Skocz do zawartości

FX 8350, "przygotowania" do podkręcania.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez luck85,

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie! Na początek moja specyfikacja komputera. CPU: FX8350(unlocked) MOBO: Gigabyte GA-990XA-UD3 Zasilacz: Crosair 750 CX GPU: GTX 970 G1 Gaming. Chciałbym się zabrać za podkręcenie procesora, a wcześniej dowiedzieć się co trzeba mieć. Wiem, że w internecie jest pełno tego typu teamtów, ale chciałbym usłyszeć zdanie innych. Na początek jakie chłodzenie. Mam Collermaster HYPER 2012 EVO. W grach max. 65, a syntetyki 62. Myślę, że w grę wchodzi już tutaj chłodzenie wodne. Czy moglibyście coś mi polecić? Ostatnie pytanie czy moja płyta pozwoli mi podkręcić tak na 4.6-4.7? Na koniec. Temat, który założyłem jest po to, żebym wiedział jakie koszty się z tym wiążą i po rozpatrzeniu tego, wiedział czy w ogóle jest sens podkręcać. Z góry przepraszam, jeżeli temat znajduje się w nieodpowiednim rozdziale, ale myślę, że tutaj w miarę pasuje. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

W grach max. 65, a syntetyki 62.

Testuj OCCT z AVX lub prime95 który rzekomo katuje procesor.
Oczywiście minimum 30 minut działania jednego z nich i screen z HWMonitor.
Dalej można się zastanowić co i jak z chłodzeniem.

Ostatnie pytanie czy moja płyta pozwoli mi podkręcić tak na 4.6-4.7?

Powinna, ale prawdopodobnie przydałby się nawiew - dodatkowy wentylator lub chłodzenie CPU horyzontalne.

Mam taki sam zestaw fx8350 i Gigabyte GA-990XA-UD3 procek chodzi już od ponad 2 lat na 4.7Ghz i wszystko działa dobrze.

Chłodzenie mam Fortis HE1225 z dodatkowym wentylatorem po drugiej stronie radiatora. Temperatura w idle to ok 30 stopni ale to naprawdę max średnio 26. Pod obciążeniem wszystkich rdzeni na 100% około 60 stopni natomiast w grach jest około 50-55 stopni.

Do tego R9 290 referencyjne chłodzenie i bez słuchawek nie pograsz.

Coś za coś najlepsze by było wydajne chłodzenie wodne bo procesor ma zapas jeszcze ale prawdopodobnie płyta nie wyrabia po przekroczeniu 4.7 Ghz temperatury rosną dość mocno i pod pełnym obciążeniem zaczyna być throttling i spadki na rdzeniach.

Testowałem i w grach dało by jeszcze rade 4.8 Ghz bo nie ma throttling'u ale prime95 itp. już po 20 minutach siada.

Tak się z ciekawości zapytam. Po co screen z HW? pod 1 h obciążenie Prime95 i 62C . Ale jutro tutaj je zamieszczę jak chcesz. "dodatkowy wentylator lub chłodzenie CPU horyzontalne" tzn? (sory, ale naprawdę tego nie rozumiem). I czy w ogóle nie lepsze byłoby wodne?

Po co screen z HW?

Po to że się pytasz i dobrze aby ktoś sprawdził czy nic nie smażysz

dodatkowy wentylator lub chłodzenie CPU horyzontalne" tzn? (sory, ale naprawdę tego nie rozumiem).

To trzeba to zobrazować:  Powietrze płynie przez ====> cooler horyzontalny ====> sekcja zasilania ====> poza obudowę.

lub

Wentylator bezpośrednio nawiewa i chłodzi sekcje zasilania.  

I czy w ogóle nie lepsze byłoby wodne?

Masz na myśli AIO czy prawdziwe chłodzenie wodne?

Akurat taki zielony w temperatury nie jestem... wiem bardzo dobrze jak sprawdzać temperatury itp (używałem HW(stosuję obecnie), Gigabyte EasyTune i jeszcze jakiś).  Nie znam się na nazwach, ale takie "wodne" za 350 zl coś w tych okolicach. Temat założony jest po to, żeby pomóc mi w ustawieniu wentylatorów i pomóc mi dobrać cooler, a nie mówić, że nie umiem patrzeć w temperatury. Dziękuję za zainteresowanie się tematem i proszę o dalsze odpowiedzi. I przepraszam bardzo za błąd w nazwie coolera. Zamiast "2012" powinno być HYPER 212 EVO.

u mnie to jest tak (z tym chłodzeniem)

wylot <=== wentylator przykręcony do obudowy <===sekcja zasilania <==== cooler (pionowy) <===== RAM

Tak to wygląda z przepływem powietrza u mnie. Jak zdejmę obudowę do dokładnie tak jest jak tu pokazałem (RAM jest podany orientacyjnie) "<===" to przepływ powietrza

Wszystkie temp. , które podałem są na 4.0 Ghz   APM,C1E, Cool&Quet  ON

Edytowane przez Anonim135
  • Rozwiązanie

Tak z ciekawości, jaki jest sens wydawania tylu dodatkowych $$ na możliwość podkręcenia 8350 o tak skromną ilość ? Zapewne 8350 w trybie turbo wyciąga bez OC te 4,2-4,3 MHZ, przynajmniej mój 8300 do tylu dochodzi, więc imo bez dodatkowego nakładu te 4,5 wyciągniesz, a dla tych 200 mhz nie warto tyle dokładać.

• Popieram 1

Na temperaturę IDLE nie zwracaj uwagi. FXy mają problemy z czujnikiem i przy niskich temperaturach lubi pokazywać bzdury.

Myślisz że jak w spoczynku pokazuje źle to pod obciążeniem jest to wartosc prawidłowa?

Myślisz że jak w spoczynku pokazuje źle to pod obciążeniem jest to wartosc prawidłowa?

~65 stopni w stresie jest realniejsze niż 10 stopni w idle przy temperaturze otoczenia 16 stopni.

Dodatkowo zobacz jak zachowują się temperatury gdy z totalnej bezczynności nagle włączysz przeglądarkę. Z ok. 10-16 stopni skacze do 30 paru.

• 2 tygodnie później...
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...