Skocz do zawartości

Komputer głównie do gier za max. 3500zł z 6600K i GTX960 4GB?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez lewiis,

Recommended Posts

Witam serdecznie, 

planuję zakupić nowy PC i bardzo zależy mi na procesorze 6600K oraz GTX960 4GB. Niestety, z podzespołami, które bym chciał cena wychodzi ok. 3900zł, a ja chcę dać maksymalnie 3500.

I tu moja prośba do Was: Czy moglibyście spróbować ,,okroić" moją propozycję, by nie straciła tychże wymienionych komponentów?

BTW: Wiem, że do tego procesora powinien być GTX970, ale nie jestem aż takim entuzjastą, by wszystko chodziło mi w 120FPS na ultra :) Wolę dołożyć do procesora, który starcza na wiele dłużej i pozwala na późniejsze OC, niż dołożyć do karty graficznej, którą na pewno szybciej będzie trzeba wymienić.

• Zastosowanie komputera : Głównie gry, do reszty rzeczy też da radę
  • Maksymalna kwota : 3500zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : luty 2016
  • Których części potrzebuję : Całą jednostkę centralną
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak, ale w późniejszym czasie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : obecnie 1440x900, ale zamierzam kupić coś w FHD
  • Specjalne wymagania : i5 6600K + GTX960 4GB
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Brak
  • Własna propozycja zestawu http://www.morele.net/inventory/info/c2aUPo/ - trzeba to przerobić ;)

Pewnie może was dziwić moja propozycja, ale wyjaśniam dlaczego akurat takie podzespoły:

Procesor - Ma być przyszłościowy, więc stwierdzam, że Skylake jest o wiele lepszym wyborem, a możliwość łatwego OC (wiem, że obecnie wersje bez K można podkręcać, ale boję się że to zablokują) na pewno pomoże w przyszłości. Ma starczyć po prostu na długo :)

Płyta główna -To chyba przykład, że za ,,gaming" dopłaca się min. 100zł więcej, ale chcę by można było bezproblemowo bawić się na niej w OC, dołożyć potem bez problemu np. dysk twardy, dołożyć o wiele lepszy RAM. Nie chce mieć czegoś takiego, jak na moim obecnym PC, że nawet jeżeli chcę coś dołożyć, to nie mam jak, bo nie obsługuje dużej ilości RAM itp. Mam wrażenie, że tańsze Z170 są okrojone, ale jeżeli się mylę to proszę o tańszą propozycję, która pozwoli na dobre OC i da ,,furtkę do rozbudowy".

Karta graficzna - No cóż, GTX970 nie chcę, ale wersja 950 wydaje mi się mimo wszystko za słabo przyszłościowa. Musi być od NVIDII (fanboy). Chcę wersję z 4GB, bo ,,podobno" niektóre gry zaczęły wymagać więcej niż 2GB VRAM i 4GB może okazać się za niedługo pomocne.

Zasilacz - 630W to na pewno duży zapas, aż za duży, ale jeżeli będę robił OC/wymieniał kartę graficzną to taka moc może być przydatna. Poza tym, zasilacz działa o wiele lepiej, gdy nie ma pełnego obciążenia. I jeszcze poza tym, ten model jest sprawdzony u kolegi, wytrzymuje 10h dziennie na GTX770 i i5 4670K OC 4,5GHz (nie pytajcie co to za kolega...)

Dysk - tu chyba nie ma co się tłumaczyć, 1TB jest chyba optymalny? SSD nie chcę obecnie, bo oszczędzam na każdym kroku, a komp może mi się włączać nawet 1 min, bo to i tak krócej niż mój obecny...

RAM - są tańsze na pewno o 50zł, ale chcę zainwestować w mniejsze opóźnienia niż CL16 i konkretną częstotliwość jak na DDR4. Lepiej jeżeli na starcie dam lepsze pamięci, bo dołożę do 16GB kolejne 2 moduły, zamiast wymieniać wszystkie? Może źle myślę, poprawcie mnie :)

Chłodzenie - Fera 2 nie jest za dobra do OC, ale nie będę robił OC od razu, a jak będę się za nie brał, to na pewno kupię o wiele lepsze. Ma tylko utrzymywać dobre temperatury.

Obudowa - na niej można chyba sporo oszczędzić, ale czy tańsze wersje nie będą jakoś ograniczać rozbudowę komputera i jej możliwości w OC? (no chyba że dokupię potem wszystkie wiatraki jakie można do niej) 

Zapisałem wyżej moje myśli wyjaśniające moje wybory, dzięki którym lepiej zrozumiecie moje potrzeby i łatwiej będzie Wam coś zmienić. Jeżeli czegoś ważnego nie napisałem, to od razu poprawię. 

Bardzo proszę, spróbujcie okroić moją propozycję jak się da, by nie traciła zbytnio możliwości. Wiem, że to bardzo trudne, ale może dacie radę? :) Wydaje mi się, że płytę na pewno można zmienić, ale co jeszcze?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

Edytowane przez Kebabson991
  • Rozwiązanie

1 x  Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/ 1 x  Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular 1 x  MSI Z170A-G43 Plus /intel Z170, DDR4, LGA1151/ 1 x  Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 1 x  SilentiumPC Grandis XE1236 1 x  Zalman Z1 USB3.0 black (b/z) 1 x  Gigabyte GeForce GTX 960 OC 4GB DDR5 128bit (1279/7010) 1 x  Crucial 8GB (2x4GB) 2400MHz CL16 Ballistix Sport

Zasilacz ze sporym zapasem mocy, nawet po oc i przy współdziałaniu gtx 970+6600k, mobo z mocną sekcją zasilania spokojnie pozwoli Ci podkręcić procesor, chłodzenie od razu na lepszego grandisa, nie ma co bawić się w półśrodki, dopłacanie mnóstwa kasy w ram dla niższych opóźnień mija się z celem. Buda wymieniona na jeden z tańszych modeli ATX, z dwoma wentylatorami 120 mm 

Razem 3564zł  + Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

• Popieram 1

Są ok, ale dopłacanie 100zł do nich nie ma według mnie sensu, z170 g43 spokojnie Ci wystarczy, jak masz jeszcze jakieś fundusze to kieruj się bardziej w ssd, nawet bardziej budżetowe. 

Transcend SSD370 128GB SATA3 (570/470MB/s) [TS128GSSD370] 

jeśli chcesz lepsze mobo to tomahawk, wyżej bym się nie pchał 

Z170A Tomahawk /intel Z170, DDR4, LGA1151/ 

• Popieram 1