Skocz do zawartości

Ruchy myszki i wysokie obciążenie cpu

Recommended Posts

Witam, mój problem polega na tym, że podczas ruchów myszką, czy to na pulpicie, czy jakimś programie, zużycie procesora wzrasta do ~25%. Nie jest to na pewno normalne, gdyż sprawdzałem na innym komputerze i nie występowały podobne skoki użycia procesora. Podpinałem różne myszki i przy każdej jest to samo, nie ważne czy ustawiona jest na 500hz czy 1000hz. Włączałem linuxa na tym samym komputerze i problem także występował, więc to raczej nie wina systemu. System był skanowany, żadnych wirusów nie ma. Czytałem masę tematów o podobnym problemie, lecz nic nie pomagało.
Posiadam płytę asrock b85m-dgs, intel core i5 4460, Windows 7 x64 home premium.
Będę wdzięczny za podpowiedź, w czym leży problem. Pozdrawiam.

Odświeżam.

To teraz tak:

1 Włącz komputer

2 Włacz swoje programy których używasz zwykle.

3 Włącz menedżer zadań

Nie ruszaj myszką i sprawdź ile wtedy podskakuj użycie procesora.

Podejrzewam najbardziej syf w komputerze może wirus czy cuś , albo po prostu któryś program co jakiś czas delikatnie używa procesora np strzelę usługa lokalizacyjna ( to tylko przykład).

Mój procesor gdy mam zminimalizowaną grę i włączone wszystkie programy nie zależnie czy ruszam myszką czy nie skacze mniej więcej 5%- 15% ale niekiedy sam z siebie na sekundę czy dwie wskoczy na 30 czy nawet 40 i z powrotem spada na 5-10%.

To nie system, na linuxie było to samo. System czysty jak łza, skanowany kilka razy, we wrześniu był formatowany. Przy włączonych programach, np. oglądam stream na twitchu, skype i steam użycie wzrasta od 15-20%. Zrobiłem downgrade biosu, dalej to samo.