Skocz do zawartości

FX 8350, OC "magiczne" 60 stopni i spadki taktowań/napięcia

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Kieruję do Was mój problem z nadzieją na pomoc w jego rozwiązaniu. Jestem posiadaczem procesora AMD FX-8350 (unlocked), płyty głównej  Gigabyte GA-990XA-UD3 i coolera CM HYPER 212 Evo (z pastą MX-2 nakładaną 3 dni temu :) . Zabrałem się do podkręcenia mojego CPU. Czytałem w internecie napięcia, taktowania, temperatury itp. Sam testowałem to wszystko pół dnia. Na początku nie szło dość dobrze, ale temat nie o tym :) . Gdy wreszcie udało mi się ustawić go na 4.5 Ghz z napięciem sięgającym na pełnym obciążeniu 1.416 V coś musiało zepsuć to wszystko... Problem nie leży w blue-screenie, zawieszaniu kompa i tym podobne. Gdy podczas testu w Prime95 temperatura dochodzi do 61C następuje spadek taktowań do 1.4 Ghz i spadek napięcia do 0.9V. W BIOS-ie (wersja FEh) mam powyłączane C&Q, C1E, APM i tym podobne ustawienia. Dodam, że pamięć musiałem ustawiać poprzez wybranie odpowiednich timingów w BIOSie, które wziąłem ze strony producenta GoodRam. Dodam, że prawdopodobnie temperatury bez zbijania taktowań doszły by do max 64-65C (na moje oko). Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeśli wybierzesz odpowiednie śruby to możesz wkręcić je pomiędzy szpary w radiatorze, inna metoda to stare trytytki tzn. takie plastikowe opaski.

Wentylator nie musi być też bezpośrednio na radiatorze, chodzi o to aby robił na niego nawiew chłodnego powietrza aby odebrać ciepło z niego.

Edytowane przez PLSBX

wszystko zależy czy użyjesz wentylatora pwm czy zwykłego :P to dziwne że w tej płycie nie wyrabia sekcja zasilania gdyż wygląda dość masywnie i myśle że nie w tym problem :/ Może twój zasilacz ma problem z dostarczaniem stabilnego napięcia i z powodu jego ograniczeń sam je zmniejsza lub przez skoki napięcia procesor sam się w pewien sposób zabezpiecza zmniejszając taktowanie i pobór prądu :P proponował bym wyjąć płytę z prockiem na zewnątrz i uruchomić ją po za obudową jeżeli problem zniknie to wina ciepła w środku a jeżeli problem nie zniknie a sekcja zasilania nie będzie cie "parzyć" spróbował bym aktualizacji biosu lub zmniejszenia OC i sprawdził bym również zasilacz.

Wydaje mi się jednak, że to wina sekcji zasilania. Jak ją dotkłnąłem i przytrzymałem na niej palec przez 3-4 sec to po tym bylo odczuwalne leciutkie oparzenie. W sumie wydaję mi się, że mogę tak go zostawić bo w grach jest wykorzystywany w 75% i nie ma więcej jak 60 stopnii. Będę rozwarzał opcję kupna wentylatorka. Mam takie jedno pytanie. W biosie ustawiłem kiedyś alarm na 70 stopni i załączył mi się pisk w słuchawkach(na starym chlodzeniu). Teraz chciałem ustawić na 60 ale nic nie piszczy, a HWMonitor pokazuje np.63 stopnie. Trzeba coś jeszcze przestawić, zeby to działało?

Zasilacz to Corsair CX 750W w połączeniu z GTX970 od Gigabyte

Edytowane przez Anonim135

Wydaje mi się jednak, że to wina sekcji zasilania. Jak ją dotkłnąłem i przytrzymałem na niej palec przez 3-4 sec to po tym bylo odczuwalne leciutkie oparzenie. W sumie wydaję mi się, że mogę tak go zostawić bo w grach jest wykorzystywany w 75% i nie ma więcej jak 60 stopnii. Będę rozwarzał opcję kupna wentylatorka. Mam takie jedno pytanie. W biosie ustawiłem kiedyś alarm na 70 stopni i załączył mi się pisk w słuchawkach(na starym chlodzeniu). Teraz chciałem ustawić na 60 ale nic nie piszczy, a HWMonitor pokazuje np.63 stopnie. Trzeba coś jeszcze przestawić, zeby to działało?

Zasilacz to Corsair CX 750W w połączeniu z GTX970 od Gigabyte

hw monitor ma jakiś bug na te procki np mój phenom 9650 teraz ma 23 C :P co wydaje mi się dziwne :P prawdopodobnie jest coś w stylu masz 50 pokazuje 60 :/

hw monitor ma jakiś bug

Nie hwmonitor tylko czujniki w procesorach, od czasów athlonów są spierdzielone.

Wydaje mi się jednak, że to wina sekcji zasilania. Jak ją dotkłnąłem i przytrzymałem na niej palec przez 3-4 sec to po tym bylo odczuwalne leciutkie oparzenie.

Radiator nie odbiera całego ciepła + zgaduje że dotykałeś góry radiatora. Gdybyś dotknął mosfetu to poczułbyś temperaturę.

PLSBX masz rację. Dotknąłem góry radiatora. Co do temperatur. W takim układzie jak mam je sprawdzać? :) Wiem, że działa on dobrze jak temperatura wynosi 65-67 (według HW). Czytałem o tych czujnikach, że bardzo często źle podają, ale nie czytałem, że pokazują źle pod obciążeniem. Mogę go tak zostawić czyli 4.6Ghz i 1.45V? Nie ukrywam, że potrzebowałbym tego OC,ale jeżeli to może mi coś uszkodzić/zepsuć to ustawię standardowe zegary itp.

Dziękuję bardzo za aktywność w temacie.

PLSBX masz rację. Dotknąłem góry radiatora. Co do temperatur. W takim układzie jak mam je sprawdzać? :) Wiem, że działa on dobrze jak temperatura wynosi 65-67 (według HW). Czytałem o tych czujnikach, że bardzo często źle podają, ale nie czytałem, że pokazują źle pod obciążeniem. Mogę go tak zostawić czyli 4.6Ghz i 1.45V? Nie ukrywam, że potrzebowałbym tego OC,ale jeżeli to może mi coś uszkodzić/zepsuć to ustawię standardowe zegary itp.

Dziękuję bardzo za aktywność w temacie.

myślę że gdybyś zmienił na 4.4 i 1,35-40 było by okej po prostu to chyba jest granica tego procka (danego modelu każdy zachowuje się ciut inaczej)

ale nie czytałem, że pokazują źle pod obciążeniem

Pod obciążeniem są dobre i temperatura którą podałeś jest dobra, to było moje sprostowanie odnośnie zastrzeżeń do programu.

Mogę go tak zostawić czyli 4.6Ghz i 1.45V?

Spróbuj zjechać z napięciem i ew. 4.5GHz.

A sama temperatura sekcji zasilania: sprawdź na dole radiatora, powinna być większa.