Anonim135 7 Napisano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Kieruję do Was mój problem z nadzieją na pomoc w jego rozwiązaniu. Jestem posiadaczem procesora AMD FX-8350 (unlocked), płyty głównej Gigabyte GA-990XA-UD3 i coolera CM HYPER 212 Evo (z pastą MX-2 nakładaną 3 dni temu . Zabrałem się do podkręcenia mojego CPU. Czytałem w internecie napięcia, taktowania, temperatury itp. Sam testowałem to wszystko pół dnia. Na początku nie szło dość dobrze, ale temat nie o tym . Gdy wreszcie udało mi się ustawić go na 4.5 Ghz z napięciem sięgającym na pełnym obciążeniu 1.416 V coś musiało zepsuć to wszystko... Problem nie leży w blue-screenie, zawieszaniu kompa i tym podobne. Gdy podczas testu w Prime95 temperatura dochodzi do 61C następuje spadek taktowań do 1.4 Ghz i spadek napięcia do 0.9V. W BIOS-ie (wersja FEh) mam powyłączane C&Q, C1E, APM i tym podobne ustawienia. Dodam, że pamięć musiałem ustawiać poprzez wybranie odpowiednich timingów w BIOSie, które wziąłem ze strony producenta GoodRam. Dodam, że prawdopodobnie temperatury bez zbijania taktowań doszły by do max 64-65C (na moje oko). Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Helldriver 2 Napisano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 http://forum.benchmark.pl/topic/95963-fx-8120-skoki-temp-i-taktowa%C5%84/page-2 Może tu jest odpowiedz Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Wyglad na typowy throttling, ale nie z powodu procesora a kiepskiej płyty głównej (dokładnie kiepskiego chłodzenia sekcji zasilania tej płyty) Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Polecasz coś na ten problem? Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Wentylator na sekcje zasilania procesora Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Tak jak kolega @PLSBX radzi - najszybciej i najtaniej, ale nie koniecznie ze 100% gwarancją sukcesu. Inne możliwości to kupienie poziomego chłodzenia procesora lub inna płyta główna Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Słyszałem już o tej opcji, ale jak to wykonać/zrobić? I czy taki mały wentylator nie zrobi mi odrzutowca z obudowy? Na radiatorze z 990XA od Gigabyte nie widzę żadnych miejsc na śruby. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Jeśli wybierzesz odpowiednie śruby to możesz wkręcić je pomiędzy szpary w radiatorze, inna metoda to stare trytytki tzn. takie plastikowe opaski.Wentylator nie musi być też bezpośrednio na radiatorze, chodzi o to aby robił na niego nawiew chłodnego powietrza aby odebrać ciepło z niego. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez PLSBX Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 A jak to będzie wyglądać z kontrolą obrotów? Cytuj Link to post Share on other sites
HeavyRay 0 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 wszystko zależy czy użyjesz wentylatora pwm czy zwykłego to dziwne że w tej płycie nie wyrabia sekcja zasilania gdyż wygląda dość masywnie i myśle że nie w tym problem Może twój zasilacz ma problem z dostarczaniem stabilnego napięcia i z powodu jego ograniczeń sam je zmniejsza lub przez skoki napięcia procesor sam się w pewien sposób zabezpiecza zmniejszając taktowanie i pobór prądu proponował bym wyjąć płytę z prockiem na zewnątrz i uruchomić ją po za obudową jeżeli problem zniknie to wina ciepła w środku a jeżeli problem nie zniknie a sekcja zasilania nie będzie cie "parzyć" spróbował bym aktualizacji biosu lub zmniejszenia OC i sprawdził bym również zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Wydaje mi się jednak, że to wina sekcji zasilania. Jak ją dotkłnąłem i przytrzymałem na niej palec przez 3-4 sec to po tym bylo odczuwalne leciutkie oparzenie. W sumie wydaję mi się, że mogę tak go zostawić bo w grach jest wykorzystywany w 75% i nie ma więcej jak 60 stopnii. Będę rozwarzał opcję kupna wentylatorka. Mam takie jedno pytanie. W biosie ustawiłem kiedyś alarm na 70 stopni i załączył mi się pisk w słuchawkach(na starym chlodzeniu). Teraz chciałem ustawić na 60 ale nic nie piszczy, a HWMonitor pokazuje np.63 stopnie. Trzeba coś jeszcze przestawić, zeby to działało? Zasilacz to Corsair CX 750W w połączeniu z GTX970 od Gigabyte Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Anonim135 Cytuj Link to post Share on other sites
HeavyRay 0 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Wydaje mi się jednak, że to wina sekcji zasilania. Jak ją dotkłnąłem i przytrzymałem na niej palec przez 3-4 sec to po tym bylo odczuwalne leciutkie oparzenie. W sumie wydaję mi się, że mogę tak go zostawić bo w grach jest wykorzystywany w 75% i nie ma więcej jak 60 stopnii. Będę rozwarzał opcję kupna wentylatorka. Mam takie jedno pytanie. W biosie ustawiłem kiedyś alarm na 70 stopni i załączył mi się pisk w słuchawkach(na starym chlodzeniu). Teraz chciałem ustawić na 60 ale nic nie piszczy, a HWMonitor pokazuje np.63 stopnie. Trzeba coś jeszcze przestawić, zeby to działało? Zasilacz to Corsair CX 750W w połączeniu z GTX970 od Gigabyte hw monitor ma jakiś bug na te procki np mój phenom 9650 teraz ma 23 C co wydaje mi się dziwne prawdopodobnie jest coś w stylu masz 50 pokazuje 60 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 hw monitor ma jakiś bug Nie hwmonitor tylko czujniki w procesorach, od czasów athlonów są spierdzielone. Wydaje mi się jednak, że to wina sekcji zasilania. Jak ją dotkłnąłem i przytrzymałem na niej palec przez 3-4 sec to po tym bylo odczuwalne leciutkie oparzenie. Radiator nie odbiera całego ciepła + zgaduje że dotykałeś góry radiatora. Gdybyś dotknął mosfetu to poczułbyś temperaturę. Cytuj Link to post Share on other sites
HeavyRay 0 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Nie hwmonitor tylko czujniki w procesorach, od czasów athlonów są spierdzielone. Radiator nie odbiera całego ciepła + zgaduje że dotykałeś góry radiatora. Gdybyś dotknął mosfetu to poczułbyś temperaturę. przepraszam mój błąd, masz racje wina czujników Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 PLSBX masz rację. Dotknąłem góry radiatora. Co do temperatur. W takim układzie jak mam je sprawdzać? Wiem, że działa on dobrze jak temperatura wynosi 65-67 (według HW). Czytałem o tych czujnikach, że bardzo często źle podają, ale nie czytałem, że pokazują źle pod obciążeniem. Mogę go tak zostawić czyli 4.6Ghz i 1.45V? Nie ukrywam, że potrzebowałbym tego OC,ale jeżeli to może mi coś uszkodzić/zepsuć to ustawię standardowe zegary itp. Dziękuję bardzo za aktywność w temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
HeavyRay 0 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 PLSBX masz rację. Dotknąłem góry radiatora. Co do temperatur. W takim układzie jak mam je sprawdzać? Wiem, że działa on dobrze jak temperatura wynosi 65-67 (według HW). Czytałem o tych czujnikach, że bardzo często źle podają, ale nie czytałem, że pokazują źle pod obciążeniem. Mogę go tak zostawić czyli 4.6Ghz i 1.45V? Nie ukrywam, że potrzebowałbym tego OC,ale jeżeli to może mi coś uszkodzić/zepsuć to ustawię standardowe zegary itp. Dziękuję bardzo za aktywność w temacie. myślę że gdybyś zmienił na 4.4 i 1,35-40 było by okej po prostu to chyba jest granica tego procka (danego modelu każdy zachowuje się ciut inaczej) Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 ale nie czytałem, że pokazują źle pod obciążeniem Pod obciążeniem są dobre i temperatura którą podałeś jest dobra, to było moje sprostowanie odnośnie zastrzeżeń do programu. Mogę go tak zostawić czyli 4.6Ghz i 1.45V? Spróbuj zjechać z napięciem i ew. 4.5GHz.A sama temperatura sekcji zasilania: sprawdź na dole radiatora, powinna być większa. Cytuj Link to post Share on other sites
ojamma 10 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Mogę go tak zostawić czyli 4.6Ghz i 1.45V? U mnie Fx 8320 4.4 1.425, 4.5 1.440 płyta asus m5a99x evo r 2.0 Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Jutro sprawdzę wszystko i dam znać. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts