Skocz do zawartości

Instalacja Win7 z pendrive (brak myszki i klawiatury)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez DAN1984,

Recommended Posts

Witam

Wczoraj dotarł do mnie upragniony prezent urodzinowy (upragniony bo sam wybierałem)

Ale do rzeczy

Mam problem z instalacją systemu na dysku ssd (nigdy nie miałem problemu z instalacją systemu czy to z płyty czy to z pendrive ale nigdy nie miałem też dysku SSD)

Zestaw to : 6700K + MSI TOMAHAWK Z170 + CRUCIAL MX200 250gb

Liczyłem, że zainstaluje z płyty no ale nagrywarkę mam na ATA a nie sata no trudno zrobiłem pendrive przez DISKPART skopiowałem zawartość płyty na drugim komputerze i zaczynam. W biosie myszkę i klawiaturę widzi ok zaczynam uruchamiać i przy pierwszym okienku już nic nie zrobię.

posprawdzałem czy urządzenia są podłączone na pewno na USB 2.0 a nie 3.0 bo wiem że nie zadziała

są w końcu po mozolnych próbach w biosie  ciągłych niepowodzeniach zorientowałem się, że mam klawiaturę na gniazdo ps2 i o dziwo poszło...kawałek dalej ale jakby nie widzi dysku(w biosie jest)

Wieczorem pożyczę napęd na sata od kolegi i znów popróbuje ale czy może powinienem dysk jakoś przygotować? Czy tak jak HDD też jest format surowy RAW i trzeba partycje utworzyć i potem sformatować na NTFS a może w biosie muszę coś mieć włączone? Jestem z epoki niebieskiego biosa i płyt na AM2/AM3 :)

A druga sprawa płyta Tomahawk z170 posiada 6x sata a ja mam łącznie 7x HDD na sata czy kontroler

taki jak ten :

http://allegro.pl/adapter-kontroler-2x-sata-3-0-iii-na-slot-pci-e-kr-i4917898675.html

rozwiąże mój problem?

Widzę że jest na ASMedia ASM1061 na swojej płycie widzę wzmiankę o ASM1083 czy w takim razie skoro są z jednej "rodziny" będzie to dobre rozwiązanie?

• Rozwiązanie

Ahci ustaw w biosie.

Ahci miałem ustawione. Udało mi się rozwiązać problem i wszystko teraz działa choć momentami miałem już.

Winnym okazał pendrive na innym zrobiłem obraz Windowsa i poszło bez najmniejszego problemu :)

Potem napotkałem problem z klawiaturą bo tylko ta na PS2 działa, żadne usb 2.0 dlatego, decydując się na MSI Tomahawk Z170 polecam zapobiegawczo dysponować taką klawiaturą. Problemem okazał się brak napędu optycznego na złącze SATA po instalacji systemu pendrive'a dalej nie widział system (USB 2.0) w końcu zrobiłem obrazy sterowników i przeniosłem na jeden ze swoich dysków i podłączyłem do nowego PC i już obyło się bez niespodzianek.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...