Manieks 0 Napisano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Witam, planuję wymienić procesor mój aktualny sprzęt to: AMD Phenom X4 955 BE 3.2GHz ASRock 970DE3/U3S3 Radeon R9 380X 4GB - (w ostatnich dniach wymieniona z HD4890 ) Chieftec (GPS-650A) 650W Ram 4GB - GoodRam W ostatnim czasie niestety za bardzo nie siedzę w tym sprzęcie i nie wiem jaki procek tutaj wrzucić. Budżet ok. 500-600 zł. Wymiana płyty głównej odpada(poprzednia padła jakieś 2 lata temu, a szkoda wydawać niepotrzebnie premię ), więc musi być coś na podstawce AM3+, myślałem o FX-8300 tylko nie wiem czy to dobry wybór. Procesor na rynku od podajże 2012 roku ? Komputer służy głównie do grania w FullHD (HDMI do TV 49' - jeśli to ma jakieś znaczenie dla procka). Komputer ma mi wystarczyć na kolejne 4-5 lat, a potem pójdzie do wszystko do całkowitej wymiany jeśli technologia ruszy bardziej do przodu. Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Wymiana na tego fx to nie jest dobry wybór, różnica w grach nie warta wydania kasy. W zasadzie na tą podstawkę nie ma co wsadzić, więc pozostają Ci 2 opcje.1. Sprzedac to co masz i przejść na 1151 lub 11502. Podkręcic tego procka co masz do około 4GHz, a kasę włożyć pod poduchę. P.S. do tego proca i każdego innego amd lepszy byłby geforce. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Manieks 0 Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Dobrze wiedzieć, że się nie opłaca...orientujesz się może jaki mniej więcej byłby wzrost wydajności w grach ? Druga spraw - intel odpada...może i są lepsi od amd ale nigdy z nich nie korzystałem i nie mam zamiaru, ot taki kaprys Maja pełno różnych podstawek i co chwilę je zmieniają i nie ma opcji na upgrade potem. W dodatku cena całkowicie wyklucza Intela. Trzy co do grafiki - padło na nią ze względu na to że jest to nówka sztuka z licytacji za mniejszą kwotę niż normalnie kosztuje. Może przy okazji doradzisz jakiś ram do tego zestawu jeśli miałbym zostawić tego procka to mogę przeznaczyć kasę na coś innego. :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Przy dobrych wiatrach to różnica 10fps przy ultra (wielki test procesorów pure pc z 2014r) Ale to też zależy od gry itd. Ogólnie mym zdaniem możesz się w AMD pakować, jednak nie warto na dłuższą metę, Ew. Poczekaj na nowe ZEN które w wrześniu mają wychodzić. Dokup drugą taką samą kość ramy i starcza ;3 Ew. SSD czy HDD jak ci mało miejsca. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Tankersss 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Manieks 0 Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) W takim razie poczekam do września i wtedy rozważę wymianę procka. Aktualnie mam 2x2GB ramu to by mi wyszło ze wrzucę max 8GB a myślałem żeby dorzucić chociaż 2x4 już tak bardziej przyszłościowo, szczególnie że często mam odpalone bardzo dużo rzeczy. Jakieś może propozycje co do tego ? teraz mam te goodramy 1333MHZ CL9. Ew. Zamienić je Wgl czymś nowym i lepszym, a stare do kosza Co do dysku to nie ma problemu. HDD zew. USB3.0 2TB W takim razie poczekam do września i wtedy rozwiażę wymianę procka. Aktualnie mam 2x2GB ramu to by mi wyszło ze wrzucę max 8GB a myślałem żeby dorzucić chociaż 2x4 już tak bardziej przyszłościowo, szczególnie że często mam odpalone bardzo dużo rzeczy. Jakieś może propozycje co do tego ? teraz mam te goodramy 1333MHZ CL9. Ew. Zamienić je Wgl czymś nowym a stre do kosza Co do dysku to nie ma problemu. HDD zew. USB3.0 2TB Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Manieks Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie ememiks 7 Napisano 30 Grudnia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Sam posiadam FX-8350 tylko po lekkim oc na 4.7 Ghz. Przesiadłem się z i5 760 kilka lat temu jak mi procesor siadł. Pech był taki że po niedługim czasie weszły procesory nowe intela. Czy jestem zadowolony? Bardzo ale to bardzo samo odczucie działania jak i komfort pracy porównaniu do i5 760 to nie do porównania. Wielo zadaniowość to właśnie atut FX x10 czynności w tym samym czasie i wszystko działa. Na i5 760 odpaliłem winrara i już miałem problemy z przeglądaniem stron czy oglądaniem filmu. W grach jak w grach testy ukazują swoje że i3 jest szybszy itp..... Oczywiście w grze z przed 10 lat gdzie max 2 rdzenie, w nowych produkcjach wszystko śmiga mam porównanie z i7 3770 i zapytam się gdzie tu przepaść? No chyba w poborze energii. Do tego mam kartę r9 290 starego referenta nie o/c i nie mam zamiaru się przesiadać i czekam na nowe procki od AMD. Na twoim miejscu zwarł bym poślady i zbierał pieniądze i czekał na kolejną generacje. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Manieks 0 Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Dzięki. W takim razie po prostu poczekam. Rok to nie jest tak dużo. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts