Skocz do zawartości

zasilacz pod SLI GTX980 TI, cpu i7 6700k

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o poradę, czy zasilacz 650 Fractal GOLD 80 da rade ?

Ewentualnie jaki optymalny pod konfiguracje SLI 980TI.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.

ok, 650 to gubo za malo jak zdazylem sie zorientowac, karty ciagna po 375... wiec malo te moje 650... 

jednak zapytam o optymale rozwiazanie.

Dzięki !

Edytowane przez vonorlik

Jeśli chcesz pod sli 980 to ten fractal tych kart nie uciągnie. Sugerował bym zainwestować w zasilacz o ok. 1000w. Te 2 karty zeżrą ci pod obciążeniem jakieś 640w plus procek ok.100w to już masz 740 wat dodać do tego te resztę podzespołów komputera to jakieś ok. 800w. Lepiej mieć mały zapas w mocy zasilaczu niż niedobór.

Edytowane przez undaj

Jeśli chcesz pod sli 980 to ten fractal tych kart nie uciągnie. Sugerował bym zainwestować w zasilacz o ok. 1000w. Te 2 karty zeżrą ci pod obciążeniem jakieś 640w plus procek ok.100w to już masz 740 wat dodać do tego te resztę podzespołów komputera to jakieś ok. 800w. Lepiej mieć mały zapas w mocy zasilaczu niż niedobór.

kolego nie pisz bzdur :) Cała platforma pobierze max 650W z prockiem. Dokłądając zapas myślę ze 850W będzie wystarczające

Karty (w zależności od modelu) pobiorą 550-600W i to bez dodatkowego OC (poza tym fabrycznym). Nie wiem ile pobierze procesor, ale szacuję, że ok. 120W (powinien się zmieścić w tym przedziale). Mamy więc ok. 700W i to bez całej reszty. Cały zestaw, po OC (kart i CPU) może więc pożreć 750-800W. Szacunki mogą być minimalnie zawyżone, ale po to, by nie kupić zbyt słabego zasilacza. Wniosek? Dobry zasilacz 850W powinien wystarczyć, ale czasami będzie na granicy. Jeżeli uwzględnimy, że zasilacz najlepiej pracuje w zakresie 50-60% swojej mocy, to optymalny będzie posiadał ok. 1200W (przez większość czasu zestaw będzie w widełkach).

• Popieram 1

Ja na Cooler Masterze 850W bronze miałem 3770k@4,5 i wykręcone 2x R9 290. Ani razu nie miałem żadnego problemu. Chyba, że kolega ma zamiar bawić się w jakieś ekstremalne OC, to wtedy trzeba pomyśleć o mocniejszej jednostce. Raz dla zabawy przyładowałem po 1,4V dla moich radeonów i rzeczywiście cały zestaw pociągnął prawie 1000W z gniazdka przy furmarku. Przy 1,3V i taktowaniu 1100MHz, to cały zestaw łykał w okolicy 750W.