malobit 0 Napisano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Witam forumowiczów! Proszę o pomoc w znalezieniu optymalnego zestawu do gier. Komputer "buduje" pod kartę graficzną Asus R9 290(referent). Szukam procesora, płyty głównej, pamięci i zasilacza. W planach jest podkręcanie ale to za jakiś czas, na pewno wcześniej będę musiał założyć jakieś chłodzenie do karty, która aktualnie na domyślnych zegarach wyprzedza kaloryfer w szybkości zagrzania pokoju Na podstawie tego co udało mi się poczytać w sieci, zebrałem takie części: Procesor Intel Core i5-6600K Płyta główna MSI Z170A Gaming M3 Pamięć Corsair DDR4, 8GB, 2400MHz, CL14, Vengeance LPX Zasilacz XFX Black Edition XTR 650W Fully Modular 135mm 80+ Gold Cena w morele.net : 2422 zł - 105zł za promocje MSI, czyli w sumie 2300zł R9 290 nie jest już kartą najnowszą więc nie wiem czy zestaw nie jest za mocny. Z jednej strony głupio przepłacać, z drugiej warto pomyśleć przyszłościowo, karte graficzną będzie można za jakieś dwa lata wymienić na nową a 6600K chyba tak szybko sie nie zestarzeje. Proszę więc o pomoc i radę, czy zestaw pod tą konkretna kartę ma sens. Cene 2300 można uznać za maksymalna jaką mogę wydać. Dzieki! Edytowane 29 Stycznia 2016 przez malobit Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Dobra propozycja. Podaj jeszcze jaką masz budę. Może warto będzie poszukać sensownych oszczędności na PSU czy też na mobo i kupić nową, bardziej przewiewną obudowę. Wiedz też, że 6600K nie posiada chłodzenia boxowego. Musisz coś dołożyć na start Cytuj Link to post Share on other sites
malobit 0 Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Obudowa to, nieprodukowany już, Gladius 600 Pure Black od SilentiumPC z 5 wiatraczkami 120mm(jeden boczny slot jest zablokowany przez kartę graficzną). Co do chlodzenia CPU to mam zamiar wykorzystac aktualne, również SilentiumPC, Spartan HE923. Oba produkty nie są może najnowsze, ale myśle że dopóki nie zacznę sprzętu kręcić na poważnie to wystarczą. Spartan z aktualnym procesorem Phenom II x2 550 3.1 Mhz, odblokowanym i podkręconym do Phenom II x4 B45 3,5Mhz nie ma żadnego problemu, a ten procesor lubi sie grzać. Później fajnie by było wymienić zbiorczo obudowe, chłodzenie procesora i chłodzenie grafiki. Rady, co do oszczędności, mile widziane Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Płyta główna MSI Z170A Gaming M3 MSI Z170A-G43 Plus Zasilacz XFX Black Edition XTR 650W Fully Modular 135mm 80+ Gold Antec True Power Classic 550W / Cooler Master G550M Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts