oskarito1024 0 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam mam problem z procesorem i5 2310 ponieważ piszczy i nie wiem co może być tego przyczyną zwłaszcza że gdy puszczam OCCT to nic nie piszczy a jak tylko wyłącze occt i nie ma obciążenia dużego to piszczy, jak tylko jest mocno obciążony to przestaje. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Procesor nie piszczy, jak już to płyta główna (speaker). Możesz zrobić reset do ustawień fabrycznych czy update biosu na początek. Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Procesor nie piszczy, jak już to płyta główna (speaker). Dedukcja niesamowita. Tylko, że gdy nie ma głośniczka to robią się schody co? oskarito1024, jeżeli - ale to naprawdę jeżeli dobrze zlokalizowałeś piszczenie i jesteś pewien, iż wydobywa się z okolic procesora to najprawdopodobniej jeden z dławików sekcji zasilania. Z tym, że i tak przydałoby się więcej szczegółów na temat podzespołów. W szczególności: • Producent i moc zasilacza. • Producent i model płyty głównej A także więcej szczegółów w jaki sposób lokalizowałeś źródło piszczenia Edytowane 14 Stycznia 2016 przez TMStoke 1 Cytuj Link to post Share on other sites
oskarito1024 0 Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Zasilacz to Corsair vs 450w Mobo Asus P8P67 Otóż poprostu gdy się wsłucham to piszczenie wydobywa się z okolic procesora i nie wiem co jest tego powodem. Bios juz ustawiałem do fabrycznych i robiłem upgrade ale nic to nie dawało. Zastanawiające jest to że on piszczy bez obciążenia a pod obciążeniem nie. Cytuj Link to post Share on other sites
ADR15 255 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ciekawe, może nagraj to piszczenie? Cytuj Link to post Share on other sites
oskarito1024 0 Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ciekawe, może nagraj to piszczenie? Jutro to zrobię Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) To nie jest zła płyta, ale jak wspominałem któryś dławik może daje znać o sobie. Sekcja zasilania jest cyfrowa tylko częściowo, nie posiada wielkiej sprawności - co było normą w tamtych czasach. Sprawdź kondensatory, który znajdują się w pobliżu socketu - pod kątem wypukłości, czy innego koloru. Możliwe, że któryś padł, przez co płyta dziwnie się zachowuje. Kolejna myśl, która naszła mnie w tej chwili - coś zgoła odmiennego, ale były już takie przypadki. W chwili kiedy słychać owe piszczenie zatrzymaj rękom wentylator na CPU - na dosłownie momencik i daj znać czy przestało piszczeć Edytowane 14 Stycznia 2016 przez TMStoke Cytuj Link to post Share on other sites
Veeon 430 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) olejna myśl, która naszła mnie w tej chwili - coś zgoła odmiennego, ale były już takie przypadki. W chwili kiedy słychać owe piszczenie zatrzymaj rękom wentylator na CPU - na dosłownie momencik i daj znać czy przestało piszczeć Popieram ten pomysł. Gdy jeszcze miałem procesor AMD FX to oryginalne chłodzenie (wentylator) od niego piszczało w spoczynku a pod obciążeniem nie. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Veeon Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts