vezovi 0 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Witam, mój problem polega na tym, że podczas ruchów myszką, czy to na pulpicie, czy jakimś programie, zużycie procesora wzrasta do ~25%. Nie jest to na pewno normalne, gdyż sprawdzałem na innym komputerze i nie występowały podobne skoki użycia procesora. Podpinałem różne myszki i przy każdej jest to samo, nie ważne czy ustawiona jest na 500hz czy 1000hz. Włączałem linuxa na tym samym komputerze i problem także występował, więc to raczej nie wina systemu. System był skanowany, żadnych wirusów nie ma. Czytałem masę tematów o podobnym problemie, lecz nic nie pomagało.Posiadam płytę asrock b85m-dgs, intel core i5 4460, Windows 7 x64 home premium.Będę wdzięczny za podpowiedź, w czym leży problem. Pozdrawiam. Odświeżam. Cytuj Link to post Share on other sites
Kratos 174 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Też tak mam i nie wiem czy to normalne. Co prawda nie do 25% ale potrafi skoczyć do 10-15%. Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to prosił bym o jakieś info. Cytuj Link to post Share on other sites
paw565 30 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Też tak mam. Ale jak przełacze z 1000hz na 125hz to jest normalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
sylwek6211 3 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Mam taki sam procek i przy włączonym Vegasie i przeglądarce ruchy myszką na pulpicie nie podnoszą zużycia w ogóle Cytuj Link to post Share on other sites
vezovi 0 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 U kolegi na płycie asrocka, procku i5 2500k i tej samej myszy (cm storm alco) problem nie występuje. Obstawiam, że winny jest bios albo płyta główna. Wie ktoś czy bezpieczny jest downgrade biosu do starzej wersji? Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Zacznijmy może od tego, czym sprawdzasz użycie procka? U mnie zależnie jakim programem sprawdzam użycie wzrasta z 10 do 25 lub z 5 do 11% Patrzysz na użycie całościowe czy danego rdzenia ? Cytuj Link to post Share on other sites
vezovi 0 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Menedżerem zadań (tu potrafi w spoczynku skoczyć z 0 do 25%), ale w processie explorer było to samo. Patrzę na całościowe. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez vezovi Cytuj Link to post Share on other sites
Puciek15 38 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 To teraz tak: 1 Włącz komputer 2 Włacz swoje programy których używasz zwykle. 3 Włącz menedżer zadań Nie ruszaj myszką i sprawdź ile wtedy podskakuj użycie procesora. Podejrzewam najbardziej syf w komputerze może wirus czy cuś , albo po prostu któryś program co jakiś czas delikatnie używa procesora np strzelę usługa lokalizacyjna ( to tylko przykład). Mój procesor gdy mam zminimalizowaną grę i włączone wszystkie programy nie zależnie czy ruszam myszką czy nie skacze mniej więcej 5%- 15% ale niekiedy sam z siebie na sekundę czy dwie wskoczy na 30 czy nawet 40 i z powrotem spada na 5-10%. Cytuj Link to post Share on other sites
vezovi 0 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 To nie system, na linuxie było to samo. System czysty jak łza, skanowany kilka razy, we wrześniu był formatowany. Przy włączonych programach, np. oglądam stream na twitchu, skype i steam użycie wzrasta od 15-20%. Zrobiłem downgrade biosu, dalej to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Pokaż ustawienia bios związane z usb. Cytuj Link to post Share on other sites
vezovi 0 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) http://oi67.tinypic.com/s4be2o.jpg Wygląda tak, z tym, że u mnie jeszcze jest usb Compatibility Patch na disabled. Zauważyłem, że problemu nie ma świeżo po podłączeniu myszki do komputera. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez vezovi Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Zmień smartauto na auto, sprawdź czy coś się zmieni. Edit: Spróbuj włączyć pierw to compatibility patch na enabled. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
vezovi 0 Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Żadnych zmian. Odświeżam. Cytuj Link to post Share on other sites
ADR15 255 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dziwna sprawa, sprawdziłem i też tak mam skacze mi nawet do 30%. To normalne? Mam z77pro3 i Rival'a Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Może to jest powód http://forum.benchmark.pl/topic/200773-steelseries-rival-problem-z-firmware-koniecznie-zajrzyj-je%C5%9Bli-jeste%C5%9B-u%C5%BCytkownikiem/ Cytuj Link to post Share on other sites
ADR15 255 Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Up już mam to zrobione na 1.4. Cytuj Link to post Share on other sites
Puciek15 38 Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ja tez mam z77 pro3 ale myszke a4tech i problem nie wystepuje. Czasem podnosi sie przy machaniu myszka o 2-3% ale watpie ze to od myszki a raczej jego normalna praca. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts