Under5 1 Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Hej, w przeciągu kilku najbliższych tygodni chcę sobie kupić dysk 3,5cala 2TB. Ma to być magazyn danych i włożony będzie do obudowy zewnętrznej Welland. No i teraz seria pytań. Dysk ten będzie podpinany przez USB do różnego rodzaju playerów np. Popcorna. także chciałbym, żeby był cichy. Moje typy to oczywiście Samsungi tylko, że te 5400obrotowe - albo F3 albo F4. Za F3 przemawia ciut niższa cena a za f4 sam nie wiem - może opinia producenta. Jaki dysk do tego zastosowania? f3 czy dopłacać do f4? Jeśli to, to co mi to da? Ps. Taki dysk 2TB w obudowie to ile może chodzić bez przerwy? 24h? Chodzi mi oczywiście o to,żeby sie nie spalił. Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Bierz F4EG. Cichy i szybki dysk. Taki dysk 2TB w obudowie to ile może chodzić bez przerwy?Jeśli obudowa odprowadza ciepło (co jest pewne) i dysk ma przyzwoitą temperaturę to może chodzić i miesiąc Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Kolego, a skąd wiesz? Na czym się opierasz? Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Na czym się opierasz?Jeśli chodzi Ci o kieszeń to na swoich doświadczeniach. Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Tzn... Kieszeń to faktycznie musi oddawać ciepło ale mi chodzi o dysk. Samsung wypuścił ostatnio serię F4 więc ją chwali, żeby sie sprzedawała. Ciekaw jestem jak to wygląda w rzeczywistości. Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Samsung wypuścił ostatnio serię F4 więc ją chwali, żeby sie sprzedawała.Samsung nic nie chwali. Chwalą użytkownicy, którzy są zadowoleni. Sam mam dysk Samsung'a (poprzednia seria) i nie wymieniłbym na nic innego. F4EG to cichy i szyski HDD... Czego chcieć więcej? :ciekawy: Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Dzięki matej, czekam teraz na opinie innych użytkowników. Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Nie mogłem edytować poprzedniego postu więc piszę ten. Magazyn danych... a kto powiedział, że musi być wolniejszy niż zwykłe dyski? Moja obudowa zewnętrzna to Welland ME-752H. Podpinam go do kompa za pomocą kabelka esata. Siedzi w min teraz Sam F1 500GB i jest to zdecydowanie za głośne połączenie - dysk chyba robi tyle huku. Powiedzcie mi czy jakiś dysk 7200 obrotów o pojemności 2TB może być bardziej cichy? Zagmatwałem więc wypunktuję co i jak. Zastosowanie: Dysk zewnętrzny w obudowie jw. podłączany do kompa i do terminala. Rola ma być taka: Ustawiam o 24 wiele pobierań(free programów itp.) na terminalu Neoware - do niego podpinam Wellanda przez USB 2.0. Ma się tak pobierać przez ok.24H. max. Potem odpinam Wellanda od terminalu i podpinam do kompa przez ESATA - pobieram dane w sporej ilości i dysk ma przerwę. Funkcje i parametry dysku: 1. Pojemność ok 2TB 2. Fajnie by było gdyby był to jednak 7200 obrotowy bo popinając go przez ESATA przesył danych nie byłby udręką. 3. Cichy bo Sam F1 500GB w Wellandzie w nocy mi przeszkadzał. Co za dysk byście mi polecili? Jest jeszce jedno rozwiązanie... Poczekać na premierę Samsungów F4 i kupić jakiś 2TB ale 7200obrotowy i wsadzić go do Wellanda a całość położyć na czymś, co to uciszy np. na folii bombelkowej - tylko, czy to nie podwyższy temperatur? PS. Zależy mi na tym, żeby było jak najtaniej. Te 350zł z KW za F4 2TB to i tak bardzo dużo dla mnie... Więc kiedy powinienem kupić dysk, żeby było jak najtaniej? Śpieszy mi się więc jak najprędziej bym chciał kupić... A może nie kombinować i kupić F3 wolniejszego Eco sporo taniej albo 7200 ? Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 bo sie pogmawtwalem a jaki Ty masz internet ze nie wystarczy Ci zwykly cichy dysk 5400obr ? chyba nie pobierasz z szybkoscia 80 mb ? nie rob zartow:p biorac pod uwage ze dysk pracuje na muliplikach to bardziej niz obroty przydalby sie jak juz to wielotalerzowy i wieloglowicowy - same obroty wiele tu nie przyspiesza a daja szum jestem za 5400 dysk i tak z nadmiarem zdazy zapisywac to co sie sciagnelo Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 W tym momencie mam Neostradę 6mega ale od stycznia będę miał najprawdopodoniej neo 20mega. Pytam jak się mają obroty dysku to przepustowości łącza internetowego bo nie mam o tym bladego pojęcia. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 maja sie nadmiarowo dysk zdazy zapisac to sie sciagnelo bez najmniejszego problemu Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 A tak zapytam czysto teoretycznie... Bo ciekawość mnie zżera... W obudowie Samsung F3/4 Eco 5400obrotowy 2TB podpłączony do terminala za pomocą USB2.0 albo tym niższym(USB<3.0 ogranicza przecież) neostrada 20mega i ściąganie i wysyłanie np. utorrentem z full prędkościami pobierania i wysyłania. Zadziała taki mix bez spalenia się dysku albo terminala? IMO największym ograniczeniem jest przepustowość USB 2.0 a to niższe USB to już całkiem. Na drugim miejscu jest wydajność terminala, która dobra to nie jest. Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Zadziała taki mix bez spalenia się dysku albo terminala?Tak. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 1) Tak, F4EG to najlepszy wybór. 2) Jego średni zapis to ok. 100MB/s, więc musiałbyś mieć takie łącze, żeby go zabić. 3) Chyba, że jest na USB2.0, to wtedy już ~30MB/s, co i tak wystarczy. 4) Jak już kupujesz obudowę, to kup jakaś USB3.0, jeżeli cena nie jest dużo wyższa. 5) Co do grzania się - te dyski 5400 słabo się nagrzewają, więc o to bym się nie martwił. Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Mój typ na dziś dzień to F4EG 2TB Kiedy "polować" na dysk,żeby było możliwie najtaniej? Co do obudowy na dysk to już ją mam - Welland a model wyżej podałem. Ma USB2.0 oraz ESATA. USB3.0 nic by nie dało bo terminal ma tylko i wyłącznie USB albo 2.0 albo to niższe - nie pamiętam dokładnie. Zakładając, że w moim Wellandzie będzie F4EG 2TB siedział i sobie pracował. Jakie mogę wykonać zabiegi w celu polepszenia chłodzenia tego zestawu oraz wyciszenia... ? Jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
MaximusMR 0 Napisano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Kiedy "polować" na dysk,żeby było możliwie najtaniej? Sam zamierzam kupić dysk - najtaniej było koniec października początek listopada - teraz jest drożej ale o około 10-20 zł wiadomo święta - znowu to najtaniej powinno być w lutym o ile kurs dolara nie skoczy itd. ale potem od marca znów drożej wiadomo - wielkanoc. Teraz w Gralu Samsung F4 EcoGreen 335 zł . Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Przeszukałem Ceneo i Allegro. Najtaniej wychodzi z allegro - 350zł z kurierem w tej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Captain_Hook 3 Napisano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 F4 - b.dobry dysk. Na magazyn - jak znalazł Cytuj Link to post Share on other sites
marocco 1 Napisano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Sam zamierzam kupić dysk - najtaniej było koniec października początek listopada - teraz jest drożej ale o około 10-20 zł wiadomo święta - znowu to najtaniej powinno być w lutym o ile kurs dolara nie skoczy itd. ale potem od marca znów drożej wiadomo - wielkanoc. Teraz w Gralu Samsung F4 EcoGreen 335 zł . teraz nie ma to znaczenia od nowego roku wchodzi nowy podatek vat (23%) wiec jeden procent idzie w gore cczyli powinno teorytycznie na 350 zl wzrosnąć o 3,5 zł..., ale znajac życie to i tak o 10 zl podniosa ^_^ wiec mozesz kupowac dysk smialo teraz co do dysku powiem ci tak jak poprzednicy a dokladniej torture 5400 obrotowy w sam raz na taki magazyn, mniej sie grzeja, no i tak nie wykorzystasz lacza...20 Mbit to jakies 2 Megabajty na sekunde a dysk na usb i tak bedzie "latał" około 30 MB/s... Sam posiadam dysk Samsung 5400 obrotowy ale wczesniejsza wersje bo F3Eg no i jest 1,5 TB... i narazie zadowolony jestem...obudowe mam jakas Tracer ;> nie wiem jak sie spisuje na tej obudowie e-sata bo nie mam kontrolera takiego w płycie głownej ... Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Kupiłem F4 2TB nówkę sztukę Mam taką obudowę zewnętrzną Welland ME 752H i jest pewien problem... Ona obsługuje max 1,5TB dyski... no niby ten Samsung jest wolnoobrotowy i na dodatek mniej sie grzeje bo to nowa seria ale będę go podłączał to terminala przez USB 2.0 - terminal ściąga legalne pliki z prędkością maxymalną mojego łącza(w tym momencie 6mega neo ale za 2 tygodnie będzie 20 mega neostrada). Próbować? Wszystko niby na gwarancji ale... No i pięknie... właśnie dowiedziałem się, że mój terminal ma tylko USB 1.1. Klapa? Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 widze że kupiłeś, jak już wspominałem gdzie indziej, ja do swoich Dreamboxów wsadziłem 1 i 2TB dyski WD cawiar z serii Green jeden pracuje 2,5 -3 lata, jakoś tak, drugi 1,5 roku. bardzo dobre dyski, ciche ładnie zasypiają nie używane i niezawodnie wstają. Jak masz wolne USB to działać będzie ale wolniej. Ale z drugiej strony to ze ci Neostrada sprzeda 20Mb/s to nie znaczy że tak będzie. Może jak by szło po światłowodach ale nie po cienkich kablach, czyta teoria i dotyczy to nie tylko polski Cytuj Link to post Share on other sites
Under5 1 Napisano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Zapewniam Cię, że 20 mega będzie i na papierze i w realu - nie wnikaj, tak po prostu będzie A co z odpowiedziami na inne pytania? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Ja sobie na magazyn właśnie zamówiłem też Samsunga F4 2TB. Jak sobie porównywałem z innymi to ma on świetny stosunek wydajności/ceny/pojemności. WD Black podobnie wydajny ale dużo droższy. Seagate troszkę mniej wydajny ale zadowalający, tylko Seagate strach brać... WD Green... toż to jakieś badziewie... nie to że nie działa czy coś ale odczyt 70MB w 2010/2011r. to śmiech na sali... takie standardy były w 2006r. Moje 3 letnie Seagate'y są szybsze (87MB/s). mam nadzieje, ze ten Samsung nie będzie niewypałem. Cytuj Link to post Share on other sites
shamad 3 Napisano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 odczyt 70MB w 2010/2011r. to śmiech na sali... takie standardy były w 2006r. Moje 3 letnie Seagate'y są szybsze (87MB/s). mam nadzieje, ze ten Samsung nie będzie niewypałem.Hmm i szanowny kolega twierdzi że takie transfery utrzymują mu się przy odczycie z całej powierzchnii dysków, niezależnie od systemu plików, rodzaju danych i przy ciągłych transferach danych w ilości rzędu 200-500+GB pomiędzy dyskami? Naprawdę chciałbym to zobaczyć. Z mojej praktyki wynika, że utrzymanie stałego transferu przy przerzucaniu większej ilości danych (przez większą rozumiem 50GB+)na poziomie 50 MB/s jest już bardzo dobrym wynikiem, a przeciętnie oscyluje on w granicach 35MB/s. oczywiście nie mówię tu o dyskach klasy enterprise czy o zastosowaniu RAID albo kontrolerów sprzętowych, zwłaszcza takich działających na oddzielnych, dedykowanych magistralach. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Pisałem o wyniku średnim... Czyli są wyższe i niższe. A jak średni jest 70MB/s to jaki jest taki niższy...?? W moim 2 letnim Seagate 12 500GB jest średni 106M MB/s to już bardziej Więc skoro w podobnej cenie można mieć dysk 2TB ze średnim odczytem 109MB/s (Samsung F4) i 70MB/s (WD Green) to chyba lepiej mieć ten szybszy. Przynajmniej mój tok myślenia tak mi doradził... W tym wolniejszym te trasnefy 50Mb/s będziesz miał po prostu rzadziej ... A co do samego 50MB/s to z dysku na dysk czy z partycji na partycję w ramach jednego fizycznego dysku, bo to duża (dwukrotna) różnica w transferach. Ja jak kopiuje z dysku na dysk (Seagate 11 500GB średni odczyt 87MB/s) to małe pliki koło 50MB/s a duże (np filmy, obrazy płyt) pełna prędkością ponad 80MB/s Więc dla mnie to ma spore znaczenie ta średnia odczytu/zapisu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts