Skocz do zawartości

Co ostatnio kupiliście?

Recommended Posts

W dniu 25.03.2021 o 18:18, raiders napisał:

Posiadam fotowoltaikę od  roku (w kwietniu 20 pyknie)  i co mogę  powiedziec to  istalację (moc) buduje się pod zużycie prądu  a nie pod wielkość domu . Także @chudy131080 wielkość domku nie ma znaczenia . Instalację  buduje się przewymiarowaną o 20% do zapotrzebowania ,a to dla tego  ze te 20% idzie dla  energetyki za  to ze możemy magazynowac u nich energię którą nie wykorzystamy ,a po drugie to sprawność paneli  co roku spada o X % .

Nie wazne  czy ktoś zużywa 2000kWh  czy  4000kWh rocznie to i tak instalacja mu się opłaca .

Ja przy swojej instalacji 5.20kWp  na dzien dzisiejszy mam wyprodukowane  4.100kWh  i już myślę o jej rozbudowie do 10kWp i instalacji pompy ciepła ,ale u mnie to  większy koszt bo stare budownictwo i musze przerabiać  wszystko .

Jak bym stawiał nowy dom  to szedł bym tylko i wyłącznie  w  fotowoltaikę min 10kWp i pompę ciepła  przy obecnych cenach prądu które  co roku będą rosły to bardzo opłącalne rozwiązanie .

Mnie moja instalacja wyniosła 17k  po dotacji i zwrocie z podatku .  Za prąd a właściwie za opłąty stałe tylko ,płaciłem 35 zl miesięcznie  ,z góry  enea przysłała mi rachunek na 420zl /12 miesięcy   .Czekam teraz na dokładne rozlicznie roczne  i nawet  jak będę musiał zapłacic za dokupiony prąd  to będzie to koszt ~ 200-300zl /12 miesięcy .

Gdzie bez paneli płaciłem miesięcznie po 300zl a  w  grudniu styczniu to i 480zl były rachunki .

Sam to sobie wyliczyłeś, czy firma instalatorska? Jaki okres przewidujesz na zwrot całkowity inwestycji? 

2 minuty temu, buszi napisał:

Logo widać przecież - Blue Orca Coffee.

Aaaa...ok. Dobra? Ja ostatnio illy kupiłem. I z 5 różnych tylko Etiopia mi podpasiła.

Edytowane przez marko22
  • Lubię to 1

Nie wiem jeszcze, bo mi smak nie wrócił w pełni, a węch tak może w 50% więc szkoda mi ją pić. Brałem zestaw by posprawdzać jakie będą właśnie.

Z ostatnio kupionych to nie polecę tej https://allegro.pl/oferta/whisky-barrel-kawa-z-beczki-po-whisky-old-no-3-8364787108

Nie jest zła ale ledwo co tam whisky czuć, przy Fonte Honduras leżakowanej w beczce po Komesie Barley Wine wymgrażanym w beczce po koniaku Martell to smakuje jak inka :rotfl:

Edytowane przez buszi
22 minuty temu, spider_1987 napisał:

Dzisiaj złożone

I jeszcze miałeś czas zrobić takie śliczne zdjęcie?

Cyfrowo.

Immortals Fenyx Rising (Xbox One Key) od 130,67 zł - Ceny i opinie -  Ceneo.pl

Nie sądziłem, że tego typu gra mi się spodoba. 

Gdyby nie było dema nigdy bym tego nie kupił 

• Lubię to 2
  • Popieram 1

Tylko z tym składaniem mebli to jest tak że  jak  to zwykle bywa po rozpakowaniu paczek okazuje się ze ... zestaw nie kompletny ,otwory wywiercone nie w tym miejscu co  trzeba ,albo elementy źle do cięte ... miałem tak już nie raz i wtedy trzeba się z tym bujać samemu do sklepu. A  jak mamy wykupiony  montaż mebli to  wuj nas obchodzi   zapłaciłem za montaż i ma być dzisiaj poskładane :) .

Z drugiej strony  kto wydaje na meble  kilka tys. i trzeba je jeszcze składać ?

Ale z tym morele to   niestety  bolesna prawda :D

• Lubię to 1

Jakiś czas temu w neonecie była promka na konsolowe gierki i obok tego nie mogłem przejść obojętnie:
Call of Duty MW za 59 zł :O Po podłączeniu myszy i klawy bangla jak marzenie ;)

Wczoraj z MS Store szarpnąłem RE3 w promocji. W tym samym dniu ukończyłem, bo jak wiadomo gierka jest dość krótka. Co prawda to już nie ten sam Nemezis co w pierwotnej wersji, ale gierka zdecydowanie na plus :)

1616927494267.jpg

resident-evil3-xbox-one-cdkeys-cover.jpg

• Lubię to 6
  • Popieram 2
41 minut temu, dodo napisał:

MS Store. Demo na 15-20min

Kurczę, w ogóle mi tego nie podpowiadało, nawet jak wpisałem pełny tytuł gry, dopiero jak dodałem "demo" do szukania to znalazło

Chytre nicponie.