PLeight 0 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Zastosowanie komputera: gry (50%), obróbka wideo (30%), streamowanie gier (20%) Maksymalna kwota: do 7000 PLN Planowana data zakupu: styczeń 2016 Poszukiwane podzespoły: procesor, chłodzenie, płyta główna, RAM, karta graficzna Podkręcanie: TAK, solidne OC Monitor: obecnie Full HD (EIZO FS2333), w najbliższym czasie 1440p 144Hz Specjalne wymagania: stosunkowo ciche działanie (nie spodziewam się jednak cudów), potencjalnie (czyt. bez specjalnego przekonania) rozważane SLI w przyszłości Części z poprzedniego komputera: 1) obudowa Fractal Design R4, 2) zasilacz Corsair AX860 80 PLUS Platinum, 3) SSD SAMSUNG EVO 1TB, 4) 2 x HDD 1TB WD Blue, 5) Napęd DVD Własna propozycja zestawu: Procesor Skylake 6700K + Dark Rock Pro 3 + Jakaś płyta główna + Jakiś RAM DDR4 + Jakaś karta GTX980Ti Co mam i czego mniej więcej szukam, to z powyższej rozpiski wynika. Głównej dylematy: 6700K vs 5820K (gram głównie w Battlefield 4, Wiedźmin 3, Fallout 4, Arma III, DayZ, w przyszłości The Division) Jeżeli 6700K (do tego procka się skłaniam), to jaka płyta główna do solidnego OC? Którą GTX980Ti wybrać, jeżeli ma być jak najciszej i jak najwydajniej (który model to najrozsądniejszy kompromis)? Który RAM DDR4 wybrać? Chcę 16GB Cytuj Link to post Share on other sites
szafa_23 32 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Gościu wymień tylko grafe bo nie widzę potrzeby wymiany reszty podzespołów. Cytuj Link to post Share on other sites
Michaelz 71 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Którą GTX980Ti wybrać, jeżeli ma być jak najciszej i jak najwydajniej (który model to najrozsądniejszy kompromis)? wydaje mi się, że to pytanie zostaw na koniec w takim razie i zobaczysz ile ci na nią zostanie. Wg mnie rozsądną propozycją jest 980TI G1 od Gigabyta.. w tej chwili kosztuje 2900, ma solidny potencjał podkręcania, jest bardzo chłodna i wg. mnie cicha. Mam ją od ok. pół roku i nawet w zeszłą sobotę kupiłem Arme 3, więc jak coś to mogę sprawdzić i napisać ci jakie mam temperatury. Oczywiście jak zostanie ci więcej kasy to jest w czym wybierać nie mówię, że to jest najlepsza karta, ale jest to rozsądny zakup a i tak wszystko na ultra śmiga. Przy okazji możemy też popykać w Arme Edytowane 19 Stycznia 2016 przez SirMichael 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PLeight 0 Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Gościu wymień tylko grafe bo nie widzę potrzeby wymiany reszty podzespołów. Gościu , rozumiem, że kierowałeś się moją stopką? Jest już nieaktualna, zapomniałem zmieć. Decyzja o zmianie procesora, płyty, RAM i chłodzenia zapadła, starych podzespołów pozbyłem się już. Moim dylematem nie jest zatem: "czy modernizować procesor / płytę / RAM / chłodzenie", tylko które z tych podzespołów wybrać, zakładając że modernizacja jest przesądzona. Jeżeli rozpatrywalibyśmy tylko strumieniowanie gier, to różnica w wydajności między 6700K a 5820K będzie znaczna? Którą płytę główną (dopasowaną do reszty moich podzespołów) polecacie? Rozważam: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-gaming-m7-s1151-z170-4ddr4-usb3-1-atx-skylake-707326/ http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-gaming-pro-s1151-z170-4ddr4-usb3-1-atx-skylake-707324/ http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z170-pro-gaming-z170-quadddr4-2133-sata3-hdmi-dvi-dp-usb-3-1-atx-707313/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts