Borciu 1 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Czółko! Sytuacja wygląda tak ze mój komputer ma już ze 3 lata i zaczyna mnie denerować. Nie chce go całego wymieniać bo nie zależy mi na ładniejszej obudowie a zasilacz to w ogóle jest nowy i na wypasie. Podaje Specyfikacje Płyta głowna: MSI 870-c45 Grafika: Nvidia GeForce 550ti Procek: AMD x965 Black Ram: Kingston 4x2 gb po 1600mzh Dysk: Jakiś samsungowski 1tb Zasilacz: 550V (nazwe dopisze bo nie pamietam) ale 80+ platinium Obudowa: iBox jakaś taka zwykła, z jednym dodatkowym wiatraczkiem z tyłu Oraz dokupiona karta dzwiekowa ponieważ do komputeraz podpięty jest amplituner: Asus Xonar DG Wiec z załozenia chce ulepszych wszystko po za obudową (chyba ze bedzie to konieczne) i zasilaczem. Przeznaczenie do grania. Niestety gry w ktore gram nie chodzą jak marzenie: - Cs go - Payday 2 Budżet ~2000 zł ! Dodatkowe pytanie, czy warto zmieniac karte dzwiekową? Mam hk avr255 a do niego podpięte JBL'y es60 i sub es250. Podłączenie z kompem za pomocą kabla optycznego. Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Obudowa: iBox jakaś taka zwykła ATX ? pod jaki monitor leci ten zestaw ? Cytuj Link to post Share on other sites
Borciu 1 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Tak, to będzie ATX Pod samsunga S24D391 czyli rozdzielczość fullhd Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 1 x Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ 1 x Gigabyte GeForce GTX 960 4GB DDR5 128bit (1228/7010) 1 x Gigabyte GA-B85M-D3H-A /intel B85, LGA1150/ Wydajne 4 rdzenie bez możliwości oc, mobo na b85 ze 4 slotami na ram i złączem PCI pod xonara, wydajna karta graficzna ze 4gb vram Dodatkowe pytanie, czy warto zmieniac karte dzwiekową? a dźwięk nie zadowala ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Payday 2 i cs go nie chodza dobrze na tym zestawie??? Niby dlaczego??? Ile masz fps??? Cytuj Link to post Share on other sites
Borciu 1 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 1 x Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ 1 x Gigabyte GeForce GTX 960 4GB DDR5 128bit (1228/7010) 1 x Gigabyte GA-B85M-D3H-A /intel B85, LGA1150/ Wydajne 4 rdzenie bez możliwości oc, mobo na b85 ze 4 slotami na ram i złączem PCI pod xonara, wydajna karta graficzna ze 4gb vram a dźwięk nie zadowala ? Wygląda dobrze, czy owy procesor napewno starczy ? Procesory to moj slaby punkt, malo o nich wiem. Czy aby napewno dzis wystarczą 4 rdzenie z taktowaniem 3.2 ? Karta Jest spoko płyta rowniez ! Co do dźwieku zadowala aczkolwiek karta ta jest promowana pod słuchawki i była kupiona na szybko bo na tamten moment mialem mieć logitechy z5500 wiec lajcik ale przy powiedzmy juz 'dobrym' secie audio wydaje mi sie ze mozna lepiej. Payday 2 i cs go nie chodza dobrze na tym zestawie??? Niby dlaczego??? Ile masz fps??? No dziś były problemy z grą i musiałem regulowac ustawienia. Komputer jest 2 tygodnie po formacie wiec syfu na nim nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
tom013 7 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Jak każdemu kogo denerwuje komputer, doradzam kupno SSD i postawienia na nim systemu oraz zainstalowania najczęściej używanych gier i programów. Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Wygląda dobrze, czy owy procesor napewno starczy ? Procesory to moj slaby punkt, malo o nich wiem. Czy aby napewno dzis wystarczą 4 rdzenie z taktowaniem 3.2 ? jasne, tu nie ma problemu, to wydajny procesor Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Od zakupu SSD fpsów nie przybywa... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Borciu 1 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 jasne, tu nie ma problemu, to wydajny procesor No oczki, wygląda na to ze jest wydajny ! Od zakupu SSD fpsów nie przybywa... Nie przybywa ale komputer chodzi szybciej i wszystko sie szybciej ładuje Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Nie przybywa ale komputer chodzi szybciej i wszystko sie szybciej ładuje Nie neguję tego faktu tyle, że trzeba by ciąć na tym co podał lewiis, żeby rozsądne SSD dodać do zestawu. Cytuj Link to post Share on other sites
tom013 7 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Ale korzystanie z komputera to nie tylko gry. Użytkowanie dysku talerzowego przyczynia się do dłuższych czasów oczekiwania zarówno na załadowanie gry, jak i mało ważących danych np. z folderów tymczasowych - wydłuża czas wykonywania dosłownie każdej akcji na komputerze. W przypadku gier: https://www.youtube.com/watch?v=VqoKUFGjFR0 A i doczytywanie tekstur może przyczynić się do spadków FPS. Sądzę, że ten dysk już swoje przeżył i ma w porównaniu do nówki wydłużone czasy dostępu, a podczas każdego ładowania z pewnością wydaje dziwny dźwięk pracy. Doświadczenie z Samsungowymi talerzowcami. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez tom013 Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Sądzę, że ten dysk już swoje przeżył i ma w porównaniu do nówki wydłużone czasy dostępu, a podczas każdego ładowania z pewnością wydaje dziwny dźwięk pracy. Doświadczenie z Samsungowymi talerzowcami. Jeżeli autor przyznaje, że dysk jest do użytku to nie wypowiadaj się za niego... Korzystanie z dysku talerzowego przyczynia się do dłuższych czasów oczekiwania zarówno na załadowanie gry, jak i mało ważących danych np. z folderów tymczasowych - wydłuża czas oczekiwania dosłownie każdej akcji na komputerze To uważasz, że w tym przypadku cięcie na CPU i GPU to dobry pomysł ? Ja dziękuję, postoję i poczekam... Cytuj Link to post Share on other sites
Borciu 1 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Więc przymierzam sie do takiego zakupu, bardzo dziekuje za pomoc ! Jeśli to najlepszy set za te pieniądze to sie zdecyduje. Czy nie potrzebuje w takim razie lepszego chlodzenia procesora ? Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Borciu Cytuj Link to post Share on other sites
tom013 7 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) To zobaczmy co napisze na temat tego Samsunga 1 TB. Cięcie na SSD to bardzo dobry pomysł,ponieważ użytkownicy bardzo często utożsamiają wolną pracę komputera z niedomagającym procesorem, a w rzeczywistości to wina wysłużonych dysków talerzowych. Chłodzenie do niepodkręcanego procesora i5 wystarczy BOXowe - dostarczane z procesorem w zestawie (chyba że to najnowszy Skylake wersja K) Edytowane 15 Stycznia 2016 przez tom013 Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Cięcie na SSD to bardzo dobry pomysł. Cięcie z czterech rdzeni to dobry pomysł ? Proszę Cię nie mów nic więcej, bo powalasz na łopatki. Więc przymierzam sie do takiego zakupu, bardzo dziekuje za pomoc ! Jeśli to najlepszy set za te pieniądze to sie zdecyduje To co lewiis proponuje to najlepsza opcja- SSD dokupisz sobie z czasem (np. sprezentujesz sobie na urodziny ), bo nie jest to niezbędna inwestycja. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Czy nie potrzebuje w takim razie lepszego chlodzenia procesora ? masz boxa, jak będzie za głośny dla Ciebie to wrzucisz sobie ferę czy fortisa Cytuj Link to post Share on other sites
Borciu 1 Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Co do mojego aktualnego dysku to wydaje mi się ze jest słaby. Nawet po formacie przy zainstalowanych sterownikach długo sie włącza, zamula i ładuje długo pliki. Przy moim aktualnym komputerze nie powinno to raczej mieć miejsca. Rozważe dysk SSD, zobaczymy jak bedzie z hajsem ! Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Borciu Cytuj Link to post Share on other sites
tom013 7 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Nie pisałem o przechodzeniu z 4 rdzeni na 2, także nie pisz bzdur. Wydatek poniżej 200 zł na dysk SSD to nie jest jakieś wielkie cięcie. Niech tylko autor nie będzie niezadowolony jak złoży sprzęt za 2 tysiące, które nadal będzie tak sobie działał. A jego powyższy post utwierdza mnie w przekonaniu, że talerzowe dyski od Samsunga po pewnym czasie stają się nie do zniesienia - tak było w przypadku moim i wielu innych osób, z którymi to konsultowałem. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez tom013 Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Pytanie dodatkowe czym rozni sie ta karta ? Od Twojej ? chłodzeniem, znacznie lepsze w Twojej propozycji Rozważe dysk SSD, zobaczymy jak bedzie z hajsem ! pod system, żeby nie mulił to warto wrzucić sdd Wydatek poniżej 200 zł na dysk SSD to nie jest jakieś wielkie cięcie. Jakie dobre ssd masz PONIŻEJ 200zł ? Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Nie pisałem o przechodzeniu z 4 rdzeni na 2, także nie pisz bzdur. To z czego tutaj chcesz ciąć ? Z niedrogiego MOBO czy GPU ? Wydatek poniżej 200 zł na dysk SSD to nie jest jakieś wielkie cięcie. Wydawanie 200 zł na małe SSD to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Lepiej zabrać na to więcej pieniędzy i kupić większe i o dobrej jakości i żywotności. Cytuj Link to post Share on other sites
tom013 7 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) chłodzeniem, znacznie lepsze w Twojej propozycji pod system, żeby nie mulił to warto wrzucić sdd Jakie dobre ssd masz PONIŻEJ 200zł ? http://www.benchmark.pl/aktualnosci/ocz-trion-100-tanie-dyski-ssd-laptop-komputer-cena-specyfikacja.html Może być lekko ponad 200 zł za 120 GB, choć możesz się pokusić na 240 GB za 300 zł. nos_tro, Windows 10 to jakieś 15 GB, do tego zostaje około 100 GB na gry - kilka hitów po paredziesiąt GB lub wiele pomniejszych gierek. Resztę programów i gier, w które autor gra rzadziej, polecam zainstalować na HDD. Chyba że sugerujesz aby wymienił 1 TB HDD na 1 TB SSD, wtedy to już musiałby odpuścić wymianę i CPU i GPU. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez tom013 Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Super dysk na TLC... Cytuj Link to post Share on other sites
tom013 7 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Super dysk na TLC... Zawsze możesz przytoczyć lepsze rozwiązanie. Warto brać pod uwagę, że należy kierować się niską ceną z uwagi na ograniczony budżet autora, nie idącą zawsze w parze z wysoką wydajnością i trwałością(która dla dysków SSD i tak jest o wiele lepsza niż w przypadku HDD). Do użytku domowego nie są wcale potrzebne najlepszej klasy dyski SSD. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez tom013 Cytuj Link to post Share on other sites
Petruss 11 Napisano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Dysk SSD nie wpływa na wydajność jedynie na szybszy czas dostępu, co w tym budżecie jest zwyczajnie bezsensowne. Zamierzasz ciąć z części aby system mu się szybciej włączał? Pomyśl trochę. Argument "brać bo tanio" to naprawdę godne pożałowania, to tak jakby mówić po co komu samochód jak na wrotkach też dojedzie. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Petruss Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts