PawelQ 107 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Witam. Mam dość nietypowy problem. Posiadam klawiaturę podświetlaną A4 TECH KD-126-2. Po wyłączeniu systemu nie przestaje świecić. Jeśli zrobię to przez Zasilanie->Zamknij oraz przez przycisk Power na obudowie. W przypadku gdy system się jeszcze nie załaduje (np widać BIOS) i wyłączę komputer przyciskiem, klawiatura gaśnie. W BIOSie mam wyłączone wszystkie Wake on LAN/Mouse/Keyboard i co tyko. Jedynie włączone jest odpalanie Numlocka przy starcie systemu (wyłączenie tej opcji też nic nie daje). W systemie wyłączone opcje "Pozwól temu urządzeniu na wznowienie pracy systemu" dla LAN/Mouse/Keyboard System W10 PRO (na W7 PRO nie kojarzę, żebym miał ten problem). Cała specyfikacja komputera w podpisie. Niby mogę sobie podświetlenie wyłączyć przyciskiem na klawiaturze, ale wolał bym, by gasła z automatu po wyłączeniu komputera. Dzięki za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Czy przypadkiem nie jest tak, że zamiast wyłączać system tylko go hibernujesz? Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Raczej nie, po każdorazowym włączaniu komputera widzę jeszcze BIOS. W planach zasilania nie majstrowałem, poza tym domyślnie w W10 opcja hibernacji jest wyłączona. Kombinowałem z USB3.0/USB2.0 ale mimo to, gdziekolwiek nie podłączę i tak klawiatura się świeci na wyłączonym kompie. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12592 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 To kwestia ustawienia w biosie. U Gigabyte ta funkcja nazywa się ERP i mysi być włączona. Domyślnie jest wyłączona, co skutkuje włączonym podświetleniem klawiatury. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dogrzebałem się. Winny jest Windows Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Opcje zasilania\ Ustawienia systemowe\Ustawienia zamykania\Włącz szybkie uruchamianie(zalecane). Wystarczy to wyłączyć i ani klawiatura ani myszka nie świecą. Ciekawy jest fakt, że w BIOSie tą opcję mam wyłączoną, ale już mnie nic nie zdziwi ... Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Bo to są dwie różne rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Nigdy z tego nie korzystałem wiec wierzę na słowo. Nie zauważyłem żeby system sie dłużej włączał. Nazwy podobne, sugerują to samo, poza tym nie mialem pojecia o takiej funkcji w Windows. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts