Sunek 0 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, od jakiegoś czasu planuję zakupić zestaw komputerowy do kwoty 22 tysięcy złotych. W tym zestawie mają się znaleźć takie rzeczy jak: Procesor Karta graficzna Płyta główna Zasilacz Pamięć Ram Dyski Napęd optyczny Obudowa Chłodzenie na procesor Dodatki typu: Kable sata, wentylatory, pasta termo przewodząca... Uroczę was jeszcze moim krótkim komentarzem na temat rzeczy wymienionych wyżej: Procesor- W tym przypadku sugerowałbym procesor firmy Intel typu: Intel Core i7 Płyta główna- Tutaj płyta ma mieć przynajmniej cztery wejścia na wentylatory obudowy i dwa na wentylatory procesora(jeżeli wymieniamy chłodzenie powietrzne). Karta graficzna- Jeżeli chodzi o mój gust wolę karty graficzne z chipsetem nVidia, karta graficzna ma być na PCI-Express x16. Pamięć ram- Często zajmuję się obróbką dźwięku(tak zwana obróbka audio) i tam przydaje się duża ilość pamięci ram, polecałbym kości o typie DDR4. Dyski- W tym wypadku najlepszym rozwiązaniem oczywiście z mojego punktu widzenia zastosowanie dysków: Jednego na system typu SSD Drugiego na pliki typu SSD/HDD Chłodzenie na procesor- Preferowałbym chłodzenie powietrzne od firmy Be Quiet, dlatego, iż jak pomyślę sobie o czyszczeniu i odpowietrzaniu chłodzenia wodnego to... Obudowa- Główne cechy które cenie sobie w obudowie: Miejsce na zasilacz na dole obudowy Ilość miejsca na wentylatory Wielkość Miejsce na podzespoły Wolę obudowy bez okna ale to moje ''widzi mi się'' Wentylatory(ale często wszystkie wymieniam, jeżeli są za głośne) Napęd optyczny- Preferowałbym tutaj napędy typu bluray. Zasilacz- Tutaj mam najmniej do powiedzenia, zawsze miałem problemy z wyborem zasilacza. Czyli w skrócie: Kwota: 22 tysiące złotych Zastosowanie: Obróbka filmów, zdjęć, audio, czasami gry, programowanie(Java). Planuję podzespoły kupić w Polsce. Sprzęt zamierzam podkręcić minimalnie. Maksymalna głośność to 40dcb. Mam napęd optyczny ze starego komputera(innych części nie mam). Roździelczość 2560x1440 Liczę na odpowiedź ~Sunek Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Sunek Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Jakich programów używasz ? Obróbka FullHD czy tez 4K ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sunek 0 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Jeżeli chodzi Ci o programy które używam ''tak na codzień'' to już daje: Sony Vegas 13/Adobe Premiere PRO Adobe Audition Google Chrome Action Gry: Wiedźmin 3, Far Cry 4, The Forest... Adobe Photoscape Obróbka to w FullHD. [Czasami także w 4K ale rzadko] Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Sunek Cytuj Link to post Share on other sites
piotr7543 101 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 No to tutaj warto iść w socket 2011-3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sunek 0 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Właśnie wiem, zastanawiałem się czy procesor: i7 5960X z odblokowanym mnożnikiem byłby tutaj dobrym rozwiązaniem. Jeżeli proponowane podzespoły będą kosztować 22,3 lub 22,6tysiąca złotych to od razu mówię, że nic się nie stanie. Te trzysta lub osiemset złotych dołożę, ale myślę, iż te 22 tysiące wystarczą ... Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Sunek Cytuj Link to post Share on other sites
piotr7543 101 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Gdy głównym zastosowaniem owego PC jest obróbka wideo to warto mieć ten zapas mocy, przy takim budżecie i7--5960X będzie dobrym wyborem ale jest też możliwość kupna np. i7-5820K i poczekania na Broadwell-E, gdzie najmocniejszy model będzie posiadał 10 rdzeni fizycznych i 20 wątków Cytuj Link to post Share on other sites
Sunek 0 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 A wiesz może kiedy wyjdzie ten procesor? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 http://forum.benchmark.pl/topic/200950-komputer-do-obr%C3%B3bki-video-bud%C5%BCet-oko%C5%82o-15000z%C5%82/ Cytuj Link to post Share on other sites
Sunek 0 Napisano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Procesor: I7-5960X Płyta główna: Asus x99 Deluxe Kości ram: G.Skil 64GB, 2800MHz, CL15. Chłodzenie procesora: Be Quiet Dark Rock Karta graficzna: Zotac Geforce GTX Titan X + Zotac Geforce GTX Titan X Dyski: Dysk SSD Crucial MX200 250GB + Dysk SSD Samsung 850 PRO 2TB[Kupiony-mam na nim pliki] Zasilacz: Zasilacz Be Quiet POWER ZONE 850W Napęd optyczny: Pioneer Blu-Ray Obudowa: Cooler Master Cosmos SE Wentylatory: 3x Be Quiet SilentWings 2 PWM 120mm + 3x Be Quiet SilentWings 2 PWM 140mm Mostek sli: Evga bridge Pasta na procesor: Zalman pasta termoprzewodzaca Czy to twoim zdaniem jest dobry zestaw? Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Sunek Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ale po co Ci tutaj dwa TitanX ? Chcesz się brać za obróbkę video z dwoma SSD ? Cytuj Link to post Share on other sites
Sunek 0 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Właśnie nie wiem po co są te titany tutaj. A może powiesz jakie dyski wybrać? Cytuj Link to post Share on other sites
paw565 30 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Titanów się nie opłaca, jak już to GTX 980TI. Cytuj Link to post Share on other sites
Sunek 0 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) A jakiego producenta? Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Sunek Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Wszystko zależy od ceny. Śmiało można brać EVGA / Gigabyte G1 Wszystko ładnie opisał stelek w linku który Ci dałem. Jak chcesz to można tam jeszcze poszaleć z SSD pod odczyt /zapis Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts