Skocz do zawartości

Podkręcanie i5-4670k

Recommended Posts

Witam, 
Około 1,5 roku temu podkręciłem swoją sztukę procesora do 4,2 GHz na napięciu 1,2v - podkręcanie było robione na szybko temperatury były ok  wydajność wyła wystarczająca więc nie zagłębiłem się w temat. Około miesiąc temu zakupiłem nową kartę graficzną ,więc po jej wymianie postanowiłem mocniej podkręcić swój procesor. Przed mocniejszym OC procesora postanowiłem wymienić mu pasę pod IHS'em. Cały zabieg przeszedł na szczęście pomyślnie - przy okazji wykonałem lapping CPU.
Problem nastał mnie przy mocniejszym OC procesora 4,2 GHz przy napięciu 1,2V robi bez problemu, ale 4,4 GHz przy napięciu 1,3v a nawet 1,35v czasami po 15-20 min testu w OCCT zawiesza obraz, po czym gaśnie monitor i następuje restart komputera. Ten sam efekt otrzymuję przy testowaniu programem prime95 tylko następuje to po 10-15 sekundach od rozpoczęcia testu. Temperatury w obu przypadkach nie przekraczają 70 stopni.

Poniżej ss z OCCT

http://s1.tufotki.pl/2016/01/23/uaKTR-r5SMba.png?v=2

Drodzy koledzy proszę was o pomoc - walczę już z tym drugi dzień ale cholerstwo nie daję za wygraną. Jeżeli będziecie potrzebowali dodatkowych informacji do pomocy proszę śmiało pytać :) wynik jaki mnie interesuje to 4,5 GHz ,albo 4,6 Ghz jeżeli uda się jakoś dziada pogonić -nie po to go skalpowałem żeby się ograniczać przy OC :)

O dziwo procesor przechodzi 1 godzinne renderowanie w sony vegas przy taktowaniu 4,5 Ghz na napięciu 1,325v - na razie nie testowałem niższego napięcia. Podczas renderowania użycie procesora na poziomie 96-100% max temp 70 stopni. Testu w OCCT oczywiście nie przechodzi (restart po 5 min) , o prime95 nie wspomnę (restart po 1 minucie). Jak myślicie czy tutaj procesor jest winowajcą czy coś innego?

Edytowane przez dodo1806

Sam sie mecze ze swoja i5 4670k od dwoch dni przy 4.4 Ghz na napięciu 1.3 v dalem sobie spokoj, procek bez skalpa wiec i temp poszly do gory wiec zszedlem do 4.3 Ghz przy stałym 1.27v, teraz chcac ustawic aby napiecia opadaly w idle wlaczam tryp adaptive, wpisuje domyslna wartosc na 1.27v a on sam sobie dobija nie wiem skad 0.08v..... Lepiej zeby napiecie bylo na sztywno przy podkrecaniu czy zmienne?

Dodam ze moja plyta to Asrock z87 extreme 4.

Edytowane przez lisurwis

Ja podkręcam na sztywno z napięciami ,bo mnie płyta główna ogranicza -h87 asrock o dziwo procesor stabilny po 2 godzinnym renderowaniu 4,6 GHz przy napięciu 1.345 a Occt  restart po 8 - 10 minutach w prim95 wywala w ciągu minuty  - czyli tak jak zawsze :/

Może mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem procesor jest stabilny przy przęglądaniu neta, renderowaniu w sony vegas, grach i 3dmarku ,a w programach typu OCCT, IBT, Prime95, ADIA64 freez komputera po 10-20 minutach.  Temperatury przy napięciu 1.345 max i taktowaniu 4,6 GHz w OCCT 82 stopnie.

Mój cpu nie przechodzi testów w OCCT na 4,3GHz na napięciu 1.360 - wyższe napięcie boję się ustawić :D -temp max 83 stopnie.

Edit: Udało się zejść z napięciami 4,6 Ghz działa na 1,34v ,procek wytrzymał 2 godzinne renderowanie w sony vegas w grach również wie nie sypie. Maksymalne temperatury podczas renderowania i grania wynosiły 73 stopnie, a podczas testu w OCCT 80 stopni (podczas testu zazwyczaj następuje reboot po 10-20 minutach).

Edytowane przez dodo1806