dudix22 9 Napisano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Witam! Założyłem ten temat z czystej ciekawości. Chciałbym się dowiedzieć czy jest różnica między ilością vram a ogólną specyfikacją karty. Nie wiem czy zrozumiale to piszę. Trudno jest mi to ubrać w słowa Jaka jest różnica w zacinaniu się gry gdy jest za mało vramu, a gdy karta jest ogólnie za słaba. Chyba lepiej tego nie ujmę. Mam GTX 750 1 GB i Wiedźmin 3 chodzi mi na średnich ustawieniach w full hd na 30 fps. Jednak kiedy obniżę ustawienia do najniższych to fps skacze do 35-40 i nie wiem czy jest to spowodowane małą ilością pamięci czy po prostu specyfikacja karty. Mam nadzieje, ze ktoś się połapie w tym co napisałem i trochę mi wyjaśnić z tego tematu. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Odpal msiafterburner i sprawdź. Jeżeli vram się kończy to będzie lekki freez aż się przeładują tekstury i poziom fps powinien wrócić do poprzedniego. Natomiast gry karta nie wyrabia to cały czas będzie mało fps. Możliwe że w tym przypadku karta nie ogranicza ale procesor, bo nie podałeś jaki to model. Ale karta 1gb powinna dawać radę na niskich, kuzyn ma gtx 550ti 1gb i zużywa ok 900mb w full hd na niskich. Edit: Tutaj procek nie wyrabia (athlon ii x2 245). Edytowane 2 Stycznia 2016 przez Damian47PL Cytuj Link to post Share on other sites
hasati 49 Napisano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 W MSI afterburner masz opcje pokazania użycia VRAM. Cytuj Link to post Share on other sites
dudix22 9 Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Sorry za nie podanie reszty podzespołów. Mam i5 4440 8 GB ram Zasilacz XFX 550 W http://zapodaj.net/fe7d74435a191.jpg.html Tutaj screen i program. Jeśli dobrze myślę to karta graficzna jest używana w praktycznie 100%, a Vram nie czyli to karta jest za słaba tak? Ile kuzyn ma fps w wiedźminie? Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Trzyma 25+ athlon ix4 640+gtx 550Ti na niskich (teselacja off w plikach gry).O właśnie wyłącz teselację albo zmniejsz jej poziom w pliku cfg gry. bin\config\base plik rendering.cfg otwórz w notatniku i znajdź linijkę GlobalOceanTesselationFactor=. Za = wpisz liczby od 0 (off) do 10 (max). Cytuj Link to post Share on other sites
dudix22 9 Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Dobra dzięki za wyjasnienia i pomoc. Podkręciłem kartę +5 fps Oraz zrobiłem to co Damian zalecił i mam fps w granicach 40 na ustawieniach średnich i co najważniejsze stały. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
mateus 2 Napisano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 No jak chcesz grać na max detalach to przynajmniej 2 GB, a za 2 lata już chyba 4 GB będzie trzeba. Na średnich 1 GB. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts