Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam kilka pytan odnowsnie mojego zestawu komputerowego a jest on taki:

Pentium dual core E5200@2.5ghz krecony na 3ghz

Geforce 9600 GSO 512mb 256bit DDR3 z passywnym chlodzeniem rowniez krecona

Pamieci 2x 2024mb 800mhz CL 5

Plyta glowna gigabyte P31-ES3G

dysk samsung 500gb

1. Czy wynik 6700 w 3dmarku 06 to nie za maly wynik?

2. Czy max 20 klatek w GTA IV to nie za maly wynik ustawienia sa maksymalnie niskie a rozdzielczosc 1024/768 choc po zminimalizowaniu gry i zrobieniu ponownie full screnna gra przez okolo 15 sekund ma 40 i wiecej klatek

3. Czy poprzez wysokie temperatury karty obraz moze szarpac?

Z gory dziekuje za odpowiedzi:]

Jeśli chodzi o 3d marka to dużym ograniczeniem jest twoja karta (gorsza wersja 9600 GSO z tylko 48 shaderami :| ). Co do GTA...używasz frapsa czy wbudowanego benchmarka? Jeśli mierzyłeś fpsy podczas normalnej gry to raczej jest to dobry wynik jak na ten sprzęt, biorąc pod uwagę, że 2 rdzenie (tylko 3GHz w tym wypadku) w tej grze słabo się spisują i dopiero 3- i 4-rdzeniowe procesory dają radę :shock:

Trochę kiepsko, ja na bardzo porównywalnym sprzęcie, tylko że niekręconym E5200 i niekręconym HD4670 (też pasywnym) miałem ponad 7500. Po podkręceniu wszystkiego prawie 9000. Coś jest nie tak.

no wlasnie tez jestem tego zdania i niewiem zabardzo co jest grane i dlaczego tak jest sterowniki 182.06 pod gta zainstalowane ii taknic to nie daje do tego znow pojawily sie skoki klatek a wyglada to mniej wiecej tak ze w patrzac caly czas w jedno mijsce mam 60 klatek a dluzszej badz krotszej chwili mam 20 klatek przez okolo 20 sekund i znowu wraca do 60 klatek i za holere niewiem dlaczego wogole sie tak dzieje ;):D

Niekoniecznie coś jest nie tak, ta karta to gorsza wersja 9600GSO - super kastrat z tylko 48 shaderami, sporo wolniejszy od HD4670. Więc wg mnie wynik nie jest jakiś szczególnie niski, po prostu po tej karcie się nie można za dużo spodziewać. Jakby to była 9600GSO z 96SP (384 MB / 768 MB), to zupełnie co innego, ta karta ma 2 razy więcej TMU i SP, i jest o połowę szybsza.

zawsze tak jest nigdu nie masz stałej liczby klatek neo

chyba ze masz max 60 i włączoną synchorniozacje ;]

a do tego masz obciętą wersje i tandetny procesor myśłałes że bedziesz miał wyniki lepsze niż milion punktów ? w 2006

Głupi troll.

Ok olac wynik ale dlaczego sa tak duze skoki klatek raz sa raz ich niema

Bo twój procesor jest za słaby do GTA IV. Gra wymaga mocno wykręconego Core2 Duo z serii E8000 (w granice 4 GHz), a najlepiej jakiegoś Quada. A różne lokacje i akcje w grze mają różne wymagania odnośnie procesora. Np przy strzelaninie jak jest dużo osób naraz procesor ma więcej roboty z liczeniem fizyki niż jak idziesz i np patrzysz w niebo ;)

Dokładnie, jak gra bardziej męczy sprzęt to w wyniku otrzymujesz mniej klatek - proste. Gorzej jakby klatki skakały stojąc w miejscu w statecznej scenerii.

A wynik rzeczywiście może mieć sens, bo to nie ten GSO, o którym myślałem. Jak zwykle nVidia poleciała sobie w kulki z nazwami ;) Tamten lepszy 9600GSO to po prostu 8800GS, a ten nowy 9600GSO to cholera wie co to :D Krzyż na drogę z takim postępowaniem...

Wlasnie o to mi chodzi ze klatki baaardzo skacza nawet w statecznej sceneri patrzac w teksture ;) zreszta dzieje sie to we wszystkich grach nawet w Lineage 2 ktora nie jest az tak wymagajaca gra patrzac w tekstore mam 150 klatek a za chwile 60 klatek i spowrotem i tak wkolko niewiem dlaczego ;):D zmienilem zasilacz i rowniez nic nie pomoglo ehh juz brak mi sil i pomyslow dlaczego tak sie dzieje :| :|

Odkręć sprzęt (ustaw fabryczne wartości) i powiedz, czy problem nadal jest, czy też liczba klatek jest może mniejsza, ale na bardziej stałym poziomie.

Tylko nie pisz, że nie ma sensu, bo temperatury są OK i nic się nie wywala, bo efekty zbyt wysokiego taktowania potrafią być naprawdę bardzo różne.

Mam Vistę, chociaż z SP1. System nie jest zaśmiecony w ogóle :D Często defragmentuję, oczyszczam dysk i skanuję antywirusem ;) Gry chodzą nieźle, chociaż taki Crysis przy high na 1280x1024 już się dusi, a chyba nie powinien... Sterowniki 09.4. Procesora nie mogę już bardziej kręcić bo jest niestabilny ;) Ale to wina płyty głównej - FSB jest na poziomie 1636 :mrgreen:

ok rozwiazalem problem okazalo sie ze strasznie sie procek grzeje (80 stopni) pierwszy raz zakladalem radiator intela i niezrobilem tego zbyt dobrze i chyba zabardzo nie stykal sie z procesorem po docisnieciu go wszystko jest ok i temperatura i klatki a i problem z wynikiem zniknol bo mam bez kreconej karty 9400 punktow.

Bo to, że kastrat nie znaczy, że badziewie. Po prostu mniej, za mniej kasy. Tego 8800GS czy jak go tam zwał nie liczę, bo go nie robią, a jak był nowy to też swoje kosztował, znacznie więcej od tego "kastrata". Poza tym, mówił, że podkręcony ;) Stąd te dodatkowe punkty :D

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...