emildrogba 0 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Witam, Za tydzień lub dwa planuje kupno komputera, wszystkie części będą nowe, z gwarancją . Komputer również chce złożyć sam, dlatego cały zestaw prawdopodobnie zamówię w różnych sklepach, w najkorzystniejszych ofertach cenowych. Treść: Zastosowanie komputera: Gry Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 1000 zł Kiedy zamierzam kupić komputer? za tydzień lub dwa Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Tak Specjalne wymagania: moc i wydajność, wygląd i kultura pracy Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: FHD ale z przyszłościowym upgrade'm do UHD Których części potrzebujesz?: Cały zestaw - komputer Czy posiadasz jakieś części ze poprzedniego komputera? Nagrywarka, ale nie ważne jaka, posłuży tylko do zainstalowania Windowsa i sterowników, później prawdopodobnie nigdy ,albo bardzo rzadko będę ją używał Mój zestaw: Procesor: Procesor Intel Core i7-6700K Skylake, socket 1151, 64bit, 4.2GHz, 95W, cache 8MB, BOX Chłodzenie procesora: Chłodzenie CPU Be Quiet! Dark Rock PRO 3 Płyta główna: Płyta główna MSI X99A SLI Plus, Intel X99, Socket 2011-V3 Pamięć RAM: Pamięć G.Skill Ripjaws 4 DDR4, 16GB (8GBx2), 3000MHz, CL15 Karta graficzna: Karta graficzna Zotac GeForce GTX 980 Ti AMP Extreme, 6GB DDR5 (384 Bit), HDMI, DVI, 3xDP Dysk HDD: Western Digital WD Red Pro, 3.5'', 2TB, SATA/600, 64MB cache Dysk SSD: Dysk SSD Samsung 850 PRO 256GB SATA3 Zasilacz: Zasilacz Be Quiet! Dark Power Pro P11 modular Netzteil 1200 Watt Obudowa: Lenovo Y900 w wersji Razer (będzie pasować do myszki, słuchawek i klawiatury) Dlaczego taki duży zasilacz? Za pół roku mam zamiar dokupić drugą 980 Ti, taką samą jak w zestawie i ram, też taki sam jak w zestawie. Najbardziej chodzi mi o wydajność, chce żeby działało na nim wszystko, w full detalach przez następne 4-5 lat. Pozdrawiam i dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
jutjub 1565 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Wybrałeś procesor na podstawce 1151, a płytę główną 2011-v3, trzeba to zmienić. Za pół roku mam zamiar dokupić drugą 980 Ti, taką samą jak w zestawie i ram, też taki sam jak w zestawie. Wtedy będą Pascale... Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Taka mała uwaga co do Twoich rozważań.Przy obecnym tempie rozwoju technologii komputerowej,nie planuj sprzętu na 4-5 lat. Jeśli wytrzyma w "czubie" 2 lata,to i tak będzie niebywały sukces.Weź pod uwagę to co napisał Jutjub.... Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Popieram kolegę jutjub. Z takim budżetem czekaj na pascale. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 SSD pod SATA w takim budżecie ? Ble ... Cytuj Link to post Share on other sites
xNice 5 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Myślę że sli z gtx 980Ti spokojnie wytrzyma 4 lata. Co to za glupkowate gadanie. Gtx 690 czyli gtx680 w sli albo Radeon 7990 czyli podwójny 7979 dalej spokojnie ciągnie wszystko na full w full HD. A ile lat minęło od premiery ? Będzie jakoś 4 lata za chwile. Robicie jakieś bóstwo z tych pascali. A każdy dobrze wie ze Bóg wie jakiego skoku wydajności nie będzie... Problemem może być spopularyzowanie 4k. Ale zanim to się stanie to nie tak prędko. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
emildrogba 0 Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 No własnie zamierzam grać w 4k. Czy cena tych Pascali nie przekroczy przypadkiem 3,5 tysiąca/7 tysięcy jeśli liczyć już twa gtx 980 ti? Wahałem się też na jakimś Titanem X ale to chyba nie jest zbyt opłacalne... Cytuj Link to post Share on other sites
crossek 38 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Myślę że sli z gtx 980Ti spokojnie wytrzyma 4 lata. Co to za glupkowate gadanie. Gtx 690 czyli gtx680 w sli albo Radeon 7990 czyli podwójny 7979 dalej spokojnie ciągnie wszystko na full w full HD. A ile lat minęło od premiery ? Będzie jakoś 4 lata za chwile. Robicie jakieś bóstwo z tych pascali. A każdy dobrze wie ze Bóg wie jakiego skoku wydajności nie będzie... Problemem może być spopularyzowanie 4k. Ale zanim to się stanie to nie tak prędko. Tylko że sli nie działa w każdej grze i w większości gier powoduje więcej problemów niż pożytku Cytuj Link to post Share on other sites
xNice 5 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Posiadałem 2 lata 7990. Nigdy nie czekałem dłużej niż 2 dni na stery... Problem z sli czy crossfire to wyolbrzymiony problem cebulakow na forach. I ten 4 letni radeon wciąż potrafi być rownie wydajny jak wasze wyidealizowane gtx970 czy gtx980 Edytowane 9 Stycznia 2016 przez xNice 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lindenowski 0 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ja też chciałem złożyć zestaw w takim przedziale cenowym w tym miesiącu ale się wstrzymałem z zakupem dopóki Nvidia nie wyda Pascali. Na pewno będą to droższe karty od niereferentów GTX 980Ti ale myślę, że warto się wstrzymać i zobaczyć jak wypadną w testach. A jeśli nie chcesz czekać to zmień tego Skylake'a na i7-5820k, karta graficzna to jak już uważasz. Możesz sobie tutaj sprawdzić jak wypada na tle innych GTX 980TI. - http://pclab.pl/art66625.html. Nie idziesz w chłodzenie wodne? Cytuj Link to post Share on other sites
emildrogba 0 Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ja też chciałem złożyć zestaw w takim przedziale cenowym w tym miesiącu ale się wstrzymałem z zakupem dopóki Nvidia nie wyda Pascali. Na pewno będą to droższe karty od niereferentów GTX 980Ti ale myślę, że warto się wstrzymać i zobaczyć jak wypadną w testach. A jeśli nie chcesz czekać to zmień tego Skylake'a na i7-5820k, karta graficzna to jak już uważasz. Możesz sobie tutaj sprawdzić jak wypada na tle innych GTX 980TI. - http://pclab.pl/art66625.html. Nie idziesz w chłodzenie wodne? Właśnie sugerowałem się tym testem i ten Zotac wypadł najlepiej nie umiałbym się zabrać za chłodzenie wodne... I jeśli chodzi o Pascale to też wolałbym poczekać jednak na modele niereferencyjne Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 I jeśli chodzi o Pascale to też wolałbym poczekać jednak na modele niereferencyjne więc czekaj, zwłaszcza myśląc o uhd. dzisiejsze karty sa za słabe dla tej rozdziałki, zostaje sli które jednak może sprawiać problemy. Nadzieja że pascale zmienią tą kwestię 1 Cytuj Link to post Share on other sites
emildrogba 0 Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 A jeśli chodzi o procesor to nie lepiej dołożyć do tego jakiś z serii i7x? Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 o każdej dzisiejszej gry wystarcza na ultra wykręcony i5 6600k, i7 6700k ma nad nim drobna przewagę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts