Skocz do zawartości

Modernizacja kompa do 7000 PLN (gry / obróbka wideo / streamowanie gier)

Recommended Posts

1. Zastosowanie komputera: gry (50%), obróbka wideo (30%), streamowanie gier (20%)
  2. Maksymalna kwota: do 7000 PLN
  3. Planowana data zakupu: styczeń 2016
  4. Poszukiwane podzespoły: procesor, chłodzenie, płyta główna, RAM, karta graficzna
  5. Podkręcanie: TAK, solidne OC
  6. Monitor: obecnie Full HD (EIZO FS2333), w najbliższym czasie 1440p 144Hz
  7. Specjalne wymagania: stosunkowo ciche działanie (nie spodziewam się jednak cudów), potencjalnie (czyt. bez specjalnego przekonania) rozważane SLI w przyszłości
  8. Części z poprzedniego komputera: 1) obudowa Fractal Design R4, 2) zasilacz Corsair AX860 80 PLUS Platinum, 3) SSD SAMSUNG EVO 1TB, 4) 2 x HDD 1TB WD Blue, 5) Napęd DVD
  9. Własna propozycja zestawu: Procesor Skylake 6700K + Dark Rock Pro 3 + Jakaś płyta główna + Jakiś RAM DDR4 + Jakaś karta GTX980Ti

Co mam i czego mniej więcej szukam, to z powyższej rozpiski wynika.

Głównej dylematy:

1. 6700K vs 5820K (gram głównie w Battlefield 4, Wiedźmin 3, Fallout 4, Arma III, DayZ, w przyszłości The Division)
  2. Jeżeli 6700K (do tego procka się skłaniam), to jaka płyta główna do solidnego OC?
  3. Którą GTX980Ti wybrać, jeżeli ma być jak najciszej i jak najwydajniej (który model to najrozsądniejszy kompromis)?
  4. Który RAM DDR4 wybrać? Chcę 16GB

1. Którą GTX980Ti wybrać, jeżeli ma być jak najciszej i jak najwydajniej (który model to najrozsądniejszy kompromis)?

wydaje mi się, że to pytanie zostaw na koniec w takim razie i zobaczysz ile ci na nią zostanie. Wg mnie rozsądną propozycją jest 980TI G1 od Gigabyta.. w tej chwili kosztuje 2900, ma solidny potencjał podkręcania, jest bardzo chłodna i wg. mnie cicha. Mam ją od ok. pół roku i nawet w zeszłą sobotę kupiłem Arme 3, więc jak coś to mogę sprawdzić i napisać ci jakie mam temperatury. 

Oczywiście jak zostanie ci więcej kasy to jest w czym wybierać nie mówię, że to jest najlepsza karta, ale jest to rozsądny zakup a i tak wszystko na ultra śmiga.  

Przy okazji możemy też popykać w Arme :P

Edytowane przez SirMichael
  • Popieram 1

Gościu wymień tylko grafe bo nie widzę potrzeby wymiany reszty podzespołów.

Gościu ;), rozumiem, że kierowałeś się moją stopką? Jest już nieaktualna, zapomniałem zmieć.

Decyzja o zmianie procesora, płyty, RAM i chłodzenia zapadła, starych podzespołów pozbyłem się już. Moim dylematem nie jest zatem: "czy modernizować procesor / płytę / RAM / chłodzenie", tylko które z tych podzespołów wybrać, zakładając że modernizacja jest przesądzona.

1. Jeżeli rozpatrywalibyśmy tylko strumieniowanie gier, to różnica w wydajności między 6700K a 5820K będzie znaczna?
  2. Którą płytę główną (dopasowaną do reszty moich podzespołów) polecacie? Rozważam: