Diana Socha 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 ma ktoś lub wie gdzie szukać? mam zasiłkę i pieron ma gdzieś zwarcie, nie mogę znaleźć gdzie.. schemat byłby bardzo pomocny... Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Coś takiego? http://obrazki.elektroda.net/18_1243583162.gif Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1323522.html o to chodzi? Lightning byłeś szybszy:p Cytuj Link to post Share on other sites
Mikuuu 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Jak teraz nie wstaje to musisz mieć stalowe nerwy. Ostatnio próbowałem przywrócić do życia zasilacz Acer'a od kompa HTPC, ale się poddałem, bo sprawdziłem wszytko co możliwe. Naprawa tego codegena albo się powiedzie albo po prostu zabłądzisz niczym w labiryncie. Z regóły za takie g na się w ogóle nie zabiera. Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 jeszcze jedno pytanie - co się najczęściej pali przy zwarciu? strzelił bezpiecznik - co się mogło spalić? jakieś typy? Cytuj Link to post Share on other sites
b29superfortress 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 naprawiać codegena to będzie epicki temat, padłem Cytuj Link to post Share on other sites
Mikuuu 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Zacznij od jego wymiany, potem sprawdź tranzystory, zenerki i ich okolice. Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Mikuuu wymieniony 10A też pali, więc gdzieś jest zwarcie ale wszystko wygląda na sprawne... Cytuj Link to post Share on other sites
Mikuuu 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 @Diana, zapodaj mi foty wnętrza tego zasilacza na PW, być może jestem w stanie Ci pomóc. A i jeszcze jedno, jak nie masz multimetra, porządnej lutownicy i odsysacza to się za to nie zabieraj. Mówię poważnie. @Diana, możesz pisać Miku Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 nie mam zasiłki teraz u siebie, leży u rodziców bo to zasilacz z kompa siostry i mi tata tylko napisał że poszedł bezpiecznik i że by mu się schemat przydał bo nie może wyczaić ocb a siostra marudzi o komputer tata na elektronice akurat się zna nieźle i sprzęt do naprawy ma tylko usterki nie może zlokalizować - stąd pytanie o to co się pali w takich sytuacjach najczęściej tudzież o dokładny schemat, bo mu łatwiej będzie a swoich zasilaczy z platform testowych im nie oddam chwilowo bo mielą i będą mielić przez najbliższe pare dni Cytuj Link to post Share on other sites
Mikuuu 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Nawet ze schematem może być problem. Codegeny mają to do siebie, że jak już się zepsują to ciężko je naprawić, ale powodzenia Cytuj Link to post Share on other sites
b29superfortress 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Diana Socha - Codegeny 300-400W to były The Najgorsze Zasilacze Jakie Kiedykolwiek Weszły Na Rynek, tu naprawde nie ma po co go naprawiac. Sprawny jest wart 2 pln - tyle co na skupie złomu. Jeżeli umarł sam nie zabierając ze sobą reszty bebechów do grobu, to już jest taki fart, jakby trafić 6 w totka... Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 na allegro taki złom za 15 zł można kupić po co to naprawiać?? dziękuj Bogu że padł sam bez reszty sprzętu... Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 chłopaki, piszecie kompletnie nie na temat ja doskonale wiem jakimi zasilaczami są codegeny, nie naprawiam go dla jakiegokolwiek zysku tylko dla frajdy udałoby się naprawić jutro - to poszedłby do kompa siostry i by działał te 3-4 dni zanim kupimy nowy, się nie naprawi to trudno, ale i mnie i tatę intryguje - co się zepsuło, skoro wszystko wygląda na sprawne jeszcze raz powtórzę co mnie interesuje schemat dla codegena 400W lub informacja co najczęściej ulega awarii po zwarciu (poszedł bezpiecznik) Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Ja też napiszę nie na temat. Nie naprawiaj tego, jeśli komputer nadal działa to nie próbuj go dobić. Podejrzewam że zasilacz jest już na takim wykończeniu(jak to od nowości) że naprawa wciągnie więcej pieniędzy jak kupno sprawnego. Jeszcze raz - jeśli komputer nadal działa to jest to zasługa niezwykłego szczęścia. Nie naprawiaj tego bo może się okazać że w 10min ubije komputer. Mam takiego Codegena 300w i więcej jak te ~60-80w nie daje - komputer po wstawieniu nie-integry przy Athlonie XP1600+ nie wstaje co jest śmiechu warte. Trudno będzie coś znaleźć: http://electro-tech.narod.ru/schematics ... cg-07a.gif Nie ma tam dokładniejszych oznaczeń? Corsair 600w też niewiele mówi. Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 temat do zamknięcia zasilacz naprawiony, był do wymiany jeden z tranzystorów zasiłka działa, jest po testach, trzyma napięcia i trafiła do kompa siostry i będzie musiała w nim popracować do poniedziałku Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Niech siostra założy kask, ja trzymam kciuki. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts