nelson 0 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Witam, zakupilem Nokie Lumie na allegro. Opis był taki, ze telefon z grudnia 2015, w tej chwili ma 23 miesiące gwarancji, zostala rozpakowana bateria i sprawdzony czy działa i tyle. Telefon dostalem, jest Made in Vietnam, Nokia tam chyba robi telefony? (To Nokia nie Microsoft) Tylko teraz tak, dostałem ksero faktury, a nie oryginał (pisało w aukcji - faktura zakupu ) Na fakturze jest firma GTI jako sprzedawca, faktycznie to chyba jakby podwykonawca Orange, maja duzo salonów, teraz umownie bede pisal FIRMA A i FIRMA B, czyli GTi sprzedalo FIRMIE A telefon i FIRMA A dostala fakture, teraz ja kupiłem ten telefon jednak dostałem paragon z FIRMY B (jest to sklep z telefonami i elektronika tak pisze na ich stronie na fb) i dostałem też tą fakture, w skrocie GTI -> Firma A + faktura zakupu -> FIRMA B -> ja dostaje od firmy B paragon i ksero faktury którą GTI wystawiło firmie A Namieszane, ale o co mi chodzi, chciałem was prosic, bo są tu pewnie i tacy co handlują czy takie coś jest w porządku? Ktoś kupuje taniej telefony w salonie GTI Orange, później je sprzedaje komisowi i komis i dalej , czy jest to jakis wałek? U tego co to kupilem to w ostatnim czasie z 4 telefony tak sprzedal i mial od tych kupcow pozytywny komentarz, teraz tez ma wystawiony kolejny telefon z poczatku stycznia, nowy, z gwarancja, odpakowany i sprawdzony czy dziala i tyle. Dodam, że na fakturze z GTI jest kwota około 250zł, a sposób zapłaty pisze RATY, zanim włacze ten telefon wole sie zorientowac czy bede mial na prawde na niego gwarancje. W aukcji tez pisalo, ze telefon fabrycznie bez simlocka, z racji ze wypatrzylem ze ow uzytkownik kupowal jakies karty co sciagaja z innych telefonow simlocki bez jakichkoliwek sladow ze je sciagano pytalem czy 100% fabrycznie bez simloka napisano mi ze 100% Prosze Was o opinie w tej sprawie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Jak się przejdziesz po galeriach handlowych to możesz zaobserwować jedną rzecz. Salony np. Orange dzielą się na firmowe i partnerskie, gdzie partnerskie to są jakiś inne formy, które są podwykonawcami i mają umowę. Oczywiście nie wiem jak to wygląda w przypadku firmy GTI, ale normalnie nie jest to żaden wałek i taki telefon jest legalny, jeżeli ktoś go wziął na umowę. Na fakturze może być niska kwota, bo raty są dodawane do wysokości abonamentu. Z gwarancją w teorii też nie powinno być problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
nelson 0 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Pisze ze oryginalny dowód zakupu, w praktyce jednak wszyscy prawie piszą, ze jak dawali telefon na gwarancje to ksero wystarczalo, najlepiej zeby IMEI byl. Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dokładnie, ksero starczy. Może być nawet i paragon bez imei. Przynajmniej ja nie miałem z tym problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Bylebyś miał pierwotny dowód zakupu z pełnym VATem. Później telefon może być sprzedawany 100 razy ale liczy się pierwszy dowód zakupu. Cytuj Link to post Share on other sites
nelson 0 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Mam pierwotny dowod zakupu ale ksero a nie oryginal Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
nelson 0 Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Dziękuje wszystkim za wpisy w moim wątku, zostawie ten telefon, oby dobrze sluzyl. pozdrawiam Jeszcze takie pytanie, telefon miał byc z orange ale bez fabrycznego sim lock, w informacjach o telefonie jakie znalazlem w ustawieniach pisze jednak ze jest to windows phone i operator ORANGE, czy to znaczy ze jednak byl sim lock? czy pomimo ze fabrycznie nie bylo simlock w miejscu operator moze pisac ORANGE bo w tym salonie zostal kupiony? Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Oczywiście, że może z prostego względu. Mianowicie telefon jest brandowany. Simlock nie ma z tym nic wspólnego. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts