harypl 0 Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Witam, pozwolę sobie podpiąć się pod temat zamiast zakładać praktycznie identyczny Również poszukuję nowego monitora z przeznaczeniem do gier / oglądania video w ww. zakresie cenowym. Rodzaj gier: ~50/50 FPS & RTS; GTAV, Wargame, Planetside 2, BF3/4, Warthunder, CoH itp. Odległość od monitora: domyślnie 70-80cm; już obecnie posiadam dużą wadę wzroku (-6 ...) więc czasami nachylam się bardziej w jego kierunku Warunki używania: popołudnia i wieczory, monitor na parapecie okna o ekspozycji zachodniej; ok 4-6h dziennego użytkownia Obecny monior: uh.. lapotp HP DV-5 1040ew, cokolwiek ma on zamontowane Z dotychczasowych poszukiwań (tak jak OP) waham się głównie pomiędzy P2414 a H2483HSU; zachęcony recenzjami i opiniami z m.in. tutejszego forum zrezygnowałem z "1ms" czasu reakcji matryc TN na rzecz lepszej czerni i kątów widzenia które byłby przydatne trakcie oglądania seriali/filmów przy jednoczesnym zachowaniu odpowiednio dobrej funkcjonalności w FPS'ach. Obecnie przychylam się bardziej w kierunku HSU, od Dell'a odstrasza mnie nieco -wg wielu opinii- nierówne podświetlenie matrycy i w mniejszym stopniu srebrzenie/złocenie (pracowałem chwilę z monitorami o nierównym podświetleniu co było irytujące, z srebrzeniem nie miałem dotychczas jeszcze większego styku). Dodatkowo wg opinii HSU wydaje się być równie dobry w wszelakich grach co Dell. Stąd też chciałbym zadać, bądź co bądź znów powtórzyć, pytanie: który wybrać? Czy niższy input lag i nieco szybszy czas reakcji Dell'a stanowi już 'granicę płynności' w FPS'ach w porównaniu do TN, za którą idzie już - mniej lub bardziej mocne - zgrzytanie zębami; czy też póki użytkownik odbiega od poziomu "ranga xyz w CS:GO musi być!" to (minimalnie?) wolniejszy HSU dostarcza równie dobrej rozrywki a dodatkowo lepiej sprawdza się w multimediach? W odniesieniu do powyższych postów @drachenfeles chciałbym również coś zrozumieć: DC to moduł który pozwala obniżyć jasność ekranu z 200-250 do bardziej rozsądnych 100-120 przy zachowaniu flicker-free... ale wg. ciebie, podobnie jak różnych wersji dynamicznego kontrastu, powinno się go nie używać i wyłączyć? Cytuj Link to post Share on other sites
xernos2 53 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) W odniesieniu do powyższych postów @drachenfeles chciałbym również coś zrozumieć: DC to moduł który pozwala obniżyć jasność ekranu z 200-250 do bardziej rozsądnych 100-120 przy zachowaniu flicker-free... ale wg. ciebie, podobnie jak różnych wersji dynamicznego kontrastu, powinno się go nie używać i wyłączyć? DC może oznaczać: Dynamic Contrast przetwornice DC ("Flicker Free") Co do wyboru prawdopodobnie żaden model w tym przedziale cenowym nie zagwarantuje ci równomiernego podświetlenia, teraz tłuką w fabryce na masy panele i nie przejmują się "drobiazgami" . Edytowane 24 Stycznia 2016 przez xernos2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Dynamic Contrast tak, to 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Zakupiłem XB2483hsu-b1 za 780zł jakoś. Pierwsze wrażenia są dobre. W tym tygodniu będę miał chwilę wolnego to potestuje dokładnie.Bad pixeli nie ma, czarny wydaje się ładny, kolory nie przesycone. Jasność trzeba zmneijszyć mocno bo normalnie spawarka. Smużenie w testach widać. Jednak na Overdrive = 3 już go nie widzę praktycznie w teście. A przynajmniej jest wtedy akceptowalne. Za pivot jestem szczęśliwy że dopłaciłem, bo fajnei regulacja działa, w każdy możliwy sposób - dobrze dołożone pieniądze. Edytowane 1 Lutego 2016 przez Rexlu Cytuj Link to post Share on other sites
Dreggo 19 Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Zakupiłem XB2483hsu-b1 Koniecznie podziel się swoimi spostrzeżeniami. Jak wygląda kwestia smużenia w grach, etc. Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 No to tak mogę powiedzieć:- Pivot genialny - Czarny kolor, kąty widzenia + kolory dobre - Bardzo równe podświetlenie matrycy - Smużenie, no ciężko to określić: http://www.testufo.com/#test=ghosting- W tym teście bez overdrive smuży ostro. Jednak na maksymalny Overdrive wydaje się że wgl nie smuży (jeszcze nie wychwyciłem skutków ubocznych, ale nie grałem w jakieś ciemne gry) - Co do wspomnianej spawarki mam podświetlenie na 60% na contrast na 70% w dzień, inaczej wypala oczy.W nocy tryb eco można załączyć i jest ok, jeżeli siedzimy w całkowitej ciemności. Jest też od razu tryb do pracy z tekstem, jednak jeszcze nie testowałem. Wykonanie monitora jest dobre + ten hub usb to fajne rozwiązanie.Monitor stoi bardzo solidnie na swej podstawie a regulacja chodzi łagodnie.Z głośników nie korzystałem i nawet nie mam zamiaru. Przy podłączeniu przez dvi nie sprawiał problemów. Kabel był dołączony. Jak będę miał szanse posiedzieć długie godziny oraz pograć coś więcej to opisze więcej moich spostrzeżeń, ale na tą chwilę jest to chyba więcej niż się spodziewałem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
harypl 0 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Dzięki za informacje, nie ma dużo testów tego monitora więc każde nowe info ważne Może uda Ci się nagrać jakiś filmik jeśli będziesz miał okazje pograć na nim w GTAV czy BF4? Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 @Rexlu Smużenie jest większe od tego na screenie? Takie mam obecnie na laptopie, ale przymierzam się do zakupu właśnie iiyamy i chciałbym wiedzieć czy jest większe bo obecne mi w ogóle nie przeszkadza. http://i.imgur.com/rrq5lmn.png Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Powiedz przy jakich ustawieniach mam zrobić to wstawię Ci zdjęcie. Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Bez i z Overdrive. Proszę. Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Chodziło mi o parametry w tescie Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Aaaa. http://i.imgur.com/xInTuwM.png I jak możesz to przy tych które ustawią się automatycznie przy odpaleniu strony. Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) http://s18.postimg.org/7uvoqwoa1/Bez_nazwy_3.jpg Co ciekawe, gołym okiem, różnica jest kolosalna, na zdjeciu subtelna. Proszę, 960 Z Overdrive: http://s10.postimg.org/s3jdwv094/20160206_201428_8_bestshot.jpg 960 bez Overdrive: http://s15.postimg.org/q1lpeuyai/20160206_201551_2_bestshot.jpg Żywym okiem różnica o wiele większa. Nie wiem czy aparat nie ma też czasem na to wpływu. Głównie na żywo widać jak bez overdrive zostaje taka czarna smuga. Zdaje mi się, że z overdrive jest podobnie jak w twoim laptopie teraz i nie powinno ci przeszkadzać. Jeżeli chodzi o jasność 100% monitora, dzisiaj się przekonałem że jest b. użyteczna, jak słońce mocno oświetliło pokój i zachaczało świecąc na matryce to przy 100% jasności można było korzystać bez problemu Edytowane 6 Lutego 2016 przez Rexlu Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Jaka jest różnica między B1, a B2 bo widzę że raz nie ma + przy AMVA, a raz jest. Ma to jakiś wpływ? EDIT// Gdzie za tyle kupiłeś ten monitor? Edytowane 8 Lutego 2016 przez PaganMuffin Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Wychodzi na to że różnią się one delikatnie matrycą. B1 ma amva+ a B2 amva. Nawet nie wiedziałem że są w 2 wersjach. Dodatkowo B2 to nie są pełne 24 cale, tylko 23,8. Ceny te same... Ja mam B1 (tam wynika z faktury) - kupiłem w pixonetCo jeszcze mogę powiedzieć o monitorze, dioda jest bardzo subtelna, widoczna jednak w niczyym kompletnie nie przeszkadza, i nawet monitora nie trzeba wyłączać na noc, bo nie będzie przeszkadzać. Widać wręcz że ktoś pomyslał nad nią. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 masło maślane AMVA+ to nazwa handlowa dla panelu AMVA stosowana przez iiyamę Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja tylko napisałem to co pisze na stronie iyamy. Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Na profilu Iiyama polska na facebooku można przeczytać, że B2 ma AMVA led backlit i że oferują one [AMVA+ i AMVA Led backlit] praktycznie identyczne parametry. źródło: https://web.facebook.com/iiyamapolska/posts/1106675106032321Czyli raczej nie ma wielkiej różnicy. Wybiorę chyba sprawdzoną już B1 z komputronik rezygnując ze zniżki edukacyjnej w pixonet gdzie wersja która się dostaje to chyba loteria oferują B2, a @Rexlu trafiła się B1. W dodatku komputronik jest bardziej sprawdzonym sklepem. Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Edit: Wszędzie piszę 24" i wszystko wskazuje na B1. W ostatnim miejscu na pudełku znalazłem małą doczepioną kartkę oraz dopisek B2 23.8" Tak patrzę na strone pixonetu i bez pivota sprzedają B1 z pivotem B2. A ja na fakturze: Monitor Iiyama ProLite XB2483HSU-B1 No nic Może warto wziąc ten B2 w końcu to 10% upustu a to tylko 0.2" Edytowane 9 Lutego 2016 przez Rexlu Cytuj Link to post Share on other sites
harypl 0 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) Odgrzeję odrobinę temat, zresztą wciąż chyba nie ma dokładniejszych recenzji Ilyamy a tutaj zebrano większość dostępnych opinii Czy istnieje może 22-23" wersja (klon) HSU? Charakteryzująca się podobnymi parametrami a jednak mniejsza? Lub jakiś inny model w tych granicach cenowych a dzięki mniejszej matrycy charakteryzujący się być może lepszym wykonaniem/parametrami? Czy XB2380HS to to o czym myślę? Edytowane 22 Lutego 2016 przez harypl Cytuj Link to post Share on other sites
progr3ssive 0 Napisano 24 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Jeśli się okaże że B2 jest na tej samej matrycy co B1 i specyfikacja nie kłamie to właśnie zrobili to czego mi brakowało na rynku. A konkretniej sensowny monitor AMVA z sensownymi ramkami(1,2cm vs 1,6cm) a to że sama powierzchnia ekranu będzie mniejsza o kilka mm(5 w szerokości i 3 w wysokości) raczej ciężko będzie nawet zauważyć. Także jeśli ktoś ma zamiar kupić więcej niż jeden to niech się lepiej dobrze zastanowi zanim kupi B1. [Edit] Wizualne porównanie : http://i.imgur.com/63YgIgy.jpg Edytowane 24 Lutego 2016 przez progr3ssive Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Czyli okazuje się że trafiłem na cieńsze ramki? Jak to czasem przypadek sprawia fajne figle. Edytowane 24 Lutego 2016 przez Rexlu Cytuj Link to post Share on other sites
jackq 0 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Wziąłem też go dziś z pixonetu, zobaczymy co to będzie za cudo. Potestuję jak się nie spisze to zwrot. Dopiszę bo dziś zrezygnowałem z zamówienia w pixonet (zbyt długi termin realizacji), podjechałem do sklepu i kupiłem iiyame od ręki w wersji B1 za taką samą kasę jak w pix. Póki co jestem pozytywnie zaskoczony, testowałem na nowym tomb raiderze oraz titanfall, ja żadnego smużenia nie zauważyłem, overdrive na 2, gry na full detalach i śmigają jak należy. Polecam Poużywam kilka mies i sprzęt pójdzie do córki a ja mam w planach jakiś eizo na IPS, chcę porównać bo mnie cały czas kuszą te matryce... Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 26 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Pytanie do osób które mają wersje B2. Monitor ma matrycę błyszczącą czy matową, bo na x-kom przy B1 [niedostępna] jest napisane że matowa, ale przy B2 nie ma napisane nic o typie matrycy. EDIT// W zestawie z monitorem był kabel VGA? [b1 i B2] Edytowane 26 Lutego 2016 przez PaganMuffin Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 U mnie w B2 był dvi, mini jack, kabel zasilajacy. Matryca matowa albo satynowa, ale raczej matowa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts