milek926 0 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam wszystkich. Jakiś czas temu zalalem klawiaturę mechaniczna Sprite'm. 5 dni temu wyczyscilem przełączniki sama ciepła woda po przez wypuszczenie kropli do przełącznika i kilkukrotnym naciśnięciu przelacznika. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało jak powinno, lecz dziś po wyjęciu klawiatury z ryżu niektóre przełączniki nadal wydają się klejące. Więc postanowiłem powtórzyć proces z wodą. Tylko że wymieszalem ja z alkoholem izopropylowy przy wartościach woda 40% 60% alkohol. Odstawiam klawiaturę na 5 dni blisko źródła ciepła w pudełku z ryżem, lecz wydaje mi się że 3 dni spokojnie wystarczy jak narazie przyciski wydają dźwięk jak nowy, tak samo jest z kliknięciem w połowie podróży przełącznika. Tak jak to powinno być. Więc teraz moje pytanie jest następujące. Czy potrzebuje wpuścić w przełączniki jakiś lubrykant? Z tego co mi się wydaje to alkohol izopropylowy może wyczyścić fabryczny środek. Wolę spytać zanim co kolwiek wpuszcza jeszcze to tych przełączników Pozdrawiam i dziękuję za pomocne odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Petruss 11 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Zalałeś klawiaturę napojem a później pojedyńczo zalewałeś wodą switche O.O Co wykombinujesz później, piekarnik na 300 stopni?... Cytuj Link to post Share on other sites
Michaelz 71 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 miałem nadzieję, że przeczytam tutaj, że zalałeś klawiaturę "lubrykantem" to by wiadomo było o co chodzi i wszyscy byśmy się pośmiali. Cytuj Link to post Share on other sites
JumpHigh 2 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 miałem nadzieję, że przeczytam tutaj, że zalałeś klawiaturę "lubrykantem" to by wiadomo było o co chodzi i wszyscy byśmy się pośmiali. Też się zawiodłem Cytuj Link to post Share on other sites
steel116 169 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Czytałem o tym sposobie czyszczenia klawiszy że słomką czy czymś skrapla się przycisk aczkolwiek nie byłem takim hardkorem by się tego podjąć. Najlepszym sposobem na zalaną klawiaturą jest znaleźć jakiś karton i zasypać całą klawiaturę ryżem i po prostu zamknąć ( a jeszcze lepiej jakbyś dał radę ją wrzucić do jakiejś foli którą mógłbyś szczelnie zamknąć i zapchać ryżem, czy czymkolwiek co wchłonie wilgoć. Znajomy w taki sposób w 1 dzień zalał swoją nową klawiaturę i nie działały mu przyciski, wrzucił na 12 godzin do ryżu i klawiaturka działa jak nowa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts