gepardmak 697 Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 W warunkach domowych trudno jest wszystko przetestować. Faktycznie może lepiej będzie udać się do jakiegoś sklepu lub serwisu zapłacić parę groszy by przetestowali wszystko dokładnie. Coś musi powodować te freezy. Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 EPILOG: Po założeniu zewnętrznej karty graficznej (w tym przypadku nVIDIA GTX) oraz odinstalowaniu sterownika INTEL do karty zintegrowanej nie ma już freezów (komputer pracuje stabilnie po 11-16 godzin non-stop). Natomiast kiedy sterownik INTELa, był zainstalowany wraz ze sterownikiem nVIDIA nadal powodował freezy, Czeka mnie zakup GTXa, nieplanowany bo naprawdę BARDZO mało gram a UFO: Enemy Unknown, DooM 2 czy Lineage 2 nie wymagają niczego poza integrą. Jednak pocieszam się, że 960tka to taka inwestycja na całą generację, wiec jeszcze skorzystam przy premierze Lineage Eternal w przyszłym roku. Dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi pomóc. Problem w zasadzie jest niezwiązany, jedynie odizolowany, ale to wystarczy. PS: Smutna ciekawostka. Sklep XKOM odmówił mi wymiany płyt głownej na inny model PONIEWAŻ SERWISOWAŁEM JĄ BEZPOŚREDNIO PRZEZ ASUSa. Sam XKOM trzymał w serwisie (druga reklamacja) moja płytę 40 dni! Nigdy więcej tam NIC nie kupię. Wiem, jak działają serwisy i sklepy (generalnie) i jest to wyłącznie ich polityka, że nie chcieli mi sprzętu wymienić, nawet za dopłatą z mojej strony, (brak dobrej woli sprzedawcy) choć wydałem u nich znaczną sumę na podzespoły. Ten sklep i jego polityka to kpina. To tak, ku przestrodze. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 19 Marca 2016 Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Sklepy działają różnie. Niestety wykorzystują nieznajomość przepisów i oszukują klientów zasłaniając się własnym regulaminem, który nie stanowi postawy prawnej(mogą go sobie wsadzić). 40 dni to może naprawiać serwis producenta jeśli się na to zgodzisz. Ale powinieneś zostać o tym poinformowany przed upływem ustawowych 14 dni od złożenia reklamacji. Druga poważna naprawa płyty w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu i jako klient może się powołać na niezgodność towaru z umową i żądać zwrotu gotówki lub obniżenia ceny produktu. Jeśli sklep Ci odmawia. Rzecznik zaprasza na mediacje. Jak niecącą oddać kasy składasz wniosek w sądzie lub sprawę przekazujesz jakieś kancelarii. Bez problemu to wygrasz. A sklep zapłaci koszty sądowe. Zazwyczaj pismo przestępne od kancelarii zmienia podejście sklepu do sprawy i na tym się kończy. Przelewają kasę bo nie chcą sprawy ciągnąć dalej. Obsmaruj trochę x-kom w komentarzach do płyty głównej. Zobaczymy jak zareagują. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dziwna to sprawa, bo jak napisałem powyżej: 1. ZAINSTALOWAŁEM STEROWNIK nVIDIA i włożyłem pożyczonego GTXa 2. ODINSTALOWAŁEM STEROWNIK INTELa do grafiki zintegrowanej. I JEST OK. Wczoraj w nocy, włożyłem XONARa zamiast pożyczonego GTXa - bo integra muzyczna jest fatalna,.. i wyszło tak... 1. WYJĄŁEM kartę graficzną/włożyłem XONARa - zainstalowałem sterownik XONARa ze strony www. 2. ZOSTAŁ sterownik nVIDIA (nie odinstalowywałem go) a Windows sam sobie pobrał do INTELa. Karta jest z procesora i tym razem się nie wiesza nic nie freezuje. Komputer chodził całą noc ponad 10 godzin... nie wiem co o tym myśleć... Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Windows sam sobie pobrał do INTELa Możliwe, że pobrał juz nowszą wersję w której problem z freezami nie występuje. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) @jarkko - Tak to wygląda, warto by było dla własnej informacji sprawdzić co jest w informacjo o tym sterowniku(jakiś fix?). A jest to wersja 20.19.15.4331. Pobrana przez Windows 10. Gdzie tego szukać najlepiej, bo jedyne co widzę to, że jest to "stary" już sterownik z grudnia...? Edytowane 24 Marca 2016 przez AdrianKaminski Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Skoro dziala OK to moze juz nie kombinuj Mam ta sama wersje sterownika zainstalowana z WU dla HD Graphics w Pentiumie i dziala elegancko. Ogolnie sterowniki do Intela sa tutaj LINK Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts