Skocz do zawartości

Recommended Posts

Procesor nie piszczy, jak już to płyta główna (speaker).

Dedukcja niesamowita. Tylko, że gdy nie ma głośniczka to robią się schody co?

oskarito1024, jeżeli - ale to naprawdę jeżeli dobrze zlokalizowałeś piszczenie i jesteś pewien, iż wydobywa się z okolic procesora to najprawdopodobniej jeden z dławików sekcji zasilania. Z tym, że i tak przydałoby się więcej szczegółów na temat podzespołów. W szczególności:

• Producent i moc zasilacza.

• Producent i model płyty głównej

A także więcej szczegółów w jaki sposób lokalizowałeś źródło piszczenia :)

Edytowane przez TMStoke
  • Popieram 1

Zasilacz to Corsair vs 450w

Mobo Asus P8P67

Otóż poprostu gdy się wsłucham to piszczenie wydobywa się z okolic procesora i nie wiem co jest tego powodem.

Bios juz ustawiałem do fabrycznych i robiłem upgrade ale nic to nie dawało. Zastanawiające jest to że on piszczy bez obciążenia a pod obciążeniem nie.

To nie jest zła płyta, ale jak wspominałem któryś dławik może daje znać o sobie. Sekcja zasilania jest cyfrowa tylko częściowo, nie posiada wielkiej sprawności - co było normą w tamtych czasach. Sprawdź kondensatory, który znajdują się w pobliżu socketu - pod kątem wypukłości, czy innego koloru. Możliwe, że któryś padł, przez co płyta dziwnie się zachowuje.

Kolejna myśl, która naszła mnie w tej chwili - coś zgoła odmiennego, ale były już takie przypadki. W chwili kiedy słychać owe piszczenie zatrzymaj rękom wentylator na CPU - na dosłownie momencik i daj znać czy przestało piszczeć :)

Edytowane przez TMStoke
olejna myśl, która naszła mnie w tej chwili - coś zgoła odmiennego, ale były już takie przypadki. W chwili kiedy słychać owe piszczenie zatrzymaj rękom wentylator na CPU - na dosłownie momencik i daj znać czy przestało piszczeć

Popieram ten pomysł. Gdy jeszcze miałem procesor AMD FX to oryginalne chłodzenie (wentylator) od niego piszczało w spoczynku a pod obciążeniem nie.

Edytowane przez Veeon