Skocz do zawartości

Wymiana procesora

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez ememiks,

Recommended Posts

Witam, planuję wymienić procesor mój aktualny sprzęt to:

AMD Phenom X4 955 BE 3.2GHz

ASRock 970DE3/U3S3 

Radeon R9 380X 4GB - (w ostatnich dniach wymieniona z HD4890 :))

Chieftec (GPS-650A) 650W

Ram 4GB - GoodRam

W ostatnim czasie niestety za bardzo nie siedzę w tym sprzęcie i nie wiem jaki procek tutaj wrzucić. Budżet ok. 500-600 zł. Wymiana płyty głównej odpada(poprzednia padła jakieś 2 lata temu, a szkoda wydawać niepotrzebnie premię :) ), więc musi być coś na podstawce AM3+, myślałem o FX-8300 tylko nie wiem czy to dobry wybór. Procesor na rynku od podajże 2012 roku ?

Komputer służy głównie do grania w FullHD (HDMI do TV 49' - jeśli to ma jakieś znaczenie dla procka). Komputer ma mi wystarczyć na kolejne 4-5 lat, a potem pójdzie do wszystko do całkowitej wymiany jeśli technologia ruszy bardziej do przodu. :)

Wymiana na tego fx to nie jest dobry wybór, różnica w grach nie warta wydania kasy. W zasadzie na tą podstawkę nie ma co wsadzić, więc pozostają Ci 2 opcje.1. Sprzedac to co masz i przejść na 1151 lub 11502. Podkręcic tego procka co masz do około 4GHz, a kasę włożyć pod poduchę.

P.S. do tego proca i każdego innego amd lepszy byłby geforce.

• Popieram 2

Dobrze wiedzieć, że się nie opłaca...orientujesz się może jaki mniej więcej byłby wzrost wydajności w grach ?

Druga spraw - intel odpada...może i są lepsi od amd ale nigdy z nich nie korzystałem i nie mam zamiaru, ot taki kaprys :) Maja pełno różnych podstawek i co chwilę je zmieniają i nie ma opcji na upgrade potem. W dodatku cena całkowicie wyklucza Intela.

Trzy co do grafiki - padło na nią ze względu na to że jest to nówka sztuka z licytacji za mniejszą kwotę niż normalnie kosztuje. ;) Może przy okazji doradzisz jakiś ram do tego zestawu jeśli miałbym zostawić tego procka to mogę przeznaczyć kasę na coś innego. :-)

Przy dobrych wiatrach to różnica 10fps przy ultra (wielki test procesorów pure pc z 2014r) Ale to też zależy od gry itd. Ogólnie mym zdaniem możesz się w AMD pakować, jednak nie warto na dłuższą metę, Ew. Poczekaj na nowe ZEN które w wrześniu mają wychodzić.

Dokup drugą taką samą kość ramy i starcza ;3 Ew. SSD czy HDD jak ci mało miejsca.

Edytowane przez Tankersss
  • Popieram 1

W takim razie poczekam do września i wtedy rozważę wymianę procka. Aktualnie mam 2x2GB ramu to by mi wyszło ze wrzucę max 8GB a myślałem żeby dorzucić chociaż 2x4 już tak bardziej przyszłościowo, szczególnie że często mam odpalone bardzo dużo rzeczy. :) Jakieś może propozycje co do tego ? teraz mam te goodramy 1333MHZ CL9. Ew. Zamienić je Wgl czymś nowym i lepszym, a stare do kosza :) Co do dysku to nie ma problemu. HDD zew. USB3.0 2TB :)

W takim razie poczekam do września i wtedy rozwiażę wymianę procka. Aktualnie mam 2x2GB ramu to by mi wyszło ze wrzucę max 8GB a myślałem żeby dorzucić chociaż 2x4 już tak bardziej przyszłościowo, szczególnie że często mam odpalone bardzo dużo rzeczy. :) Jakieś może propozycje co do tego ? teraz mam te goodramy 1333MHZ CL9. Ew. Zamienić je Wgl czymś nowym a stre do kosza :) Co do dysku to nie ma problemu. HDD zew. USB3.0 2TB :)

Edytowane przez Manieks
  • Rozwiązanie

Sam posiadam FX-8350 tylko po lekkim  oc na 4.7 Ghz. Przesiadłem się z i5 760 kilka lat temu jak mi procesor siadł. Pech był taki że po niedługim czasie weszły procesory nowe intela. Czy jestem zadowolony? Bardzo ale to bardzo samo odczucie działania jak i komfort pracy porównaniu do i5 760 to nie do porównania. Wielo zadaniowość to właśnie atut FX x10 czynności w tym samym czasie i wszystko działa. Na i5 760 odpaliłem winrara i już miałem problemy z przeglądaniem stron czy oglądaniem filmu.

W grach jak w grach testy ukazują swoje że i3 jest szybszy itp..... Oczywiście w grze z przed 10 lat gdzie max 2 rdzenie, w nowych produkcjach wszystko śmiga mam porównanie z i7 3770  i zapytam się gdzie tu przepaść? No chyba w poborze energii.

Do tego mam kartę r9 290 starego referenta nie o/c  i nie mam zamiaru się przesiadać i czekam na nowe procki od AMD.

Na twoim miejscu zwarł bym poślady i zbierał pieniądze i czekał na kolejną generacje.

• Popieram 2