Skocz do zawartości

Otwarcie kawiarni

Recommended Posts

Witam,z gory przepraszam za ewentualne literowki I brak polskich polskich znakow (awaria kompa pisze z komorki). Moim pomyslem jest otwarcie kawiarnio-lodziarni w duzym miescie wojewodzkim I chcialbym zapytac czy moje zalozenia w biznesplanie Sa realne. Wg mnie najwazniejsza jest dobra lokalizacja,dlatego szukam lokalu w scislym Centrum gdzie ruch pieszych jest najwiekszy. I tutaj pytanie - wynajem wraz z mediami to okolo 10 tys mc, do tego dochodzi koszt pracownika - jednego na poczatek plus ja I inne koszty stale, to daje okolo 15 tys mc, czy mozliwe jest wygenerowanie zysku przy tam wysokich kosztach? Moim glownym pomyslem na wyroznienie sie sposrod innych kawiarni jest kilka: dluzsze godziny otwarcia lokalu (7-24albo do ostatniego klienta), ustalenie nieco nizszych cen niz konkurencja, kawy premium w rozsadnych cenach. Czy patrzac ogolnie Sa to dobre zalozenia? Wiecej szczegolow napisze pozniej gdyz pozno

juz:) 

• 3 tygodnie później...

Takie miejsca są coraz bardziej popularne i jeśli masz na oku dobry punkt na otwarcie takiego lokalu to próbuj. Jeśli nie zaryzykujesz to nie masz szansy na odniesienie sukcesu.Moja rada. Nie oszczędzaj na klientach Jeśli decydujesz sie na serwowanie kawy to niech będzie to smaczna, aromatyczna kawa. Powinieneś zainwestować w porządny, dobrej jakości ekspres. Tu zorientujesz się jakie są ceny takich ekspresów oraz wyposażenia ( zrób sobie kalkulację).