Skocz do zawartości

Proszę o ocenę zestawu (i3-6100, GTX 950, MSI B150M PRO-VD)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Kyuzo,

Recommended Posts

Cześć!

Chciałbym was serdecznie poprosić o ocenę zestawu który wczoraj spróbowałem złożyć. Założenia:

- budżet ~2500 zł + monitor 27",

- możliwość grania w Street Fighter V w stabilnych 60fps i w nowe/przyszłe gry na średnich/niskich detalach,

- oryginalna, nieklasyczna lub mała obudowa.

Zestaw:

Płyta główna MSI B150M PRO-VD, B150, DDR4, SATA3, USB 3.1, mATX (B150M PRO-VD)

Karta graficzna Asus GeForce GTX 950 STRIX, 2GB GDDR5, 128 BIT, 2XDVI, HDMI, DP, Box (STRIX-GTX950-DC2OC-2GD5-GAMING)

Procesor Intel Core i3 6100, 3.7GHz, LGA1151, tray (CM8066201927202)

Zasilacz Antec VP 500 - 500W

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

Pamięć Crucial Ballistix Sport 8GB DDR4 2400 (BLS8G4D240FSA)

Obudowa SilentiumPC Alea M50 Pure Black (SPC105)

Monitor LG 27MP37VQ-B

Bardzo proszę o opinie na temat komponentów zestawu i jego złożenia jako całości. Nie mam niestety dużego doświadczenia, bardzo długo nie byłem obecny na rynku PC, dlatego zależy mi na konstruktywnej krytyce.

Serdecznie dziękuję i godspeed!

Wygląda to całkiem ok. Boli jednak trochę i3 + GTX 950 w takim budżecie z założeniem grania w nowe wymagające tytuły. Oczywiście przy odpowiednio niskich rozdzielczościach i detalach będzie ok. Niemniej zejście z FullHD i w dodatku z detali na 27 calowym szkiełku nie będzie za pięknie wyglądać. 

Zastanowiłbym się tutaj na poważnie nad i5 4460 pod 1150. Cztery rdzenie to cztery rdzenie a w takim budżecie taki CPU jest możliwy razem z wydajniejszą GPU w postaci GTX 960 4 GB

• Popieram 1

Dwóch kumpli (są dla mnie autorytetami w sprawach komputerowych) twierdzi zgodnie, że bardzo warto zejść o stopień w dół i zainwestować w 1151 i na podstawie tej właśnie sugestii komponowałem zestaw. Stawiają na nowoczesność i uważają, że to co wybrałem wystarczy, tym bardziej, że w kwestii grafiki jestem gotowy na kompromisy.

Naprawdę warto Twoim zdaniem wrócić do koncepcji 1150 i kupić i5 z GTX 960?

ardzo warto zejść o stopień w dół i zainwestować w 1151

Chyba w górę :P

Stawiają na nowoczesność i uważają, że to co wybrałem wystarczy, tym bardziej, że w kwestii grafiki jestem gotowy na kompromisy.

Nowoczesność jest jednak droga, a różnica w wydajności 1151 i i3 vs 1150 i i5 będzie dość duża.

Jak wyżej lepiej zrezygnować z nowości  względem lepszej wydajności. i5 4460 wystarczy na naprawdę długi czas- wcześniej GPU trzeba będzie wymienić. 

• Popieram 1

Hehe, miałem na myśli zejście stopień w dół w numeracji (z i5 na i3).

i5 4460 wystarczy na naprawdę długi czas- wcześniej GPU trzeba będzie wymienić

To jest bardzo ciekawe, zaskoczyło mnie. Poważnie to przemyślę, dziękuję!

EDIT: mogę dać się namówić na i5-6400 z dopłatą 200 zł do zestawu ALBO i5-6400 z boxowym chłodzeniem i wzrostem ceny o 100 (przez rezygnację z chłodzenia CPU fera). Pytanie moje brzmi: jak byście ocenili te opcje w porównaniu do poprzednich propozycji?

Edytowane przez Kyuzo

przyjacielu powiem tak, celuj w taki konfig http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=70240ponad budżet ale nie pożałujesz ani jednej wydanej dodatkowej złotówki, a komp będzie przynajmniej 50% szybszy niż twój

http://lpk.x-kom.pl/strefa-okazji/?_ga=1.58441455.417307439.1434141658tu na promocji jest 960 4gb za 889 zł rewelacyjna cena

Edytowane przez komputerowynoob

Nie wiem nawet, jak mam to skomentować. Te wszystkie trzy zasilacze to ten sam OEM CWT, także przestań wypisywać tego typu głupoty.

Kolego, nawet nie chce mi się zastanawiać nad tym co piszesz. Podałem prawdziwe informacje, nawet jeśli oem jest dla tych trzech zasilaczy od jednego producenta, to ostatecznie firmy często ingerują w dostarczony produkt. Tak jest w tym przypadku, dlatego to nie są 3 identyczne zasilacze.

@up 

Tak jak pisałem wyżej CWT zajmuje się PRODUKCJĄ natomiast Antec/Corsair/Thermaltake zajmują się jego PROJEKTEM tak więc nie jest to produkt z tylko i wyłącznie logo firmy.

Edytowane przez nos_tro

Brak słów, straszne bzdury wypisujecie. W VS450 i Antec VP500PC siedzi ten sam wentylator Yate Loon D12SM-12. Także daruj sobie wprowadzanie ludzi w błąd.
Nawet Ci mogę dać testy obu zasilaczy.

http://www.cnews.cz/recenze/test-zdroju-cast-6-dva-levne-500w-zdroje-antec-ocz-bez-80plus

http://www.hardwareinsights.com/wp/corsair-vs450-review/3/

Grrr, zaraz tutaj naszczelam komuś...

Antec VP500PC oraz Corsair VS450 bazują na tej samej płytce, jest to dokładnie ten sam projekt wyprodukowany przez te same chińskie łapki w zakładach CWT.

Kwestia okablowania, gwarancji, czy minimalnych(!) ingerencji w PCB jest w kwestii dystrybutora sprzętu.

O ile te zasilacze nie mają certyfikatów sprawności, o tyle w przypadku droższych jednostek jest to widoczne.

Polecam spojrzeć na te wszystkie modele oparte o Seasonic'a SSP-550RT - jeden oem, mnóstwo konfiguracji, a ten sam certyfikat sprawności.

Nie ma dokładnych testów dzięki którym udało by się jednoznacznie stwierdzić, który z zasilaczy ma lepszą kulturę pracy. Wentylator może być ten sam a kultura pracy może być inna. Wystarczy ingerencja w RPM .Oczywiście to gdybanie bez poparcia. Ludzie którzy mieli styczność z obydwoma modelami, pod względem kultury pracy bardziej doceniali jednak Anteca. Są to jednak bardziej indywidualne odczucia. Pytałem sam o to dwie osoby ale staram się tego nie używać jako argumentu.

VS 450 to to samo z bogatszym kompletem złącz. Na Corsaira masz rok dłuższą gwarancję.

Tutaj chwila moment. Antec daje krótszą gwarę ale na bdb zasadach - bez napraw w 3 dni. Bogatszy komplet złącz ? Jeden molex więcej w przypadku VS 450W. Porównujesz chyba pierwszą rewizję Antec'a z jednym złączem 6+2PIN. Już od długiego czasu w sprzedaży jest przecież nowa rewizja z 2 x 6+2PIN

Wracając jeszcze do gwarancji. Nie wiem czy Antec nie daje przypadkiem trzech lat, gdzie dystrybutor odpowiada za dwa pierwsze lata. 

Dobra, jednak nie. VP500W ma AQ2  ^^

• Rozwiązanie

Dzięki za pomoc, nawet jeśli zrobiła się niezrozumiała dla mnie w treści dyskusja po kilku odpowiedziach ;)

Swoją drogą namówili, dziabłem i5-6400 + gtx960 Asusa.

Pozdrowienia!

//wątek do usunięcia albo zapomnienia

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...