Skocz do zawartości

Smartfon do 500zł, niewielkich rozmiarów

Recommended Posts

Witam

Chciałem kupić swój pierwszy smartfon, planowałem Lumie 640, niestety jak zobaczyłem jej rozmiar to się przeraziłem, pozniej padło na Lumie 735 niestety nie wiele mniejsza, ogladalem smartfony w sklepie i rozmiarowo pasowalo by mi cos a'la Samsung Galaxy Trend 2, tylko ja chce Windows Phone i niestety jest lipa, moze cos polecicie jak siedzicie w temacie? Taki rozmiarowo 12cm x 6 cm, zeby sie dalo do kieszeni bocznej przy kolanie wlozyc czy do jeansow i usiasc, cena do 500zl, tzn. skupiam sie na uzywkach z roczna gwarancja lub dluzsza i te nokie co mialem na oku do 400zl chodza i tak cos chcialbym upatrzec.

Prosze o sugestie jak ktos ma. 

Taki trend i wszystkie są takich rozmiarów. Mniejsze to z reguły telefony budżetowe. Ewentualnie mniejsza 635 ale czy pół centymetra Cie ratuje? Najsensowniejsza będzie 735. Jakieś kruger&matz może będą mniejsze na WP ale za jakość tych telefonów ręczę.

• Popieram 1

Chodzi Ci o to, że ręczysz za 735 czy Kruger? :)

o co chodzi z LTE w telefonie? jak go nie ma to jest jakis problem z WiFI? Bo na testach gosc mowi np. testujemy model z LTE czyli nie bedzie problemu z maksymalna predkoscia internetu. To co? bez LTE jak mam na WiFi powiedzmy 10mbitow to na telefonie bedzie 1mbit bo nie ma LTE?

Dzieki, czyli jak rozumiem chodzi o to, że np. nie mam aero tylko internet LTE i jakby w telefonie nie bylo LTE to mi nie pojdzie? To wazna sprawa ? Jezeli bym korzystal z internetu to WiFi w domu lub sobie jakis pakiet w moim Play na karte wezme, cos tu koliduje?

JEszcze takie pytanie, mysle miedzy Lumia 640 a 735, da sie kupic do nich jakis kabel, ze moge je sobie podpiac do komputera i poprzez ten kabel i jakis program wgrywac np. moja muzyke mp3, pliki video, dzwonki, nowe mapy do nawigacji? Czy takie cos nie jest mozliwe?

LTE to tylko kolejny standard przesyłu danych w sieci komórkowej. Było gprs->edge->hsdpa->lte. Po prostu pozwala na szybsze transfery niż w przypadku poprzednich technologii, jednak do przeglądania internetu hsdpa sprawdza się prawie tak samo dobrze, różnicę widać dopiero w szybkościach bufforowania filmów wysokiej rozdzielczości.

Jezeli bym korzystal z internetu to WiFi w domu lub sobie jakis pakiet w moim Play na karte wezme, cos tu koliduje?

Można po polsku prosić? 

JEszcze takie pytanie, mysle miedzy Lumia 640 a 735, da sie kupic do nich jakis kabel, ze moge je sobie podpiac do komputera i poprzez ten kabel i jakis program wgrywac np. moja muzyke mp3, pliki video, dzwonki, nowe mapy do nawigacji? Czy takie cos nie jest mozliwe?

Podłączasz kablem usb do komputera i telefon pojawia się jako dysk przenośny (działa tak samo jak pendrive). 

Edytowane przez Rica1
  • Popieram 1

Korzystałeś kiedykolwiek z innego telefonu niż takie bardzo starego typu? Bo o tym wrzucaniu piosenek itp o czym piszesz to już się tak robi nawet nie pamiętam od jak dawna i w taki sposób jak pisze Rica1. Jest to banalnie proste. Właśnie na takiej zasadzie jak pendrive. Nigdy nie zrzucałeś albo wrzucałeś żadnych piosenek, zdjęcć itp?

Kabel zawsze jest w zestawie

Edytowane przez dawid0032
  • Popieram 1

Co do LTE, w domu mam WiFi, bede z niego korzystal, natomiast nie wiem czy do tego gdy bede poza domem nie kupie sobie jakiegos pakietu w PLAY, bo korzystam z PLAY NA KARTE, czy tu jakos odczuje brak standardu LTE? Czy po prostu trzeba miec LTE zeby pakiet 1GB kupiony na miesiac mogl dzialac? Wydaje mi sie ze LTE to jakby osobna karta do internetu a nie taki zwykly pakiet ktory mozna sobie wykupic?

Co do zgrywania danych, tak robilem kiedys takie rzeczy jak zmiany loga, wgrywanie gier, to bylo w starych telefonach m.in 3310 i jakas nowsza nokia, bo innych nie mialem, mi zawsze dzwonienie i sms wystarczalo dlatego nie siedze w tych nowych telefonach i prosze was o zdanie co mozna a co nie, bo tak jak pisalem chcialbym sobie wgrac swoje mp3, aplikacje swoja mape np: AutoMape lub dograc nowe map a nie wiem czy jest to mozliwe czy np. nie trzeba tego sciagac bezposrednio z internetu albo dajmy na to wgrywac w system nic nie mozna bo to oznacza koniec gwarancji. 

Prościej jak to pisał Rica już się nie da. Lte to szybki internet. Jak np coś jest duże powiedzmy filmiki albo jakiś duży plik do pobrania to wtedy śmiga. Teraz już chyba wszystkie sieci mają pte ale też w telefonie musisz mieć możliwość z korzystania z lte

Nie jest to żadna dodatkowa karta. Jak np kupidz pakiet za 29zł w virgin to masz nielimitowane rozmowy i smsy do wszystkich oraz 5gb internetu w standardzie lte

Mp3 i zdjęcia normalnie wgrywasz bez problemu

Programów żadnych z komputera do windowsa nie wgrasz bo jest to zamknięty system. Automapy w ogóle na windowsa nie ma z tego co mi wiadomo nawet do pobrania ze sklepu z aplikacjami

I od wgrywania tylko aplikacji się gwarancji nie traci. W każdym razie nie słyszałem o takim przypadku

• Popieram 1

Dziekuje za wyrozumialosc, i tak do konce nie rozumiem tego LTE. Ale jezeli o to podpinanie kabla to o to mi chodzilo, ze moge sobie z komputera wgrac aplikacje a nie tylko sciagac.

Jezeli dajmy na to kupie taki pakiet Virgin 5 GB LTE internet (ciekawa oferta) to nie majac LTE w telefonie i tak mi internet bedzie dzialal ale duzo wolniej ? To jest bardzo potrzebne? Bo szukam uzywki i wiecej jest dual simow jak LTE, albo oferty z DUAL SIM sa częstsze po prostu. 

A co tu jest do rozumienia? Wszystko Ci przedstawiliśmy jak małemu dziecku. Prościej się nie da

Na Lumiach nie wgrasz żadnych aplikacji przez kabel

Będzie działał wolniej ale przy przeglądaniu stron nie jakoś znacznie. Ja tam twierdzę że lepien to mieć niż nie

• Popieram 1

No to wlasnie o to mi chodzi, czy da sie wgrywac co sie chce przez kabel, a jednak sie nie da na lumiach. Kolega ma samsunga i wgral sobie sam automape.

Dzieki Panowie za wyrozumialosc, nigdy nie przypuszczalem ze trzeba bedzie zmienic 3310 na cos lepszego no ale co zrobic ... ktos mi musial wytlumaczyc pewne rzeczy, dzieki :P

Wybieram między 640 a 735, wolał bym 735 ale nie jest tak bogato z ofertami na aukcjach, za nią przemawia to ze jest mniejsza choc i tak jak dla mnie za duza, teraz mnie jeszcze dual sim i lte męczy oraz to ze jednak nie da sie wgrac co sie chce tak jak na androida, w wielu opiniach sa komentarze ze trzeba wiele platnych aplikacji zeby wszystko hulało jak sie chce.

Edytowane przez nelson

Ehhh niezła lipa. Panowie zgłupiałem. Chce Lumie bo płynnie działa, ale widze ze wgrywac sie nie da za wiele, doradzcie tak szczerze co zrobic? Do tej pory dzownilem i sms, nigdy mmsa nawet nie wyslalem, chcialbym miec na telefonie KONIECZNIE nawigacje, takie cos jak Viber ze do znajiomych moge za darmo zdjecia wysylac, byc moze skype, no i nie wiem przegladarke jakas, chodzi o to, ze mi wiele nie trzeba, ale juz jak bede mial taki telefon to cholera wie co mi sie zachce, a wiecie ze moze telefon co kosztuje nowy 700zl kupil by za 400zł np. jeszcze z roczna gwarancja, tylko ze jezeli bedzie to android to w tej cenie technicznie nie jest mega mocny i bedzie mulil a tego nie chce, wg opinii windows jest o niebo lepszy. ehhh

No to kup coś na windowsie. W sklepie masz sporo darmowych aplikacji, więc dlaczego tak bardzo chcesz sam dogrywać aplikacje które możesz po prostu zainstalować ze sklepu? Nawigacje, przeglądarki i viber są, więc z czym problem?

Sprawdzałem to własnie, coś na skype psioczą ze slabo dziala itp, ale mniejsza z tym, wiem ze HERE jest lepsze jak automapa i dziala bez dostepu do internetu (swoja droga jak sie ma wgrana cala auto mape to chyba tez bez internetu). Teraz jeszcze czytam ze HERE Drive jest w zasadzie juz cale darmowe ... to by bylo dobrze. 

Teraz tylko kwestia jaka mi sie trafi, bede jednak chyba za ta z opcja LTE a nie DualSim.

Wybaczcie ze zmienie temat, ale znowu nie rozumiem pewne rzeczy, bardzo mnie zaciekawila kwestia Virgin ktora kolega poruszyl,

https://virginmobile.pl/oferta

Teraz place pre-paid w PLAY 30zł, starcza mi na 1,5 - 2 miesiące, a tu widze, ze za "19zł na 30 dni" 100minut do wszystkich i Virgin i Play za darmo, sms za darmo i 2 GB internetu, ale nie jarze o co dokladnie chodzi :D za 19zł to jest jakiś pakiet? Powiedzmy bede doladowywal tak jak teraz co 1,5 miecha za 30zł i jak bede mial na tyle srodkow na koncie to mi automatycznie skasuja 19zł i dopoki tego nie wykorzystam bede mial te darmowe rozmowy, 2GB itp? Ciekawe czy to jest chwilowy chwyt z ich strony czy raczej tak juz na zawsze, bo to by byla dla mnie dobra opcja.