Skocz do zawartości

Zalany Razer Blackwidow - czyszczenie i lubrykant w przelacznikach

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jakiś czas temu zalalem klawiaturę mechaniczna Sprite'm. 5 dni temu wyczyscilem przełączniki sama ciepła woda po przez wypuszczenie kropli do przełącznika i kilkukrotnym naciśnięciu przelacznika. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało jak powinno, lecz dziś po wyjęciu klawiatury z ryżu niektóre przełączniki nadal wydają się klejące. Więc postanowiłem powtórzyć proces z wodą. Tylko że wymieszalem ja z alkoholem izopropylowy przy wartościach woda 40% 60% alkohol. Odstawiam klawiaturę na 5 dni blisko źródła ciepła w pudełku z ryżem, lecz wydaje mi się że 3 dni spokojnie wystarczy :) jak narazie przyciski wydają dźwięk jak nowy, tak samo jest z kliknięciem w połowie podróży przełącznika. Tak jak to powinno być.

Więc teraz moje pytanie jest następujące. Czy potrzebuje wpuścić w przełączniki jakiś lubrykant? Z tego co mi się wydaje to alkohol izopropylowy może wyczyścić fabryczny środek. Wolę spytać zanim co kolwiek wpuszcza jeszcze to tych przełączników :)

Pozdrawiam i dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Czytałem o tym sposobie czyszczenia klawiszy że słomką czy czymś skrapla się przycisk aczkolwiek nie byłem takim hardkorem by się tego podjąć. Najlepszym sposobem na zalaną klawiaturą jest znaleźć jakiś karton i zasypać całą klawiaturę ryżem i po prostu zamknąć ( a jeszcze lepiej jakbyś dał radę ją wrzucić do jakiejś foli którą mógłbyś szczelnie zamknąć i zapchać ryżem, czy czymkolwiek co wchłonie wilgoć. Znajomy w taki sposób w 1 dzień zalał swoją nową klawiaturę i nie działały mu przyciski, wrzucił na 12 godzin do ryżu i klawiaturka działa jak nowa :)