miglanc 9 Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witam Obecnie posiadam zasilacz Chieftec CFT-620-A12S ale czuje ze sie znowu psuje...jego wentylator zaczął klekotac....kiedy tak sie stalo w poprzednim < dokladnie taki sam model> po okolo dwoch tygodniach zatrzymał się na dobre. Z uwagi ze to jest jeszcze na gwarancji bede chcial zeby dali mi jakis inny zasilacz o mocy rowniez ok. 620W Wytyczne dot. zasilacza: - zabezpieczenie termiczne! czesto zostawim kompa wlaczonego i jest mi to niezbedne gdyby cos sie smajstrowalo - komplet filtrów - moga byc odlaczane kable lecz nie musza - Czekam an wasze propozcyje aha zasilacze firmy chieftec odpadaja to juz 3 zasilacz tej firmy który mi nawala. Corsair raczej tez z tego co czytalem grzeja sie < wolne obroty wentylatora => a co za tym idzie słaba wentylacja obudowy> Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Corsair raczej tez z tego co czytalem grzeja sie < wolne obroty wentylatora => a co za tym idzie słaba wentylacja obudowy>Zasilacz nie jest od tego, żeby wentylować obudowę. Najlepszy układ to zasilacz montowany na dole, odseparowany od gorącego powietrza z reszty komponentów typu procesor czy karta graficzna, a do wentylacji obudowy wentylator np 120mm z tyłu (dużo wydajniej i lepiej dla zasilacza). A poza tym to Corsair wcale się tak nie grzeje, ale obroty wentylatora istotnie ma dość niskie - żeby było ciszej. Mam Corsaira i problemu z grzaniem się nie ma (mimo niskich obrotów), a tuż pod nim pracuje 125W Quad, czasem po kilkadziesiąt godzin bez przerwy. A w Chieftecu można sobie zmienić wentylator bez konieczności zrywania plomb z tego co wiem. A jak ci się nie chce w to bawić, to weź Corsair HX620W - naprawdę warto. Cichy, stabilny, odpinane kable, wysoka jakość, wysoka sprawność. Wytyczne dot. zasilacza: - zabezpieczenie termiczne! czesto zostawim kompa wlaczonego i jest mi to niezbedne gdyby cos sie smajstrowalo - komplet filtrów Każdy porządny markowy zasilacz to ma. Wspominany Corsair oczywiście też. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Czekam an wasze propozcyje aha zasilacze firmy chieftec odpadaja to juz 3 zasilacz tej firmy który mi nawala.no cos Ty... wolne obroty wentylatora => a co za tym idzie słaba wentylacja obudowy>jest tak jak opisal procek. zasadniczo im lepszy zasilacz tym nizsze obroty wentylatora dzieki wyzszej sprawnosci i lepszym radiatorom w srodku. po prostu kup dobry i doloz jakis wentylator z tylu/u gory obudowy. edit: moglbys napisac jaki masz konfig... ten Twoj szef pseudo 620W ma 500W na liniach 12V. jesli on daje rade to spokojnie mozesz wziasc Corsaira HX520, bq! 550W i mase innych mocniejszych choc niekoniecznie 600+ W Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 viewtopic.php?f=20&t=1944&p=25775#p25775 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts