Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastosowanie komputera : CSGO monitor 144hz. Chciałbym relatywnie niskimi kosztami złożyć komputer który uciągnie CSGO w średnich detalach 1024x768, a w przyszłości pozwoli na rozbudowę np. o GPU

Maksymalna kwota : 2000zł - wolałbym mniej
Których części potrzebuję : płyta główna, GPU, CPU, RAM, dysk SSD
Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
Rozdzielczość mojego monitora i model: BENQ XL2411Z 
Specjalne wymagania : dysk SSD 120GB oraz złącze dvi-d na GPU (o ile pamiętam niezbędne do 144hz monitorów)

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : 

- zasilacz corrssair HX520W
- obudowa sharkoon midi atx taka jak tutaj: http://www.komputron..._zasilacza.html
- dysk HDD Seagate Barracuda 500GB - w zupełności wystarczy z uwagi na posiadane dyski zewnętrzne

- stary napęd DVD LG

Moja propozycja:http://www.morele.net/inventory/info/6ZMxya/

Proszę o wsparcie w uszczupleniu budżetu, możliwie nie tracąc na wydajności.

EDIT: Części mogą być używane.

Edytowane przez baeks

Do tej płyty nie włożysz tego procesora, inna podstawka, GTX 950 za 800zł no no ciekawe.

1 x  Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ 1 x  Crucial 8GB 1600MHz CL9 Ballistix 1 x  AsRock H81M-HDS /intel H81, LGA1150/ 1 x  A-Data SP920 128GB SATA3 (560/180MB/s) 1 x  Gigabyte GeForce GTX 950 OC 2GB DDR5 128bit

Koszt 2127zł

Ten sam procesor, jednak z odpowiednią do tego płytą, pamięć RAM w jednej kostce, tańsza 950, dysk SSD z lepszym kontrolerem do tego szybszy. By pograć w samego CS'a nie potrzeba 950, ba nawet GTX 750TI wystarczy, ta gra siedzi na procku. 

EDIT: Części mogą być używane.

To pakuj używanego Radeona 270X za te -/+ 500zł. 

• Popieram 1

Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście zrobiłem babola z płytą, bo wcześniej celowałem w i5 6600.

Dostałem ofertę na taki sprzęt w cenie zbliżonej do Twojego zestawu:

i5 4690k, MSI B85m G43 oraz RAM Kingston Hyperx RED 2x4GB 1600Mhz - sprzęt używany z gwarancją do 2017

Czy ta płyta pasuje do mojej obudowy? Lepiej kupić proponowane nowe sprzęty czy używane? Do optymalnego grania w CSGO wskazany Radeon 270X czy ge force gtx750?

Z góry dziękuję za wsparcie.

Czy ta płyta pasuje do mojej obudowy?

Pasuje, płyta microATX wchodzi do obudowy typ ATX.

Do optymalnego grania w CSGO wskazany Radeon 270X czy ge force gtx750?

270X to mocniejsza karta na poziomie GTX 950.

i5 4690k, MSI B85m G43 oraz RAM Kingston Hyperx RED 2x4GB 1600Mhz - sprzęt używany z gwarancją do 2017  

Ile to ?

To proc z odblokowanym mnożnikiem do podkręcania, na tym B85 go nie podkręcisz to tak przy okazji.

• Popieram 1

Ten zestaw około 1250zł, z tym że RAM i płyta już prawie po gwarancji.

Najchętniej oszczędziłbym na GPU, czyli raczej Radeon 270X, o ile rzeczywiście jest lepszy od GTX750.

Nigdy nie podkręcałem procesorów, czy warto kupować ten procesor nie planując podkręcania?

Podkręcanie i5 4670K i pentiuma G3258 na B85 tak, o 4690K nic nie słyszałem.

Masz jakieś źródło potwierdzające taką możliwość ?

:rotfl:

Ten zestaw około 1250zł, z tym że RAM i płyta już prawie po gwarancji.

Najchętniej oszczędziłbym na GPU, czyli raczej Radeon 270X, o ile rzeczywiście jest lepszy od GTX750.

Nigdy nie podkręcałem procesorów, czy warto kupować ten procesor nie planując podkręcania?

skoro nie podkręcasz, to nie warto

• Popieram 1

Jest bez dwóch zdań klik 

Nie. 

:rotfl:

Jak mam to rozumieć ? skoro się da to możesz podasz źródło takich informacji ? jaki bios itd. ?

• Popieram 1

Reasumując:

Czy zestaw zaproponowany przez 3ndurek z używanym Radeonem wyjdzie najtaniej i podoła CS-owi w 150FPS?

Czy zakup używanej GPU to dobry pomysł? Jeżeli tak to:

http://allegro.pl/evga-gtx-950-super-clocked-jak-nowa-gw-okazja-i5943702534.html

czy

http://allegro.pl/evga-gtx-950-super-clocked-jak-nowa-gw-okazja-i5943702534.html ?

No i oczywiście czy obie karty wejdą na zaproponowaną z ESC.pl płytę główna?

Edytowane przez baeks
na tym B85 go nie podkręcisz to tak przy okazji.

i5 4670k do 4,5 ghz... tak jak kolega wyżej wspomniał odpowiedni bios konieczny  

http://pclab.pl/art55229-22.html

@autor 

jak chcesz wykorzystać 144hz na 100% w cs to podkręcanie byłoby mile widziane, te karty- "używane"- to wiedz że oszczędzasz całe 10zł.

• Popieram 1

Da się, ale jest to skomplikowane, trzeba znależć odpowiedni bios, który to umożliwia(a byly takie wersje).  

Też ci to samo mogę napisać, powodzenia z zabawą z biosami i szukaniu igły w stogu siana. 

@@lewiis,   przeczytaj sobie cały temat, co Ty mi tu wrzucasz to o czym już napisałem ?

i5 4690k, MSI B85m G43

To proc z odblokowanym mnożnikiem do podkręcania, na tym B85 go nie podkręcisz to tak przy okazji.

podkręci kolego i to całkiem dobrze.

Podkręcanie i5 4670K i pentiuma G3258 na B85 tak, o 4690K nic nie słyszałem.

Da się, ale jest to skomplikowane, trzeba znależć odpowiedni bios, który to umożliwia(a byly takie wersje).  
przeczytaj sobie cały temat, co Ty mi tu wrzucasz to o czym już napisałem ?

Wrzuciłem Ci źródło, skoro 4670k da się kręcić to czemu nie 4690k, tak, da się podkręcić. Masz w necie o tym całą masę tematów.

@up 

ja bym tu jednak został na haswellu, różnica w cs wielka nie jest, a dorzucić do gpu np. r7 370, szybsze a różnica w cenie nie jest specjalnie kolosalna. 

@lewiss

http://www.morele.net/inventory/info/GCEb6s/- czy ten zestaw będzie ok?

Wolałbym zamknąć się w budżecie 2000zł, a do tego osobiście wolę karty nvidia, ale wygląda na to, że w tej kategorii cenowej Radeon wygrywa? Czy dużo stracę kupując: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-750ti-gaming-2g-n750ti-tf-2gd5-oc-629388/ ?

Czy mój 5 letni zasilacz nie jest ryzykowną opcją?

Edytowane przez baeks

a do tego osobiście wolę karty nvidia, ale wygląda na to, że w tej kategorii cenowej Radeon wygrywa?

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_950_vs_radeon_r7_370_test_kart_graficznych_do_800_zl

W cenie tego R7 370 masz GTX 950. Oszczędzając 60 zł na CPU oraz 20 zł na mobo powoli sięgasz pod R9 380 / GTX 960. 

Daję się naciągnąć ale mam nadzieję, że nie stracę  :) Ostateczny zestaw:

MOBO: AsRock B85M Pro3 /intel B85 

CPU: Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

GPU: Gigabyte GeForce GTX 950 OC 2GB DDR5 128bit 

HDD: Crucial BX100 120GB (535/185MB/s) 

RAM: Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Single Ranked 

2235zł na ESC.pl

Dajcie tylko zielone światło czy będzie działał?  :)

Edytowane przez baeks