HellFire 0 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Jak w temacie zadaję Wam pytanko: który z tych zasilaczy jest lepszy? Wybór: -Modecom Volcano 650W http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC ... ,id,51382/ -OCZ ModXstream PRO 600W http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC ... ,id,60292/ Obydwa zasilacze wydają się dobre, ale mam dylemat. Pomóżcie mi go rozwiązać ;p Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Oba są podobnej klasy. Średniej klasy. Ja bym brał Modecoma, bo on przynajmniej podaje maksymalne łączne obciążenie linii +12V. OCZ jakoś nie chce się przyznać - ma coś do ukrycia? No i jest robiony przez tą samą fabrykę co Chieftec seria CFT, czyli CWT. OCZ robi chyba Fortron. Też dobra firma, ale jednak CWT wg mnie lepsza. Cytuj Link to post Share on other sites
HellFire 0 Napisano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 No wiesz, ale ten Modecom podobno dosyć głośny jest, a OCZ wręcz cichutki, za to Volcano ma dłuższe kable, jednak OCZ ma wtyczkę 6pin + 2, aczkolwiek 650'ka jest droższa ;p no i teraz ponegocjujmy Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Modecom ma tak założone plomby, że możesz zmienić wentyl bez utraty gwarancji. Cytuj Link to post Share on other sites
HellFire 0 Napisano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Czyli jak? Brać Volcano? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 A jaki zestaw ma zasilać ten zasilacz? Bo może nie warto kupować takiego drogiego. Cytuj Link to post Share on other sites
HellFire 0 Napisano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 No właśnie też o tym myślałem, a mam zamiar kupić Radka 4870 512 http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC ... ,id,57642/ i najnowszego Phenoma II X2 550, ale to za jakiś czas narazie mam podkręconego do 2,929 Athlona 64 X2 4800+ Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Spokojnie starczyłby ci dobry zasilacz 500W-550W. Myślałem, że chcesz robić SLI czy coś takiego Zasilacz ma być z Komputronika? Cytuj Link to post Share on other sites
HellFire 0 Napisano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Tu są testy każdego z zasilaczy: http://www.frazpc.pl/artykuly/591/MODE/ ... /DECATHLON http://www.frazpc.pl/artykuly/661/Krotk ... MODXSTREAM Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Zdecydowanie ModXstream - bardzo cichy i gwarancja wysokiej jakości z uwagi na samego producenta. PONOĆ Modecom stworzył serię Volcano dla osób wymagających, jednak ja bałbym się tego zasilacza ze względu na markę i hałas, który generuje. ModXstream należą do najcichszych i mają odpinane kable. Cytuj Link to post Share on other sites
HellFire 0 Napisano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Zasilacz najlepiej jakby był z komputronika, a tak jak niedawno pisałem w temacie oczekuję od zasilacza: -stabilnych napięć (tu u góry jest link do testu OCZ'a który pokazuje, że trzyma je stabilnie) -cichego wiatraka -niewygórowanej ceny -odpinanych kabli tak naprawdę krótkie kable to dla mnie nie problem bo nie mam wielkiej obudowy (Modecom Step 207) i tak sobie myślę, że jednak OCZ mi w zupełności wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
grzesiekmos 1 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Ja też jestem za ModXstream-em, głównie dlatego, że nie jest głośny i ma odpinane kable. Volcano też jest fajnym zasilaczem, ale jak już było mówione jest głośniejszy. Obydwa zasilacze będą miały dużo zapasu mocy na twoim zestawie, więc od Ciebie zależy czy lubisz ciszę, czy nie ma to dla Ciebie znaczenia No i kwestia ceny Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 oczekuję od zasilacza: -stabilnych napięć (tu u góry jest link do testu OCZ'a który pokazuje, że trzyma je stabilnie) -cichego wiatraka -niewygórowanej ceny -odpinanych kabli niestety zasilacz o podanej przez Ciebie mocy i wszystkich w/wym zaletach nie istnieje. wybierajac ~600W za 350 musisz isc na kompromis, jeszcze 100 zl i mozna by bylo zaszalec. OCZ to chyba najrozsadniejszy wybor (z naciskiem na serie stealth, mod juz taki szalowy w swojej cenie nie jest), choc podobnie do Procka nie mam zaufania do firm ktore nie podaja max obciazenia na linii 12V (to w zasadzie najistotniejszy parametr). musisz miec na wzgledzie, ze firme OCZ ponosi fantazja i na 12V bedziesz mial max 500W (wg testu crossload na nvision) a bardziej prawdopodobna wartoscia bedzie cos kolo 470-480W. w zwiazku z powyzszym (jesli nie masz w planach sli/cf) szarpal bym sie na: http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC ... ,id,51319/ 50-60W slabszy, modularny, cichy, stabilny... Cytuj Link to post Share on other sites
HellFire 0 Napisano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Tu piszą, że OCZ ma 504W na linii 12V - http://www.frazpc.pl/artykuly/661/Krotk ... MODXSTREAM myślę, że tyle mi wystarczy, a ten Be-quiet jest super, ale za małą ma moc i jest drogi (jeśli juz to bym kupił 650W Dark Power, ale za drogi) coraz bardziej skłaniam się do OCZ. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Jeśli mógłbyś zamówić z innego sklepu przez internet (komputronik drogi), to mam lepszą propozycję: http://zasilacze.info/produkty.php?id=1 ... ria_id=338 - mocna linia +12V - wysoka sprawność - naprawdę wysoka jakość - to Antec - cichy (mimo tego że ten wiatraczek nie wygląda na cichy, to jest cichy, czytałem różne testy, poza tym przy tak wysokiej sprawności się mało grzeje) Cytuj Link to post Share on other sites
HellFire 0 Napisano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Jednak zostane na swoim ;p kupie tego OCZ i mi (miejmy nadzieję starczy na długie lata) PS. Jak macie jeszcze jakieś uwagi, propozycje itp to piszcie bo zasilacz zamówie za tydzień! Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 http://www.4speed.pl/index.php?stan=opi ... owaru=7342 przynajmniej wiesz za co placisz tak duza kase skoro juz koniecznie chcesz ja wydac - to jest zasilacz a nie jakies ocz srocz byle mialo modularnosc . Tagan ma eleganckie kable i to kompletne do wszystkiego a te ktorych niechcesz przykleisz na gorze Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 to jest zasilacz a nie jakies ocz sroczOd razu widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. A ten Tagan co go poleciłeś, to może i jest dobry prądowo, ale nie jest modularny i jest głośny. Bo w tej cenie można znaleźć lepsze zasilacze bez odpinanych kabli. A moc to nie jedyna rzecz, jaka się liczy. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 od razu to widac ze mlody jestes - jak dlugo zyje (a dlugo juz moze az za) niewymienilem jeszcze zasilki ani nikt z kupy moich znajomych dlatego ze byla niestabilna czy cokolwiek innego sie dzialo co odbiegalo od Twoich idealnych zalozen o ktorych sie naczytales za to wszyscy ja wymieniaja bo zaczyna brakowac im poprostu mocy Ty jestes glosny -bo zasilacz to 28db w i idlu 39 w max oblozeniu ps oczywiscie ze mozna znalezc rownie mocne dobre zasilacze taniej podalem tak drogi bo smiech mnie bierze jak widze ze ludzie sa gotowi wydac az taka kase na zasilacz jakby mial im starczyc na 10 lat a skoro tak to niech chociaz biora maxymalna wydajnosc Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 A ja tylko utwierdzę autora w jego wyborze i z testów, które przeglądałem ModXstream na prawdę spisuje się nieźle, jeśli chodzi o utrzymywanie napięć i cichą pracę. Na dodatek odpinane kable - czego chcieć więcej? Moim zdaniem nie ma dla niego równorzędnej alternatywy w tej cenie. BeQuiet! też jest świetny, ale "za słaby" w tej cenie. Tagana miałem - kupiłem egzemplarz, który w teście Benchmark'a dostał 5/5 gwiazdek i spalił się po dwóch latach... (310, czy 330 watt, super cichy - z B22 na pudełku, czy czymś takim ). Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Qupers - byle co jesz i byle co gadasz. reke dalbym sobie obciac ze nigdy w zyciu niedorobiles sie dziecko Tagana jedziesz na normalnej zasilce a tutaj rozmarzasz sie wsrod pomyslow na co lepszy sprzet i to Ci robi dobrze bo to tak jakbys prawie je mial- chociaz pogadac mozna Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Fakt - nie ja za niego wtedy płaciłem Kosztował 240zł, jak dobrze pamiętam. 3 lata temu. Zastąpiłem go ModeCom od kumpla, który jest badziewny, ale nie na długo mi on potrzebny. EDIT: Nie - to był raczej F-117 na tym pudełku. A 39db w stresie to dość głośno. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 od razu to widac ze mlody jestesW czymś ci to przeszkadza? Qupers - byle co jesz i byle co gadasz. reke dalbym sobie obciac ze nigdy w zyciu niedorobiles sie dziecko TaganaTaką wypowiedź przypisałbym hmm... 14-15 latkowi. Po prostu szkoda komentować poziom twoich co niektórych wypowiedzi, a w zasadzie jego brak... Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 to jest poziom ktory sie tu czesto spotyka - powiesz cos jest dobre a zaraz pojawia sie taki ktos jak Qupers i mowi a ja mialem lub 3 moich kolegow i 100 razy sie popsulo wszystkim - mala wiarygodnosc , mala rzeczowosc ot chec powiedzenia ze i tak bedzie zle bo to w niezgodzie z jego propozycja- zenada to jest poziom kontry niektorych osob na tym forum Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 to jest poziom ktory sie tu czesto spotyka - powiesz cos jest dobre a zaraz pojawia sie taki ktos jak Qupers i mowi a ja mialem lub 3 moich kolegow i 100 razy sie popsulo wszystkim - mala wiarygodnosc , mala rzeczowosc ot chec powiedzenia ze i tak bedzie zle bo to w niezgodzie z jego propozycja- zenada to jest poziom kontry niektorych osob na tym forumZgadnę, że "Qupers" to ja. Przedstawiłem rzeczowe zalety zasilacza ModXstream - odpinane kable, dużo cichsza praca, niż twój śmieszny Tagan i stabilne napięcia. Wiarygodność tego, że ten zasilacz posiadałem i mi się spalił jest równie wartościowa, co twoje "moi znajomi nie narzekali na Tagana", więc daruj sobie. Nie twierdzę, że Tagan jest zły, bo akurat mnie trafiła się felerna sztuka - jest zły, bo lepiej kupić w tej cenie równie dobry zasilacz OCZ, który dodatkowo oferuje cichszą pracę i odpinane kable. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts