pacior 0 Napisano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Siemanko, złożyłem sobie zestawik po taniości, ale mi się budżet powiększył i stwierdziłem że może sobie wymienie co nieco w nim. Myślę że najrozsądniej będzie mobo i cpu wymienić. Aktualnie mam tak: x48 turbotwins mobo od asrocka e8500 cpu zasilacz 500w od silentiumpc 4gb ramu 1333 mhz radeon 6870 I teraz tak, pakować tutaj jakiegoś q9550, czy lepiej pójść w mobo na 1150 i na początek dokupić g3258? Budżet to 400-500 zł, chyba że mi się uda płytę sprzedać to wzrośnie o te 200-300 zł (płyta+cpu+ram). Jeśli chodzi o oc, to jakieś zawsze by się zrobiło Edytowane 29 Stycznia 2016 przez pacior Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Wszystko zależy do czego komputer, wiadomo do nowszych gier to wymiana całej platformy. Do internetu filmów HD i starszych gier z przed 2011 komputer będzie dobry, dużo dało by wtedy zainwestowanie nie w procesor a w dysk SSD ( możliwe że przepustowość SATA 2 będzie trochę ograniczała dysk SDD, ale i tak podniesie komfort pracy z komputerem w porównaniu z starym HDD). Optymalnym systemem do obsługi dysków SDD jest Windows 7 lub nowszy. Co do pomysłu C2Q miałem ten procesor 3 lata temu i to po mocnym wykręceniu na 4.0 GHz + HD 7950( po pierwsze update w ratach, po drugie myślałem że w grach z wykręconym C2Q będzie dobrze). Zestaw C2Q @ 4.0 GHz+HD 7950 dzieliła przepaść w działaniu w grach gdy zmieniłem platformę na i5 Haswell+ HD 7950. Tak więc jeśli komputer pod gry zbieraj kasę, wtedy w zależności od funduszy upgrade na raty, ( najpierw zestaw procesor+płyta główna+RAM, a potem dokupienie wydajniejszej karty graficznej od HD 6870) lub zakup całego komputera. Oczywiście gdy ma się ograniczony budżet można sklecić przyzwoity sprzęt z używanych podzespołów na platformę LGA 1151, ale nie każdy ma szczęście do używanych części. Cytuj Link to post Share on other sites
pacior 0 Napisano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Gry to lol i cs:go, z nowszych to jedynie american truck simulator ten najnowszy, ewentualnie jakieś call of duty black ops 1/2, mw3. na 1151 to mnie zbytnio nie stać i z tych nowszych to przy 1150 bym wolał zostać, ale pytanie, co? czy może lepiej i5-2400 i ogólnie z 1155? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts