Skocz do zawartości

GTX 970 SSC temp.

Recommended Posts

Witam, wlasnie wczoraj doszedl  do mnie moj gtx 970 ssc acx 2.0 + i teraz chce sie upewnic czy nie jest jakas puknięta, bo moim zdaniem troche wysokie temp ma chyba, ze sie myle chodzi o to ze w idle jak nic nie robie ma gdzies 44-60 stopni, ale to jest dla mnie zrozumialem w miare poniewaz ma polpassywne chlodzenie, ale gdy gram w cs go np. z odbloowanymi fpsami jest po 70-73stopni karta jest podkrecona (tak jak nizej ) w firestrike jest tez cos kolo 75-78 w valley 74, a jezeli chodzi o cewki to troszke piszcza jak odpale benchmarka, ale jak np gram w csa na 350-500fps to nie slychac ich praktycznie zwrotu juz raczej nie bede robil bo mi sie nie chce.Jak odpalam full obroty 100% to mam wrazenie jak by mial zaraz komp odleciec XDDD

-power limit 110%

-core voltage +20 ( jak zmieniam na 87% to max 77-80stopni )

-core clock + 90 (boost podbija do 1505Mhz jak dodam core voltage to nawet do 1520Mhz 

-memory +290 ( moze pojdzie wyzej nie sprawdzalem ) pamieci znowu Elpida mi sie trafily tak jak w poprzednim gtx 970 g1 :cry:. W sumie na moim starym radeonie tez byly elpida i pamieci poszly na 1500Mhz az suwaka nie starczylo w msi afterburner

Edytowane przez TurioN

Obieg powietrza w obudowie dobrze zrobiony ? Jaka obudowa, ile wentylatorów ? W sumie jak nie osiąga 80* to nie ma tragedii , mój gtx960 evga w idle ma nieco ponad 20* , w gta 5 po oc +70 na rdzeniu i + 250 na pamięciach nie osiąga 70* Fakt , że do tych taktów nie ruszałem napięcia, dałem tylko power limit na 115% 

1x wentyl tył obudowy (mocny ) 1x gora 2x front 1x na dole buda gladius m40   no i na procku 2x chlodzenie grandis i grafa 2x, ale osiaga prawie 80 i to mnie martwi , podobno max 91stopni moze byc na gtx 970 

Edytowane przez TurioN

Mówiłem zawsze że chłodzenie EVGA jest słabe, a frima zyskuje tylko przez serwis. Ja przy swojej MSI wentyle na 100% nic prawie nie słychać. A temp MAX 69-70 stopni po OC (225 core/150 memory. Power Limit 116%) przy wykorzystaniu 82% wentylatorów i pod obciążeniem GPU na 99%. W idle mam 31-37 stopni. I praktycznie te same parametry ma zanjomy z GTX 970 Też od MSI, tylko że ma (+155/+100) i Power Limit ma 110%.

Edytowane przez hasati

Dobra jeszcze mam 14dni na zwort pogram sprobuje sie przezwyczaic do tego bo przeciez nie bede oddawal drugi raz karty bo w sumie to sa male szczegoly temp jest bezpieczna w sumie cewki piszcza, ale nie az tak glosno w sluchawkach w ogole nie slysze tego.Bylem przekonany, ze EVGA z tym "poprawionym" chlodzeniem bedzie chlodna , jeszcze jedno pytanko czy jak podkrecam karte do dawac Vcore 87? nic sie nie stanie w przeciagu czasu ? z tego co widzialem temp max 80 w firestike przy tym napieciu

Mam od paru dni Evgę w wersji SC i temperatury w Wiedźminie przy odblokowywanych FPSach to ~72-73 stopnie. Ustawiony własny profil wentylatorów. Przy tej temp działają na 33-37%, są kompletnie niesłyszalne.

W spoczynku mam około 38 stopni, gdy oglądam YT, załadowane są gify itp. Parę stopni mniej przy wyłączonej przeglądarce.

Też posiadam Evge SSC i ostatnio zaczynam się bawić w OC. Wg mnie, karta ma po prostu tak dobrany profil wiatraków, żeby  nie hałasowała za bardzo. Grając (w GTA V) na normalnych podstawowych ustawieniach chłodzenia, miałem temperatury rzędu 78*C. Wiatraki chodziły na jakies 25-30%. Po lekkim OC ustawiłem także własny profil wiatraków i teraz mam temperatury rzędu 60-65*C, przy czym wiatraki w tej temperaturze chodzą mi na jakieś 50-60%. Pisząc tego posta, mając tylko firefoxa odpalonego, mam 30*C przy 16% obrotów.

Dawno nie miałem żadnej uczciwej karty, więc wiele mówić nie mogę, ale uważam, że ta jest stosunkowo głośna, gdy wejdzie na obroty i może przez to ma tak ustawiony profil chłodzenia.

Jest głośna, gdy wejdzie na obroty, ale jak na razie u mnie nie ma potrzeby wchodzić na obroty. Szum zaczyna być słyszalny od jakichś 45%, ale jest przyjemny, od 55% może już zaczynać przeszkadzać. Tyle że średnio widzę możliwość, by karta musiała aż tak rozkręcać wentylatory, chyba, że przy bardzo agresywnym OC.

Ja nieco zmieniłem profil wentylatorów, bo uważam, że do ~72 stopni był zbyt łagodny, a w okolicy 75 stopni zbyt agresywny. Przy czym do 50 stopni wentylatory się nie kręcą. W tym momencie mam 35 stopni na pasywnym.

Na dniach chciałbym złożyć kompa i skołonny byłem do zakupu EVGA  wersji SC, lecz znalazłem info, że lepsze chłodzenie ma SSC, dopłata 50 zł, ale konieczność zakupu w innym sklepie niż esc.pl, gdzie planuję je złożyć, więc musiałbym sam ją instalować..

Do Was, użytkowników, mam pytanie:

Gdzie i w jakich cenach kupowialiście wersję SSC?

Czy warto do niej dopłacać, czy wystarczy zupełnie wersja SC?

Zależy mi na cichej karcie-jakie inne alternatywy jeszcze rozpatrywaliście przy zakupie (do 1600pln)?

Kurczę, to straciłem chyba faworytów do zakupu, chyba ze wgranie najnowszego softu o którym piszą w innych postach pomoże. Hasati- który model MSI polecasz? Szukam czegoś z półpasywnym chłodzeniem do 1600pln...

Nie spotkałem się też z GTX 970 i 980 od MSI w którym piszczą cewki, a to tylko przemawia na korzyść. 

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/

Edytowane przez hasati

Uruchom programowe chłodzenie z ustawieniami np. na tem. 40st i obroty 50% przy wzroście do np 60st 80% wiatraków.

W moim Asusie Strix fabrycznie na luzie temp 35st stres 61-63 st, przy własnych ustawieniach sterowania wiatrakami stres nie przekracza 52st. Oczywiście wszystko zależy od głośności chłodzenia, akurat w moim wypadku jest niesłyszalne.

Chlopie jak ja zrobie na obroty 50% to sie wytrzymac nie da no doslownie a jak na 100% to normalnie kur wa czuje sie jak na lotnisku, bede raczej ta karte oddawal znowu to jest ku rwa kpina kiedys jak kupowalem karty to nic nie musialem oddawac nic mnie nie draznilo a teraz ludzie ktorzy produkuja te ustrojstwa leca w ****a.

Edytowane przez TurioN

mam 960 z tym chłodzeniem i jest cichutka

Chlopie jak ja zrobie na obroty 50% to sie wytrzymac nie da no doslownie a jak na 100% to normalnie kur wa czuje sie jak na lotnisku, bede raczej ta karte oddawal znowu to jest ku rwa kpina kiedys jak kupowalem karty to nic nie musialem oddawac nic mnie nie draznilo a teraz ludzie ktorzy produkuja te ustrojstwa leca w ****a.

To na co Ci taka karta co sąsiada budzi z rana. Rozumiem wysoka wydajność no ale nie kosztem kultury pracy. Oddaj dziadostwo i weź coś cichszego, jest tych kart pełno. A może ta Twoja jest uszkodzona (wentylator ociera albo łożysko wyje).

Witam

od jakiś 20 dni jestemm posiadaczem MSI 970 Gaming (kupiona w esc.pl)i powiem szczerze rewlacja karta przy obciążeniu 100% nigdy nie przekracza 65stopni do tego wentylatory max 45%-50% zero słyszalności (mój profil) żadnych piszczących cewek czy czegoś podobnego :) - rewelka w idle mam na niej poniżej 30 stopni.

zastanawiałem się też nad EVGA ssc ale pomimo 100 złoty na kożyść wybrałem MSI i nie żałuję super wybór polecam.

• Popieram 1

Evga to nie jest chłodzenie do ekstremalnego OC.

Dodales napięcia i podbiosles zegary to karta się mocniej grzeje.

Bez dobrej obudowy i porządku w kablach temperatury będą wysokie.

Heh sam mam zotaca który na zegarach pod 1600mhz grzeje się do 64st. Tylko u mnie nie ma problemu z wentylatorami. Cały czas na min czyli 60%.

Własnie wczoraj odpalilem wieśka, i temp osiagala nawet 80stopni aktualne podkrecenie karty to rdzen +80 ( 1490Mhz~ boost ) pamięci 350Mhz (elpida ) mV +0 ( zmienilem na 0 poniewaz nic to nie dawalo artefakty tak czy inaczej byly na +90 i +100 ).

Wentylacja obudowy ( Gladius M40 Black )

1x Wentyl AAB (120mm góra wyrzucajacy ) 

1x Wentyl AAB ( wyrzucajacy powietrze TYŁ 120mm )

2x Wentyl SilnetiumPC (wciagajce chłodne powietrze FRONT )

1x Wentyl silentiumPC ( wyciagajce powietrze )