Skocz do zawartości

Niekontrolowane freezy pod Windows 10. (NIE BSOD) Pomocy!

Recommended Posts

• 1 miesiąc temu...

EPILOG:

Po założeniu zewnętrznej karty graficznej (w tym przypadku nVIDIA GTX) oraz odinstalowaniu sterownika INTEL do karty zintegrowanej nie ma już freezów (komputer pracuje stabilnie po 11-16 godzin non-stop). Natomiast kiedy sterownik INTELa, był zainstalowany wraz ze sterownikiem nVIDIA nadal powodował freezy, Czeka mnie zakup GTXa, nieplanowany bo naprawdę BARDZO mało gram a UFO: Enemy Unknown, DooM 2 czy Lineage 2 nie wymagają niczego poza integrą. Jednak pocieszam się, że 960tka to taka inwestycja na całą generację, wiec jeszcze skorzystam przy premierze Lineage Eternal w przyszłym roku.

Dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi pomóc. Problem w zasadzie jest niezwiązany, jedynie odizolowany, ale to wystarczy.

PS: Smutna ciekawostka. Sklep XKOM odmówił mi wymiany płyt głownej na inny model PONIEWAŻ SERWISOWAŁEM JĄ BEZPOŚREDNIO PRZEZ ASUSa. Sam XKOM trzymał w serwisie (druga reklamacja) moja płytę 40 dni! Nigdy więcej tam NIC nie kupię. Wiem, jak działają serwisy i sklepy (generalnie) i jest to wyłącznie ich polityka, że nie chcieli mi sprzętu wymienić, nawet za dopłatą z mojej strony, (brak dobrej woli sprzedawcy) choć wydałem u nich znaczną sumę na podzespoły. Ten sklep i jego polityka to kpina. To tak, ku przestrodze. Pozdrawiam

Sklepy działają różnie. Niestety wykorzystują nieznajomość przepisów i oszukują klientów zasłaniając się własnym regulaminem, który nie stanowi postawy prawnej(mogą go sobie wsadzić). 40 dni to może naprawiać serwis producenta jeśli się na to zgodzisz. Ale powinieneś zostać o tym poinformowany przed upływem ustawowych 14 dni od złożenia reklamacji. Druga poważna naprawa płyty w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu i jako klient może się powołać na niezgodność towaru z umową i żądać zwrotu gotówki lub obniżenia ceny produktu. Jeśli sklep Ci odmawia. Rzecznik zaprasza na mediacje. Jak niecącą oddać kasy składasz wniosek w sądzie lub sprawę przekazujesz jakieś kancelarii. Bez problemu to wygrasz. A sklep zapłaci koszty sądowe. Zazwyczaj pismo przestępne od kancelarii zmienia podejście sklepu do sprawy i na tym się kończy. Przelewają kasę bo nie chcą sprawy ciągnąć dalej.     

Obsmaruj trochę x-kom w komentarzach do płyty głównej. Zobaczymy jak zareagują.  

• Popieram 1

Dziwna to sprawa, bo jak napisałem powyżej:

1. ZAINSTALOWAŁEM STEROWNIK nVIDIA i włożyłem pożyczonego GTXa

2. ODINSTALOWAŁEM STEROWNIK INTELa do grafiki zintegrowanej.

I JEST OK.

Wczoraj w nocy, włożyłem XONARa zamiast pożyczonego GTXa - bo integra muzyczna jest fatalna,.. i wyszło tak...

1. WYJĄŁEM kartę graficzną/włożyłem XONARa - zainstalowałem sterownik XONARa ze strony www.

2. ZOSTAŁ sterownik nVIDIA (nie odinstalowywałem go) a Windows sam sobie pobrał do INTELa.

Karta jest z procesora i tym razem się nie wiesza nic nie freezuje.

Komputer chodził całą noc ponad 10 godzin... nie wiem co o tym myśleć...

@jarkko - Tak to wygląda, warto by było dla własnej informacji sprawdzić co jest w informacjo o tym sterowniku(jakiś fix?). A jest to wersja 20.19.15.4331. Pobrana przez Windows 10. Gdzie tego szukać najlepiej, bo jedyne co widzę to, że jest to "stary" już sterownik z grudnia...?

Edytowane przez AdrianKaminski