC, ale nie spodziewaj się bicia rekordów OC, gdyż jest to okrojona wersja płyty 'L', poza tym masz słaby chipset. Możesz próbować kręcić, ale dużo nie wykręcisz. Przed tym zaopatrz się w dobry cooler i upewnij się, że Twój zasilacz podoła takiemu zabiegowi (najlepiej podaj na forum model zasilacza, a my Ci powiemy czy się nadaje, a jeśli nie to podasz budżet, a my coś dobrego dobierzemy). Pozdrawiam, Y0ddh4 Cytuj Link to post Share on other sites
Mateusz1q 0 Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Chce podkręcać tego Quada ze względu na to, że niedługo wymianiam karte graficzną na GTX 460. Mój zasilacz to CHIEFTEC CTG-600-80P (600W) 1. Jak wysoko mogę kręcić bez coolera? 2. O ile wyżej będę mógł wykręcić z coolerem? 3. Co się może stać z płytą główną jeżeli za wysoko podkręcę? Płyty głównej nie zamierzam wymienić. Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 1. Myślę, że bezpieczna granica to do ~2.5-2.6 GHz 2. Nie wiadomo. To zależy od wielu czynników jak egzemplarz procesora, możliwości płyty głównej i pamięci RAM. To trudno oszacować - po prostu musisz sprawdzić do ilu dojdzie FSB (obniż mnożnik i kręć FSB). 3. Nic, po prostu się wyłączy. Nie kręcisz na tyle wysoko aby coś się z nią mogło stać. Zasilacz masz w porządku (za mocny do tej konfiguracji). Cytuj Link to post Share on other sites
Mateusz1q 0 Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Jakie polecałbyś chłodzenie do tego procesora ? Napisałeś, że obniżyć mnożnik i kręcić FSB. Dlaczego ? Nie można zostawić mnożnika na takim poziomie jakim jest i tylko podwyższać FSB? Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Obniżyć mnożnik w celu sprawdzenia maksymalnego możliwego FSB jakie może osiągnąć płyta główna. Jeśli chodzi o chłodzenie to zależy jaki masz na to budżet i jaką masz obudowę (szerokość) Mogę Ci polecić przyszłościowo Noctua NH-D14, albo Scythe Mugen II rev. B. Tańsze rozwiązanie to SPC Fortis. Cytuj Link to post Share on other sites
Mateusz1q 0 Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 A taki za około 50-60 zł z takich firm jak Arctic czy Bestfan byłyby odpowiednie do robienie OC w granicach 3 GHz ? Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Za 50-60zł to możesz kupić porządny wentylator Do OC przydałby się przynajmniej Fortis albo AC Freezer Xtreme -> http://allegro.pl/arctic-cooling-freeze ... 27669.html Są to rozwiązania przyszłościowe, gdyż obsługują podstawki AM3 i LGA 1156. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts